Снимка: © Getty Images

Арест на мъж, заподозрян в купуване на гласове в Пловдив, се превърна в повод за челен сблъсък между МВР и прокуратурата в града. 

В събота сутрин bTV и Нова ТВ публикуваха информация за това, че е извършен арест и обиск в имот на 40-годишен мъж - собственик на фирма за дограма, заради предполагаемото му участие в схема за контролиран вот.  

Информацията беше съобщена от двете национални телевизии, които се позоваваха на свои източници. Според тях, арестуваният мъж е криминално проявен и осъждан. При обиски в петък са открити "три тефтера с точни адреси, имена и цифри" на над 2000 души, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и мобилни телефони, като са открити и пари в брой на обща сума 6870 лв. 

Около 16:30 ч. обаче прокурор от Пловдив даде брифинг, на който омаловажи събраните доказателства по случая и обяви, че "категорично няма никакви данни да става въпрос за купуване на гласове на изборите, които предстоят на 11 юли". 

"Тези данни, които са ни сведени, касаят евентуално извършено престъпление на изборите на 4 април, като данните са ни сведени устно", каза той. 

Разследването се води от полицаи от 6 РПУ в Пловдив, на чиято територия се намира кв. "Столипиново". Операцията е извършена "при условия на неотложност", а прокурорите са били уведомени за нея "по телефона". 

Прокурорът обяви, че не са давани указания за привличане на обвиняеми или заповед за арест. Той допусна, че заподозреният мъж е задържан по Закона за МВР. 

"Ние нямаме конкретика, за да преценим, че конкретното лице Х е направило нещо", беше коментарът му. Той обяви, че не знае какво е съдържанието на иззетите тефтери, но в описа на вещите имало "11 броя стъклени дамаджани с течност с миризма на алкохол, 50 чифта маратонки от различни марки". 

Това е вторият случай на демонстративно изолиране на прокуратурата от работата на полицията по разследвания срещу контролиран вот. 

В интервю за "Медиапул", публикувано в събота сутрин, вътрешният министър Бойко Рашков казва, че службите на МВР работят по специализирана операция, "за да парираме в много голяма степен опитите за изопачаване на вота на 11 юли".  

Преди дни той уличи и бивш вътрешен министър в участие в дискусии за предполагаемо привличане на 15 000 македонски граждани с български паспорт в деня на изборите на 11 юли. 

Ден по-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви напълно противоположна версия. В позиция на Милева се твърдеше, че "за разлика от предишни избори, до момента МВР не е разкрило групи за купуване на гласове". Тя посочва още, че за първи път от 10 години насам МВР не участва в съвместното междуведомствено звено за разследване на престъпления срещу политическите права на гражданите, в което влизат прокуратурата и ДАНС. 

На това обвинение ръководството на МВР излезе със собствена позиция в петък, в която се казва: "Наличието или неналичието на споразумение между Прокуратурата и МВР не отменя задължението и на двете институции да спазват законоустановения ред при разкриването и разследването на извършени престъпления". 

"МВР има своята самостоятелност в оперативната си работа и при всяко констатирано нарушение, получен сигнал или установено престъпление ще спазва закона и по надлежния ред ще сезира компетентната прокуратура. Липсата на споразумение не е причина прокуратурата да не работи по докладваните от МВР сигнали", пише в писмото от ведомството на Бойко Рашков. 

Бойко Рашков замеси бивш вътрешен министър в схема за контролиран вот

На въпрос защо не се разкриват имена при съобщаването на разкрития за схеми за контролиран вот, Рашков казва: 

"Аз съм длъжен, когато се появи информация в МВР за лица, които подготвят да се манипулира вота на българските граждани, да взема съответни мерки. Аз съм длъжен да направя това. И всички ръководители на структурите на МВР трябва да предприемат необходимите действия, за да може тази дейност да бъде преустановена. Във всеки случай, в който получим такава информация, ще я предоставяме на българското общество. Това е превантивна дейност, която е предвидена в законите на нашата страна. Как мислите? По-добре ли е ние да изчакаме някой да манипулира вота на българските граждани, да се проведат едни избори с купен вот, да се изкриви политическата картина, да влязат в парламента хора, които не са избрани от българските граждани и чак тогава да предприемаме мерки? Това няма ли да бъде едно неизпълнение на задълженията на министерството превантивно да пресича подобни опити. Докладвана ми е такава информация и аз съм я споделил с българското общество". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти