МВР отговори на прокуратурата: Саботирате важни разследвания за страната Снимка: © Getty Images

Ръководството на МВР защити работата на служителите от ГД "Национална полиция", заради които прокуратурата реши да започне разследване за превишаване на служебни правомощия по проверките в "Булгаргаз".

От МВР коментират поредното разследване срещу техни кадри с "горчиво усещане за саботиране при важни за страната разследвания".

Министерството на Бойко Рашков обвинява прокуратурата в това, че ползва спорни основания за образуването на провреки срещу служители на ГДНП и ГДБОП, с което се цели да се "обезличи работата на службите на МВР и резултатите от тях".

"Такова поведение осигурява недосегаемост на престъпния контингент и е опасно за сигурността на страната", се казва в съобщението на МВР.

Поводът за прокурорското разследване са два документа, подписани от ръководители в ГД "Национална полиция", на които на ръка е записано да се "обезпечи заповед за арест на Павлов" за 24 часа (вероятно става дума за бившия директор на "Булгаргаз) и да се образува досъдебно производство по данните, събрани от проверката в газовата компания.

Документите са датирани от периода на смяната на управлението в "Булгаргаз", направена заради критиките към екипа на Павлов от премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов за пропуснати ползи за държавата от неусвоените количества евтин азерски газ.

От МВР твърдят, че няма нарушения при работата на ГД "Национална полиция", защото е работено по преписки без образувано прокурорско производство.

"Проверката се извършва по реда на закона за МВР, а не по реда на НПК. Това е полицейска проверка, за която МВР няма задължение да докладва незабавно на прокуратурата. При докладната записка от оперативен работник и наличие на предположение за извършено престъпление органите на МВР имат право да извършват задържане до 24 часа. Точно такава е и едната резолюция", пишат от МВР.

От полицията казват, че към момента на поставянето на двете резолюции от зам.-директора на ГД "Национална полиция" не са предприемани действия по разследване, не са давани указвания и не е упражнявана намеса в нарушение на закона.

Прокуратурата разследва ГД "Национална полиция" заради проверките в "Булгаргаз"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024