Снимка: © Getty Images

В деня, в който хоспитализираните пациенти с Covid-19 надвишиха 5000 души, здравният министър Костадин Ангелов обяви, че не отчита "сериозен натиск върху лечебните заведения в страната".

"Там, където се появи затруднение в логистиката в лечебните заведения, действаме със съседни области. В процес сме на увеличаване на болничните легла на национална база с оглед подготовката на системата. Към момента ситуацията е под контрол", казва той, цитиран от правителствената информационна агенция.

По думите на Ангелов, нови дози на ваксините срещу Covid-19 се очакват най-рано на 8 или 9 март, с което според здравния министър "ще задоволим потребностите на българските граждани и ще увеличим хода на ваксинацията в страната".

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочва, че е налице трета вълна на епидемията, предизвикана основно от разпространението на британския вариант на вируса. Кунчев призовава всички граждани, "колкото и да са уморени от ограниченията", да спазват мерките за безопасност през следващите няколко две-три седмици, за да може вълната на заразата "да е максимално под контрол".

Няколко лекари и здравни експерти обаче предупреждават, че кризата от есента на 2020 г. отново се повтаря. Специалистът по вътрешни болести и нефрология д-р Ирина Михаел публикува детайлно описание на поредния отказ на столични болници да приемат пациентка с хематологично заболяване и висок риск от спонтанен кръвоизлив, която от 10 дни е поставена на домашно лечение с антибиотици, без да се подобрява.

Жената е с отрицателен тест за Covid-19, преминала е през изследвания, които потвърждават нуждата от спешен прием в болница, но въпреки това близките й са прекарали цяла нощ в търсене на свободно легло без успех.

"В голямата НОЩна болница са много любезни, но им обясняват научно и обосновано как жената има COVID-19, но те нямат легла за такива болни. По другите софийски болници или нямат легла, или нямат спешен прием, или хематологичните отделения са превърнати в COVID-19 - отделения. От Бърза помощ са много любезни, но не успяват да им помогнат и ги съветват да се приберат и да си легнат. И ето днес, в слънчевия национален празник, една жена, която може да изкърви фатално всеки момент си стои вкъщи и чака чудо, а близките и обикалят софийските болници с документите и, с надежда да пробият някъде", пише д-р Михаел в публикация в профила си във Facebook.

Българският лекар д-р Борис Таблов, който практикува в Германия, отбелязва, че "броят на хоспитализираните (в България, б.р.) расте толкова бързо, а всеки, който малко се интересува, знае, че днешните болни са се заразили преди около 2 седмици. Сега е зле, след 2-3 седмици ще е катастрофа".

Активните случаи на Covid-19 така и не паднаха под 20 400 души (на 4 февруари) - най-ниското ниво от началото на рязкото повишаване на заболеваемостта през октомври-ноември 2020.

Към онзи момент 2969 пациенти с доказан Covid-19 се намираха в лечебни заведения за болнична помощ, а 284 от тях бяха настанени в интензивни отделения.

На 3 март статистиката вече показва 5009 хоспитализирани (+68,7% над нивото преди един месец), и 423 пациенти в тежко състояние (+48,9% прираст за един месец).

Всекидневните нови случаи на Covid-19 в България - синята линия показва усреднените дневни стойности в седемдневен период (Worldometer/НОЩ)

Епидемиологът и преподавател в Оксфордския университет д-р Петър Марков призова още преди една седмица да се вземат мерки, за да не се стигне до повторно изчерпване на капацитета на болниците.

"Ако скоро не се вземат мерки, отново ще се стигне до претоварване на системата и тя няма да може да се справя с болни от целия спектър тежки заболявания, не само тези с Ковид-19. Както се вижда от графиката, този път започваме от по-висока база и много по-бързо ще стигнем до такова положение. Дори и без помощта на новия по-заразен вариант, който вероятно съставлява вече значим процент от инфекциите. Ограничителни мерки няма как да бъдат избегнати. Едни и същи предпазни мерки могат да се вземат сега, или, по неизбежност, след няколко седмици, когато положението стане драматично. Разликата е, че ако се вземат след седмици, няколко стотици наши съграждани, близки и приятели ще се разделят с живота си", казва той.

Междувременно обаче ограничителните мерки не се затягат, а се отпускат с повторното отваряне на ресторантите.

Считам, че нашата здравна система този път е подготвена. Плавното покачване - разбира се, че е неприятно, но ние сме го отчели и трябва да се мине през него и засега 18-ото ни място по заболяемост в Европа показва, че тактиката ни е правилна. От 9 март трябва и максимум да се ваксинират, дай Боже, и трябва да удържим“, казва Бойко Борисов по време на работното съвещание с министрите на 3 март.


България се справяла най-добре в кризата? Погледнете смъртността и спада на икономиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен