Снимка: © Getty Images

Ръководството на МВР защити работата на служителите от ГД "Национална полиция", заради които прокуратурата реши да започне разследване за превишаване на служебни правомощия по проверките в "Булгаргаз". 

От МВР коментират поредното разследване срещу техни кадри с "горчиво усещане за саботиране при важни за страната разследвания". 

Министерството на Бойко Рашков обвинява прокуратурата в това, че ползва спорни основания за образуването на провреки срещу служители на ГДНП и ГДБОП, с което се цели да се "обезличи работата на службите на МВР и резултатите от тях". 

"Такова поведение осигурява недосегаемост на престъпния контингент и е опасно за сигурността на страната", се казва в съобщението на МВР.

Поводът за прокурорското разследване са два документа, подписани от ръководители в ГД "Национална полиция", на които на ръка е записано да се "обезпечи заповед за арест на Павлов" за 24 часа (вероятно става дума за бившия директор на "Булгаргаз) и да се образува досъдебно производство по данните, събрани от проверката в газовата компания.

Документите са датирани от периода на смяната на управлението в "Булгаргаз", направена заради критиките към екипа на Павлов от премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов за пропуснати ползи за държавата от неусвоените количества евтин азерски газ

От МВР твърдят, че няма нарушения при работата на ГД "Национална полиция", защото е работено по преписки без образувано прокурорско производство. 

"Проверката се извършва по реда на закона за МВР, а  не по реда на НПК. Това е полицейска проверка, за която МВР няма задължение да докладва незабавно на прокуратурата. При докладната записка от оперативен работник и наличие на предположение за извършено престъпление органите на МВР имат право да извършват задържане до 24 часа. Точно такава е и едната резолюция", пишат от МВР. 

От полицията казват, че към момента на поставянето на двете резолюции от зам.-директора на ГД "Национална полиция" не са предприемани действия по разследване, не са давани указвания и не е упражнявана намеса в нарушение на закона. 

Прокуратурата разследва ГД "Национална полиция" заради проверките в "Булгаргаз"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия