МВР сезира прокуратурата за нарушения в тол системата Снимка: © Unsplash

ГД "Национална полиция" обяви, че е сезирала прокуратурата за предполагаеми престъпления, извършени от бившето ръководство на АПИ заради тол системата.

Според МВР има съмнения за "щета в особено големи размери на държавния бюджет" заради сумите, изплащани на консорциума-оператор на тол системата в първите 2 години от влизането в сила на договора.

От данните се посочва, че договорът е със срок от 60 месеца и общата му сума е малко над 136 000 000 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила държавата плаща на консорциума по 2,5 млн. лв. с ДДС на месец. Месечната цена на услугите от началото на 25 месец до края на срока на договора е в размер на 2,1 млн. лв. с ДДС. Според полицията има основания за предполагаема "предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет".

В хода на проверката е констатирано още и неизпълнение на задължения от страна на изпълнителя по договора - според МВР той не е обучил специалисти и е "допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран достъп до данните на системата", се казва в информацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024