Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е разпоредил проверка на всички дирекции на полицията в страната относно спазването на правилата за униформеното облекло на служителите. 

Директорите на областните дирекции и на СДВР следва да организират и провеждането на строеви прегледи, при които да бъде установено има ли нарушения при използването на пагоните, емблемите, отличителните знаци и надписите по униформеното облекло, става ясно от прессъобщение на МВР. 

Проверката, поискана от Иванов, идва седмици след сигналите срещу пришиването на "любителски" емблеми към униформите на полицаите, които участват в охраната на протестите в София. 

Кадри от репортажите по време на протестите показаха, че някои служители на Жандармерията и Охранителна полиция носят любителски нашивки - включително с черепи, надписи "Един изстрел, едно убийство, без съжаления, аз решавам", "Обичам оръжия и ****", и др. 

Заповедта на главния секретар на МВР беше обявена ден след като репортерът на в. "Сега" Мартин Георгиев беше привикан за обяснения в "Охранителна полиция" на СДВР за това, че е задал официални въпроси до пресцентъра на институцията за външния вид на полицаите от протестите. 

Пред "Свободна Европа" Георгиев казва, че служителят от СДВР сам е повдигнал темата по време на разпита, като е направил необичайна връзка: 

"Каза ми, че разбира, че понякога полицаи могат да изглеждат като мутри – физически здрави и с татуировки, но това се налага, защото някои нарушители на реда също могат да бъдат физически силни, да окажат съпротива при арест и ако полицаят не е добре подготвен, няма да може да противодейства. След това каза, че това позволява да не се случват неща като [убийствата на] сестрите Белнейски и журналистката от Русе", казва Мартин Георгиев. 

До момента ръководството на МВР не е коментирало причините за привикването на журналист по повод въпросите му. 

Прочети