МВР ще се самопроверява за униформите с нашивки "Един изстрел, едно убийство"

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е разпоредил проверка на всички дирекции на полицията в страната относно спазването на правилата за униформеното облекло на служителите.

Директорите на областните дирекции и на СДВР следва да организират и провеждането на строеви прегледи, при които да бъде установено има ли нарушения при използването на пагоните, емблемите, отличителните знаци и надписите по униформеното облекло, става ясно от прессъобщение на МВР.

Проверката, поискана от Иванов, идва седмици след сигналите срещу пришиването на "любителски" емблеми към униформите на полицаите, които участват в охраната на протестите в София.

Кадри от репортажите по време на протестите показаха, че някои служители на Жандармерията и Охранителна полиция носят любителски нашивки - включително с черепи, надписи "Един изстрел, едно убийство, без съжаления, аз решавам", "Обичам оръжия и ****", и др.

Заповедта на главния секретар на МВР беше обявена ден след като репортерът на в. "Сега" Мартин Георгиев беше привикан за обяснения в "Охранителна полиция" на СДВР за това, че е задал официални въпроси до пресцентъра на институцията за външния вид на полицаите от протестите.

Пред "Свободна Европа" Георгиев казва, че служителят от СДВР сам е повдигнал темата по време на разпита, като е направил необичайна връзка:

"Каза ми, че разбира, че понякога полицаи могат да изглеждат като мутри – физически здрави и с татуировки, но това се налага, защото някои нарушители на реда също могат да бъдат физически силни, да окажат съпротива при арест и ако полицаят не е добре подготвен, няма да може да противодейства. След това каза, че това позволява да не се случват неща като [убийствата на] сестрите Белнейски и журналистката от Русе", казва Мартин Георгиев.

До момента ръководството на МВР не е коментирало причините за привикването на журналист по повод въпросите му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024