МВР отговори на прокуратурата: Саботирате важни разследвания за страната Снимка: © Getty Images

Ръководството на МВР защити работата на служителите от ГД "Национална полиция", заради които прокуратурата реши да започне разследване за превишаване на служебни правомощия по проверките в "Булгаргаз".

От МВР коментират поредното разследване срещу техни кадри с "горчиво усещане за саботиране при важни за страната разследвания".

Министерството на Бойко Рашков обвинява прокуратурата в това, че ползва спорни основания за образуването на провреки срещу служители на ГДНП и ГДБОП, с което се цели да се "обезличи работата на службите на МВР и резултатите от тях".

"Такова поведение осигурява недосегаемост на престъпния контингент и е опасно за сигурността на страната", се казва в съобщението на МВР.

Поводът за прокурорското разследване са два документа, подписани от ръководители в ГД "Национална полиция", на които на ръка е записано да се "обезпечи заповед за арест на Павлов" за 24 часа (вероятно става дума за бившия директор на "Булгаргаз) и да се образува досъдебно производство по данните, събрани от проверката в газовата компания.

Документите са датирани от периода на смяната на управлението в "Булгаргаз", направена заради критиките към екипа на Павлов от премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов за пропуснати ползи за държавата от неусвоените количества евтин азерски газ.

От МВР твърдят, че няма нарушения при работата на ГД "Национална полиция", защото е работено по преписки без образувано прокурорско производство.

"Проверката се извършва по реда на закона за МВР, а не по реда на НПК. Това е полицейска проверка, за която МВР няма задължение да докладва незабавно на прокуратурата. При докладната записка от оперативен работник и наличие на предположение за извършено престъпление органите на МВР имат право да извършват задържане до 24 часа. Точно такава е и едната резолюция", пишат от МВР.

От полицията казват, че към момента на поставянето на двете резолюции от зам.-директора на ГД "Национална полиция" не са предприемани действия по разследване, не са давани указвания и не е упражнявана намеса в нарушение на закона.

Прокуратурата разследва ГД "Национална полиция" заради проверките в "Булгаргаз"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023