МВР разследва вноса на 9000 т отпадъци от Италия

МВР организира акция в района на Плевен по разследване за нелегален трафик на отпадъци от Италия към България.

Активността на българските служби идва седмици след операцията на италианската полиция, при която бяха арестувани над 300 души, заподозрени за връзки с калабрийската мафия Ндрангета и за износ на боклук за изгаряне към България с влакова композиция. Сред задържаните беше и българска гражданка. Тогава вътрешният министър Младен Маринов твърдеше, че все още няма данни от италианските им колеги за българска следа в схемата за износ на над 800 тона боклуци за горене.

Новата операция на МВР в Плевенско е ръководена от главния секретар на министерството Ивайло Иванов. Според Нова ТВ, операцията е обсъждана между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и ръководството на полицията по-рано в четвъртък.

Разследващите са назначили експертиза за проверка на произхода на отпадъците и наличието на разрешителни за складирането и горенето им.

Проверката засяга "длъжностни лица, които евентуално не са изпълнили задълженията си във връзка с вноса и съхранението на отпадъци".

В съобщение на МВР по случая се казва следното: "Извършени са проверки за изясняване дали депонираните отпадъци се съхраняват съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците. Разследването тече от близо два дни, образувано е досъдебно производство. Извършени са всички необходими и неотложни действия - огледи, разпити на хора, изземане на документация. По документи на фирмата на проверяваната площадка има 9 хиляди тона отпадъци с неопасен произход - от метал, дърво, пластмаса и хартия".

БНТ и Нова ТВ се позовават на свои източници, като твърдят, че депото е използвано от фирмата "Феникс Дупница", която се разследва във връзка с пожара под АМ "Струма" от лятото на 2019.

До момента няма информация за арестувани или обвинени лица.

От МВР съобщават още, че депонираните отпадъци са внесени от Италия, но не с влакови композиции (както при спряната нелегална пратка от декември), а по море.

Предстои изпращане на запитване до италианските власти дали тези отпадъци имат връзка със скорошното разследване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023