МВР накара прокуратурата да отмени отказ от разследване на Христо Терзийски Снимка: © bTV

Специализираната прокуратура неправилно е отказала да образува досъдебно производство срещу организирана престъпна група от ръководни служители на Главна дирекция "Национална полиция" в периода 2018-2020 г. Това става ясно от постановление на Върховната касационна прокуратура, което отменя отказа на по-долната инстанция след обжалване от страна на настоящото ръководство на МВР.

В този период е бил разследван и висш полицейски служител, който сега е народен представител (б.а. - Христо Терзийски), съобщиха от МВР още през октомври 2021 г., когато обжалваха отказа на спецпрокуратурата.

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани извън системата на МВР. Използвани са специални разузнавателни средства с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени веществени доказателсва. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи - Младен Маринов от ГЕРБ. Уведомени са ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство.

„През 2020 един от висшите служители на "Национална полиция" е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в народното събрание”, съобщиха от МВР през октомври миналата година.

По време на разследването начело на ГДН беше Христо Терзийски, който после стана вътрешен министър, а сега е депутат от ГЕРБ. Това означава, че човекът, който е одобрил разследването, е колегата му Младен Маринов - също бивш министър на вътрешните работи от кабинета "Борисов 3".

"В конкретния случай вътрешното убеждение на наблюдаващия прокурор при СП е формирано при неизяснени в пълнота фактически данни, поради непълнотата на извършената проверка, което е довело до прибързани и неправилно основани правни изводи", пише в постановлението на прокурор Н. Бърнева, която отменя отказа от разследване. То е цитирано от в. "Сега", които разполагат с документа.

Там е отбелязано още, че актът на спецпрокуратурата е постановен при липса на мотиви, въз основа на които може да се направи обективна преценка за наличие или липса на данни по преписката за извършено престъпление от общ характер. "Не е изведена фактическа обстановка и не са изложени мотиви въз основа на кои данни по преписката прокурорът при СП е направил своите правни изводи за липса на достатъчно данни за извършено престъпление", казват от ВКП.

Потвърдено е и че отказът от разследване е направен, преди МВР да изпрати протоколите от използваните по разработката срещу Христо Терзийски специални разузнавателни средства.

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова коментира пред в. "Сега", че постановлението на ВКП е получено и наблюдаващият прокурор ще назначи допълнителна проверка. "Ще спазим указанията", заяви тя и напомни, че голяма част от преписката е секретна, но обеща, че "когато може", прокуратурата ще изнесе информация по казуса.

"Категорично заявявам, че не ми е известно срещу мен да е правена проверка, не знам за какво може да бъде водена такава проверка. Не съм викан в дирекция "Вътрешна сигурност", заявяваше Христо Терзийски, когато МВР изнесе данни за случая през октомври миналата година.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив

Бившият вицепремиер по управление на еврофондовете твърди, че такъв проект нямам

18:50 - 21.04.2024
Важно днес

Диана Тонова сменя Иван Таков начело на БСП - София

Изборите в София бяха свикани от Националния съвет на партията

17:45 - 21.04.2024
Важно днес

Зеленски: Украинците имат нужда от доставка на "Пейтриът" сега

Русия твърди, че е завзела село със стратегическо местоположение

16:27 - 21.04.2024
Политика

Независими анализатори? Да, ако медиите плащат за техния труд

Да анализираш по медиите е професия и не може да е безплатна

15:19 - 21.04.2024
Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Живот

Интернет се разочарова, че снимката с брада на Марк Зукърбърг е фалшива

Ретуширан кадър на собственика на Meta стана хит в социалните мрежи

13:35 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024