Снимка: © БНТ

ГД "Национална полиция" е сезирала прокуратурата по данни за евентуални извършени престъпления от двама бивши здравни министри в последния кабинет на ГЕРБ - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов - във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница. Открити са данни за нарушения и от страна на "директор на държавна компания". 

Проверката на МВР е по сигнал от декември 2021 г., като засяга плановете на кабинета "Борисов 3" да поръча строителството на нова педиатрия върху недовършена сграда в двора на Медицинска академия.

"Констатирано е, че от устройствена гледна точка довършване на заварения незавършен строеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо. От една страна, поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план, а от друга - поради противоречие с нормите за безопасност и замяна на възложител по вече проведена обществена поръчка с избран изпълнител, което е прецедент, тъй като Законът за обществените поръчки не регламентира подобна възможност.

Въпреки това е извършено авансово плащане от над 9 млн. лв. с ДДС на консорциум от фирми", се посочва в проверката на полицията. 

От МВР съобщават още, че работата им по случая ще продължи. 

Реакция дойде от бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов, който твърди, че "няма нищо общо с решението за откриване на поръчката". 

"Авансовото плащане, за което става дума в съобщението на МВР, не е наредено от Министерството на здравеопазването или от Министъра на здравеопазването, а от държавното акционерно дружество - възложител на обществената поръчка за изграждането на детската болница. Лично аз нямам нищо общо нито с решението за откриване на процедурата за обществената поръчка, нито с решението за създаването на държавното акционерно дружество, встъпило в правата на възложителя по поръчката, нито с управлението и мениджмънта на последното", казва той. 

През юли 2021 г. служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че ще прекрати договора с консорциума около "Главболгарстрой" след множество протести на граждански организации срещу първоначалния план за използването на стария строеж. Малко преди мандатът му да приключи Кацаров обяви, че иска новата национална педиатрия да бъде изградена на терена на бившата Правителствена болница. 

Това доведе до сътресения в ръководстовото ѝ и протест от страна на СУ, чийто Медицински факултет я използва за учебна база. До момента няма разрешение на този казус. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"