МВР раздели участниците в Луковмарш на групи по 10 души, за да го спре Снимка: © Getty Images

Годишното шествие на БНС "Луковмарш" все пак се събра независимо от липсата на съгласуване със Столична община и заповедта на кмета на София Йорданка Фандъкова за прекратяването му.

Около двеста души се събраха пред НДК, откъдето трябваше да тръгнат към къщата на ген. Христо Луков, намираща се на ул. "Тракия" (близо до парка "Заимов").

Върховната административна прокуратура е сезирала МВР и общината с искане за "недопускане на нарушаване на обществения ред", след като е получила "данни и становища от главния държавен здравен инспектор и директора на СДВР, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на противоепидемичните мерки".

Малко по-късно дойде и заповедта на Фандъкова за прекратяване на шествието. Полицията обаче е допуснала участниците в шествието да се прехвърлят от НДК до дома на ген. Луков "по най-краткия маршрут" и на "малки групи".

"Според полицаите около НДК към 200 души са се събрали за участие в Луков марш. Пропускат ги на групи по десетина човека по бул. "Васил Левски". Ул. "Фритьоф Нансен" е затворена откъм бул. "Патриарх Евтимий", но живущите могат да влизат с автомобил", съобщава кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Министерството на външните работи осъди “Луковмарш” като "тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост", която "няма място по улиците на София".

”Луковмарш” и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество. Борбата с антисемитизма, нетолерантността и говора на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях", се казва в позицията на Външно министерство.

По-рано през деня в събота се проведе шествие в София, под надслов "Без нацисти по улиците ни".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024