Министерството на здравеопазването под ръководството на Костадин Ангелов е разполагало с информация за съмнителните трансплантации, извършвани в болница "Лозенец". Вместо мерки за отстраняване на ръководоството й начело с проф. Любомир Спасов, Ангелов е прехвърлил случая от агенция "Медицински надзор" към ДАНС и ГДБОП.

Това стана ясно от интервю на бившия здравен министър пред Нова ТВ. Ангелов ръководеше министерството между края на юли 2020 и началото на май 2021 г.

Според данните, изнесени от служебния министър Стойчо Кацаров - за последните две години в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, като дарителите са били граждани на Украйна и Молдова, а реципиентите - техни предполагаеми "роднини" от страни като Япония, Оман, Германия, Израел и др.

Медицинският надзор е получавал информация от чужди страни, че някои от реципиентите са представяли фалшиви документи за самоличност, и е докладвал на Здравното министерство. Скандалът придоби публичност едва по време на служебния кабинет, след което беше сменен дългогодишният директор на болницата.

Обяснението на Костадин Ангелов:

"Никога не съм си позволявал да говоря неща, които не са доказани като факти. Първите информации, които са се появили в ИА "Медицински надзор" са докладвани в Министерството на здравеопазването и веднага е разпоредено всички документи да бъдат изпратени в разследващите институции - в ДАНС и в ГДБОП, като МЗ да бъде своевременно уведомено, че това се е случило. Вероятно резултатите сега са факт и това позволява на настоящия здравен министър да ги изнесе. Държа да кажа, че институциите сме си свършили работата. Държавата е работила, за да може сега д-р Кацаров да говори - единственото, което виждам до момента от него, са само приказки", каза той.

На въпросите знаел ли е, че чужденци с фалшиви документи се оперират в бившата Правителствена болница, той отговори, че "Министерството на здравеопазването не е разследваща институция" и че цялата информация по случая е изпратена на компетентните органи.

От интервюто не стана ясно кога точно Ангелов се е запознал с данните за предполагаеми драстични злоупотреби в "Лозенец", нито дали е потърсил обяснения и отговорност от директора на болницата.

Ангелов определи като "нещо ненормално" новината, че през април 2021 г. висш служител от държавната администрация е прередил трима души от листата с чакащи за трансплантация на черен дроб в болница "Лозенец" след едно телефонно обаждане (по думите на служебния министър).

"Главата ми не го побира, че е възможно. Не знам кой, как и на кого се е обаждал. Считам, че когато д-р Кацаров казва "А", трябва да стигне и до "Я". В другия случай е пропаганда. Той се стреми да урони доброто ми име или на някой друг. Никога откакто съм начело на Александровска болница или Министерството на здравеопазването, не съм се обаждал на никого от Изпълнителната агенция по трансплантации в хода на една трансплантация", каза още той.

Ангелов нарече "наказателна акция" проверката на Министерството на здравеопазването в управлението на Александровска болница и обяви, че "след като не можаха да намерят нищо за мен като министър на здравеопазването, с което да ме атакуват, решиха да ме атакуват като лекар".

Той отдаде натрупаната годишна загуба на Александровска болница на амортизационните отчисления от апаратура и техника, като обяви, че за 8 години управление е увеличил приходите и средната брутна заплата над 2 пъти.

"Виждам само цел да се урони престижа ми", беше коментарът му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%