Министерството на здравеопазването под ръководството на Костадин Ангелов е разполагало с информация за съмнителните трансплантации, извършвани в болница "Лозенец". Вместо мерки за отстраняване на ръководоството й начело с проф. Любомир Спасов, Ангелов е прехвърлил случая от агенция "Медицински надзор" към ДАНС и ГДБОП. 

Това стана ясно от интервю на бившия здравен министър пред Нова ТВ. Ангелов ръководеше министерството между края на юли 2020 и началото на май 2021 г.

Според данните, изнесени от служебния министър Стойчо Кацаров - за последните две години в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, като дарителите са били граждани на Украйна и Молдова, а реципиентите - техни предполагаеми "роднини" от страни като Япония, Оман, Германия, Израел и др. 

Медицинският надзор е получавал информация от чужди страни, че някои от реципиентите са представяли фалшиви документи за самоличност, и е докладвал на Здравното министерство. Скандалът придоби публичност едва по време на служебния кабинет, след което беше сменен дългогодишният директор на болницата. 

Обяснението на Костадин Ангелов: 

"Никога не съм си позволявал да говоря неща, които не са доказани като факти. Първите информации, които са се появили в ИА "Медицински надзор" са докладвани в Министерството на здравеопазването и веднага е разпоредено всички документи да бъдат изпратени в разследващите институции - в ДАНС и в ГДБОП, като МЗ да бъде своевременно уведомено, че това се е случило. Вероятно резултатите сега са факт и това позволява на настоящия здравен министър да ги изнесе. Държа да кажа, че институциите сме си свършили работата. Държавата е работила, за да може сега д-р Кацаров да говори - единственото, което виждам до момента от него, са само приказки", каза той. 

На въпросите знаел ли е, че чужденци с фалшиви документи се оперират в бившата Правителствена болница, той отговори, че "Министерството на здравеопазването не е разследваща институция" и че цялата информация по случая е изпратена на компетентните органи. 

От интервюто не стана ясно кога точно Ангелов се е запознал с данните за предполагаеми драстични злоупотреби в "Лозенец", нито дали е потърсил обяснения и отговорност от директора на болницата. 

Ангелов определи като "нещо ненормално" новината, че през април 2021 г. висш служител от държавната администрация е прередил трима души от листата с чакащи за трансплантация на черен дроб в болница "Лозенец" след едно телефонно обаждане (по думите на служебния министър). 

"Главата ми не го побира, че е възможно. Не знам кой, как и на кого се е обаждал. Считам, че когато д-р Кацаров казва "А", трябва да стигне и до "Я". В другия случай е пропаганда. Той се стреми да урони доброто ми име или на някой друг. Никога откакто съм начело на Александровска болница или Министерството на здравеопазването, не съм се обаждал на никого от Изпълнителната агенция по трансплантации в хода на една трансплантация", каза още той. 

Ангелов нарече "наказателна акция" проверката на Министерството на здравеопазването в управлението на Александровска болница и обяви, че "след като не можаха да намерят нищо за мен като министър на здравеопазването, с което да ме атакуват, решиха да ме атакуват като лекар". 

Той отдаде натрупаната годишна загуба на Александровска болница на амортизационните отчисления от апаратура и техника, като обяви, че за 8 години управление е увеличил приходите и средната брутна заплата над 2 пъти. 

"Виждам само цел да се урони престижа ми", беше коментарът му. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект