Министерството на здравеопазването продължава с уволненията на мениджъри на държавни болници с трети отстранен директор за три седмици след Иван Поромански от "Пирогов" и проф. Генчо Начев от "Св. Екатерина".

В понеделник стана ясно, че здравният министър в оставка Асена Сербезова е сменила директора на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология - д-р Стефан Константинов.

Бившият министър на здравеопазването от първия кабинет на ГЕРБ (2010-2012) управляваше Онкологията от 2017 г. насам.

Константинов потвърждава, че е отстранен, като той и колегите му от управленския екип на болницата са свикали пресконференция във вторник, с която ще отчетат резултатите от дейността си.

Той критикува Министерството на здравеопазването, че "в 12 без пет се маха директор, извадил от финансовата тиня тежка болница".

"Хич не си поплюват накрая. Разбирам ги, сега им е паднало, отиват си", казва той по адрес на МЗ, с препратка към факта, че Асена Сербезова вече е в оставка като член на кабинета на Кирил Петков.

От Министерството на здравеопазването обявиха, че мотивите за смяната на Константинов са свързани със сигнали за нарушения на Закона за обществените поръчки във връзка с "неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от общо 11 проверени договора".

Изпълнителният директор е уличен в това, че не е свикал Общо събрание за избор на нов Научен съвет след изтичане на мандата на този съвет; не са провеждани конкурси за заемане на длъжности "асистент", "главен асистент" и "доцент", и се е установило разминаване между Правилника на болницата и разрешението за осъществяване на лечебна дейност. Нарушение е и това, че са определяни различни цени за допълнително поискана услуга "избор на лекар" в зависимост от сложността или продължителността на манипулацията, което впоред МЗ е в нарушение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

На 6 юли беше освободен и проф. Генчо Начев - директор на кардиологичната болница "Св. Екатерина от 16 години - заради открити нарушения в договорите за медицински изделия, липса на система за контрол и критерии за допълнително стимулиране на служителите и др. На негово място беше поставен проф. Николай Димитров.

Проф. Иван Поромански също беше отстранен заради съмнения за финансови нарушения в края на юни 2022 г. Поромански отрича обвиненията на Министерството на здравеопазването. Новият изпълнителен директор е Валентин Димитров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо