Снимка: © bTV

Специализираната прокуратура неправилно е отказала да образува досъдебно производство срещу организирана престъпна група от ръководни служители на Главна дирекция "Национална полиция" в периода 2018-2020 г. Това става ясно от постановление на Върховната касационна прокуратура, което отменя отказа на по-долната инстанция след обжалване от страна на настоящото ръководство на МВР.

В този период е бил разследван и висш полицейски служител, който сега е народен представител (б.а. - Христо Терзийски), съобщиха от МВР още през октомври 2021 г., когато обжалваха отказа на спецпрокуратурата.

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани извън системата на МВР. Използвани са специални разузнавателни средства с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени веществени доказателсва. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи - Младен Маринов от ГЕРБ. Уведомени са ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство.

„През 2020 един от висшите служители на "Национална полиция" е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в народното събрание”, съобщиха от МВР през октомври миналата година.

По време на разследването начело на ГДН беше Христо Терзийски, който после стана вътрешен министър, а сега е депутат от ГЕРБ. Това означава, че човекът, който е одобрил разследването, е колегата му Младен Маринов - също бивш министър на вътрешните работи от кабинета "Борисов 3".

"В конкретния случай вътрешното убеждение на наблюдаващия прокурор при СП е формирано при неизяснени в пълнота фактически данни, поради непълнотата на извършената проверка, което е довело до прибързани и неправилно основани правни изводи", пише в постановлението на прокурор Н. Бърнева, която отменя отказа от разследване. То е цитирано от в. "Сега", които разполагат с документа.

Там е отбелязано още, че актът на спецпрокуратурата е постановен при липса на мотиви, въз основа на които може да се направи обективна преценка за наличие или липса на данни по преписката за извършено престъпление от общ характер. "Не е изведена фактическа обстановка и не са изложени мотиви въз основа на кои данни по преписката прокурорът при СП е направил своите правни изводи за липса на достатъчно данни за извършено престъпление", казват от ВКП.

Потвърдено е и че отказът от разследване е направен, преди МВР да изпрати протоколите от използваните по разработката срещу Христо Терзийски специални разузнавателни средства.

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова коментира пред в. "Сега", че постановлението на ВКП е получено и наблюдаващият прокурор ще назначи допълнителна проверка. "Ще спазим указанията", заяви тя и напомни, че голяма част от преписката е секретна, но обеща, че "когато може", прокуратурата ще изнесе информация по казуса.

"Категорично заявявам, че не ми е известно срещу мен да е правена проверка, не знам за какво може да бъде водена такава проверка. Не съм викан в дирекция "Вътрешна сигурност", заявяваше Христо Терзийски, когато МВР изнесе данни за случая през октомври миналата година.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици