МВР внесе в прокуратурата проектите на постановленията за повдигане на обвинения на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, като информацията бе потвърдена от говорителя на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова, цитирана от БТА.

В петък прокуратурата зае позиция, че полицията не е поискала повдигане на обвинение. Последва брифинг на вътрешния министър Бойко Рашков, който показа публично документите, но от държавното обвинение отрекоха те да са били част от предоставените им материали.

Днес Петрова каза още, че макар да са внесени, документите нямат подпис и име на разследващ полицай, но имат поставени регистрационни номера. Към тях са приложени и три броя разпити на Борисов, Горанов и Арнаудова като свидетели. 

От МВР уточняват и че постановлението за повдигане на обвинение се подписва от наблюдаващия прокурор, като за улеснение на прокурорите разследващите полицаи са изготвили и входирали проекти, без подпис, за да може прокурорът само да ги разпише.

Според МВР, ако има пропуск в документацията, нормите на Наказателно-процесуалния кодекс дават право на прокуратурата като орган по надзор на законността, да отстранят всяка допусната грешка.

Очаква се през днешния ден Софийски градски съд да се произнесе дали одобрява или не протоколите за обиск в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, проведени по неотложност на 17 март.

"Ако те не бъдат одобрени, всички факти отразени вътре - намерените и иззети вещи, състоянието им - не могат да се използват," добави Петрова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори