Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е разпоредил проверка на всички дирекции на полицията в страната относно спазването на правилата за униформеното облекло на служителите. 

Директорите на областните дирекции и на СДВР следва да организират и провеждането на строеви прегледи, при които да бъде установено има ли нарушения при използването на пагоните, емблемите, отличителните знаци и надписите по униформеното облекло, става ясно от прессъобщение на МВР. 

Проверката, поискана от Иванов, идва седмици след сигналите срещу пришиването на "любителски" емблеми към униформите на полицаите, които участват в охраната на протестите в София. 

Кадри от репортажите по време на протестите показаха, че някои служители на Жандармерията и Охранителна полиция носят любителски нашивки - включително с черепи, надписи "Един изстрел, едно убийство, без съжаления, аз решавам", "Обичам оръжия и ****", и др. 

Заповедта на главния секретар на МВР беше обявена ден след като репортерът на в. "Сега" Мартин Георгиев беше привикан за обяснения в "Охранителна полиция" на СДВР за това, че е задал официални въпроси до пресцентъра на институцията за външния вид на полицаите от протестите. 

Пред "Свободна Европа" Георгиев казва, че служителят от СДВР сам е повдигнал темата по време на разпита, като е направил необичайна връзка: 

"Каза ми, че разбира, че понякога полицаи могат да изглеждат като мутри – физически здрави и с татуировки, но това се налага, защото някои нарушители на реда също могат да бъдат физически силни, да окажат съпротива при арест и ако полицаят не е добре подготвен, няма да може да противодейства. След това каза, че това позволява да не се случват неща като [убийствата на] сестрите Белнейски и журналистката от Русе", казва Мартин Георгиев. 

До момента ръководството на МВР не е коментирало причините за привикването на журналист по повод въпросите му. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция