МВР проверява 2 сигнала срещу жената на Гешев, докато Спецпрокуратурата иска да изземе случая

МВР прави две проверки срещу жената на главния прокурор Иван Гешев по сигнали на "БОЕЦ" и бившия зам.-кмет на "Младост" заради съмнителни имотни сделки.

Едновременно с това от Вътрешното министерство съобщават, че месец след началото на първата проверка Специализираната прокуратура е поискала да получи незабавно всички материали по преписката с мотива, че засягат магистрат.

"Сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което СП не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка", се казва в съобщението, като се задава задочен въпрос до прокуратурата защо изисква контрол върху полицейски проверки без основателен мотив.

От информацията става ясно, че материалите все пак са изпратени на прокуратурата, а оттам не са дали информация какво се случва по проверката.

"МВР ще подаде сигнал до ВСС с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите по преписката от висш магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси спрямо проверяваните лица и магистрати", се казва в новината.

От МВР не разкриват самоличността на проверяваното лице, но посочват, че става дума за "сигнал на "БОЕЦ във връзка с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена".

Малко след това самата организация, оглавявана от Георги Георгиев, публикува съобщение, в което изрично посочват Детелина Ханчева като обект на проверката.

"Това е груба намеса на прокуратурата в работата на МВР — част от независимата изпълнителна власт, с цел осуетяване на наказателно преследване срещу жената на Гешев. Сега БОЕЦ слагаме началото на нова проверка и представихме на МВР конкретни доказателства и документи", казват от сдружението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024