МВР сезира прокуратурата срещу Костадин Ангелов и Кирил Ананиев Снимка: © БНТ

ГД "Национална полиция" е сезирала прокуратурата по данни за евентуални извършени престъпления от двама бивши здравни министри в последния кабинет на ГЕРБ - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов - във връзка с проекта за изграждане на Национална детска болница. Открити са данни за нарушения и от страна на "директор на държавна компания".

Проверката на МВР е по сигнал от декември 2021 г., като засяга плановете на кабинета "Борисов 3" да поръча строителството на нова педиатрия върху недовършена сграда в двора на Медицинска академия.

"Констатирано е, че от устройствена гледна точка довършване на заварения незавършен строеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на проекта, е недопустимо. От една страна, поради противоречие с действащите общ и подробен устройствен план, а от друга - поради противоречие с нормите за безопасност и замяна на възложител по вече проведена обществена поръчка с избран изпълнител, което е прецедент, тъй като Законът за обществените поръчки не регламентира подобна възможност.

Въпреки това е извършено авансово плащане от над 9 млн. лв. с ДДС на консорциум от фирми", се посочва в проверката на полицията.

От МВР съобщават още, че работата им по случая ще продължи.

Реакция дойде от бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов, който твърди, че "няма нищо общо с решението за откриване на поръчката".

"Авансовото плащане, за което става дума в съобщението на МВР, не е наредено от Министерството на здравеопазването или от Министъра на здравеопазването, а от държавното акционерно дружество - възложител на обществената поръчка за изграждането на детската болница. Лично аз нямам нищо общо нито с решението за откриване на процедурата за обществената поръчка, нито с решението за създаването на държавното акционерно дружество, встъпило в правата на възложителя по поръчката, нито с управлението и мениджмънта на последното", казва той.

През юли 2021 г. служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че ще прекрати договора с консорциума около "Главболгарстрой" след множество протести на граждански организации срещу първоначалния план за използването на стария строеж. Малко преди мандатът му да приключи Кацаров обяви, че иска новата национална педиатрия да бъде изградена на терена на бившата Правителствена болница.

Това доведе до сътресения в ръководстовото ѝ и протест от страна на СУ, чийто Медицински факултет я използва за учебна база. До момента няма разрешение на този казус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Галъп": Изборите ще се решат следобед, когато колебаещите гласуват

Агенцията отчита, че към 15.00 часа избирателната активност е малко по-висока спрямо данните от същия час на 2 октомври

15:35 - 02.04.2023

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023