Директорът на СДВР Калоян Милтенов е разпоредил дисциплинарна проверка, която да изясни обстоятелствата, свързани със завеждането в районното управление на тримата младежи, надраскали Паметника на съветската армия с надпис в подкрепа на Украйна.

Тримата десетокласници на възраст 16 г. бяха задържани на 25 февруари, след като бяха написали "Save Ukraine" върху ПСА, за да изразят позицията си против агресията на Русия на украинска територия.

Ако се установи превишаване на правомощия, на полицаите ще се търси дисциплинарна отговорност, съобщават от МВР.

От министерството казват още, че на 25 февруари, около 15 ч., в Първо РУ е получен сигнал, че с черен маркер покачил се на паметника младеж изписал букви на латиница по фасадата на монумента. "На място са установени 16-годишен младеж, осъществил деянието, и момиче и момче на същата възраст, които го придружавали и наблюдавали", пише МВР.

Според министерството младежът, който е пишел по паметника, е бил задържан за 24 часа, а другите двама са били поканени в районното управление и с тяхно съгласие са били транспортирани от полицейски екип до него, където останали около 2 часа. "Двете деца са били в непрестанна връзка с родителите си по мобилните телефони", обясняват от МВР. Това е потвърдил и родител на едно от децата, който в понеделник се е срещнал с директора на СДВР. 

Покана за среща е имало и към ръководството на частното училище, в което учат десетокласниците - "Увекинд". От ръководството на учебното заведение защитиха учениците: "Училището е деполитизирана зона, но не е лишена от основни морални човешки принципи, които безусловно бяха нарушени от руския агресор. Възпитаваме нашите ученици в пълна непримиримост към злото и несправедливостта в света, както и към насилието, което е напълно неприемливо за нашата Увекинд-общност. И щом като наши ученици са заявили по този мирен начин позицията си, сме с чувството за добре свършена работа".

Разговорите и разпитите на непълнолетните са били проведени в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая. След приключване на работата със свидетелите, едно от децата е предадено на родител, а другото пожелало да си тръгне само, без да бъдат уведомявани родителите му, казват от МВР.

Срещу задържания ученик тече разследване, по което наблюдаващият прокурор е дал указания.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия