МВР раздели участниците в Луковмарш на групи по 10 души, за да го спре Снимка: © Getty Images

Годишното шествие на БНС "Луковмарш" все пак се събра независимо от липсата на съгласуване със Столична община и заповедта на кмета на София Йорданка Фандъкова за прекратяването му.

Около двеста души се събраха пред НДК, откъдето трябваше да тръгнат към къщата на ген. Христо Луков, намираща се на ул. "Тракия" (близо до парка "Заимов").

Върховната административна прокуратура е сезирала МВР и общината с искане за "недопускане на нарушаване на обществения ред", след като е получила "данни и становища от главния държавен здравен инспектор и директора на СДВР, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на противоепидемичните мерки".

Малко по-късно дойде и заповедта на Фандъкова за прекратяване на шествието. Полицията обаче е допуснала участниците в шествието да се прехвърлят от НДК до дома на ген. Луков "по най-краткия маршрут" и на "малки групи".

"Според полицаите около НДК към 200 души са се събрали за участие в Луков марш. Пропускат ги на групи по десетина човека по бул. "Васил Левски". Ул. "Фритьоф Нансен" е затворена откъм бул. "Патриарх Евтимий", но живущите могат да влизат с автомобил", съобщава кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Министерството на външните работи осъди “Луковмарш” като "тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост", която "няма място по улиците на София".

”Луковмарш” и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество. Борбата с антисемитизма, нетолерантността и говора на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях", се казва в позицията на Външно министерство.

По-рано през деня в събота се проведе шествие в София, под надслов "Без нацисти по улиците ни".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022