Снимка: © Getty Images

В деня, в който хоспитализираните пациенти с Covid-19 надвишиха 5000 души, здравният министър Костадин Ангелов обяви, че не отчита "сериозен натиск върху лечебните заведения в страната".

"Там, където се появи затруднение в логистиката в лечебните заведения, действаме със съседни области. В процес сме на увеличаване на болничните легла на национална база с оглед подготовката на системата. Към момента ситуацията е под контрол", казва той, цитиран от правителствената информационна агенция. 

По думите на Ангелов, нови дози на ваксините срещу Covid-19 се очакват най-рано на 8 или 9 март, с което според здравния министър "ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната". 

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочва, че е налице трета вълна на епидемията, предизвикана основно от разпространението на британския вариант на вируса. Кунчев призовава всички граждани, "колкото и да са уморени от ограниченията", да спазват мерките за безопасност през следващите няколко две-три седмици, за да може вълната на заразата "да е максимално под контрол". 

Няколко лекари и здравни експерти обаче предупреждават, че кризата от есента на 2020 г. отново се повтаря. Специалистът по вътрешни болести и нефрология д-р Ирина Михаел публикува детайлно описание на поредния отказ на столични болници да приемат пациентка с хематологично заболяване и висок риск от спонтанен кръвоизлив, която от 10 дни е поставена на домашно лечение с антибиотици, без да се подобрява. 

Жената е с отрицателен тест за Covid-19, преминала е през изследвания, които потвърждават нуждата от спешен прием в болница, но въпреки това близките й са прекарали цяла нощ в търсене на свободно легло без успех. 

"В голямата НОЩна болница са много любезни, но им обясняват научно и обосновано как жената има COVID-19, но те нямат легла за такива болни. По другите софийски болници или нямат легла, или нямат спешен прием, или хематологичните отделения са превърнати в COVID-19 - отделения. От Бърза помощ са много любезни, но не успяват да им помогнат и ги съветват да се приберат и да си легнат. И ето днес, в слънчевия национален празник, една жена, която може да изкърви фатално всеки момент си стои вкъщи и чака чудо, а близките и обикалят софийските болници с документите и, с надежда да пробият някъде", пише д-р Михаел в публикация в профила си във Facebook

Българският лекар д-р Борис Таблов, който практикува в Германия, отбелязва, че "броят на хоспитализираните (в България, б.р.) расте толкова бързо, а всеки, който малко се интересува, знае, че днешните болни са се заразили преди около 2 седмици. Сега е зле, след 2-3 седмици ще е катастрофа". 

Активните случаи на Covid-19 така и не паднаха под 20 400 души (на 4 февруари) - най-ниското ниво от началото на рязкото повишаване на заболеваемостта през октомври-ноември 2020. 

Към онзи момент 2969 пациенти с доказан Covid-19 се намираха в лечебни заведения за болнична помощ, а 284 от тях бяха настанени в интензивни отделения. 

На 3 март статистиката вече показва 5009 хоспитализирани (+68,7% над нивото преди един месец), и 423 пациенти в тежко състояние (+48,9% прираст за един месец). 

Всекидневните нови случаи на Covid-19 в България - синята линия показва усреднените дневни стойности в седемдневен период (Worldometer/НОЩ)

Епидемиологът и преподавател в Оксфордския университет д-р Петър Марков призова още преди една седмица да се вземат мерки, за да не се стигне до повторно изчерпване на капацитета на болниците. 

"Ако скоро не се вземат мерки, отново ще се стигне до претоварване на системата и тя няма да може да се справя с болни от целия спектър тежки заболявания, не само тези с Ковид-19. Както се вижда от графиката, този път започваме от по-висока база и много по-бързо ще стигнем до такова положение. Дори и без помощта на новия по-заразен вариант, който вероятно съставлява вече значим процент от инфекциите. Ограничителни мерки няма как да бъдат избегнати. Едни и същи предпазни мерки могат да се вземат сега, или, по неизбежност, след няколко седмици, когато положението стане драматично. Разликата е, че ако се вземат след седмици, няколко стотици наши съграждани, близки и приятели ще се разделят с живота си", казва той. 

Междувременно обаче ограничителните мерки не се затягат, а се отпускат с повторното отваряне на ресторантите. 

Считам, че нашата здравна система този път е подготвена. Плавното покачване - разбира се, че е неприятно, но ние сме го отчели и трябва да се мине през него и засега 18-ото ни място по заболяемост в Европа показва, че тактиката ни е правилна. От 9 март трябва и максимум да се ваксинират, дай Боже, и трябва да удържим“, казва Бойко Борисов по време на работното съвещание с министрите на 3 март.


България се справяла най-добре в кризата? Погледнете смъртността и спада на икономиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"