МЗ ще прави нова система за 10-15 хил. лв., за да открие колко българи са се срещали с Covid Снимка: © Getty Images

Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за изграждане на информационна система с база данни, която да покаже общия брой на хората, срещали се с коронавируса в България от началото на пандемията.

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви на брифинг, че е разговарял с управители на няколко софтуерни компании и са постигнали „договореност“. Цената на системата ще е "от порядъка на 10-15 хиляди лева", но точната цифра ще стане ясна в близко бъдеще.

„Стартирахме процедура, която да ни позволи да съберем цялата налична информация в здравната мрежа - по отношение на хората, които са се срещали с вируса. В петък имах разговор с представители на софтуерни компании, които разработват медицински софтуер. Ще изградим място при нас, където да се събере информацията за всички ваксинирани, за всички, които са лежали в болница, за всички тествани с PCR и антигенен тест. Ще бъде извлечена цялата информация и за тестването на антитела от 1 март 2020 досега“, обяви Кацаров.

Данните ще бъдат сортирани по ЕГН, по области и по общини. Целта е да се елиминират дублиращите се ЕГН-та, които в момента са в системата, обяви Кацаров. Той каза, че сега наличният информационен портал на МЗ не показва цялата картина, тъй като някои хора може да са се срещали с инфекцията два пъти, други не са отбелязани в системата заради по-късното приравняване на антигенните тестове, няма данни и за пробите за антитела.

„Сега ние ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали до момента с вируса“, каза служебният министър на здравеопазването.

Попитан защо е избран точно този подход, а не тестване с антитела на цялото население, той заяви, че така няма как да се види пълната картина на хората, срещали се с Covid в по-ранните етапи на пандемията, а ще се установят само случаите от последните 3-4 месеца. „Нямахме до този момент никаква обективна представа, а само предположения“, твърди той.

Информацията ще се извлича от медицинските софтуери на болници и лаборатории, а данните ще се разглеждат от администраторите на софтуера. Не е ясно от колко лечебни заведения и лаборатории се чака нужната информация.

Относно сумата за системата, Кацаров каза: „Цената е нищо в сравнение с данните, които ще получим. Досега сме платили десетки, стотици милиони в битката с Covid".

С този подход властите искат да установят кога ще се достигне колективен имунитет и да се подготвят за евентуална нова вълна през есента на 2021 г..

Системата ще продължи да се използва и в бъдеще и данните ще се натрупват в нея, показвайки пълната картина на пандемията, каза още министърът.

По време на брифинга лаборатория „Цибалаб“ показа свое изследване, според което 43% от населението в страната се е срещало с Covid-19 по естествен път. Изследвани са проби за антитела в последните дни на май и началото на юни. Проучени са 2665 теста в 38 населени места, взети в различни дни и градове на случаен принцип, но проучването не може да се определи като представително за страната.

Според данните от единния информационен портал на МЗ – потвърдените случаи от началото на епидемията са 421 032, а смъртните – 17 990. Оздравелите са 392 816, а напълно имунизирани са 748 826 български граждани – около 10,7% от населението. В портала обаче няма как да бъде отчетена скритата заболеваемост и смъртност от коронавирус.

На брифинга Стойчо Кацаров обяви още, че Националният ваксинационен щаб ще бъде преструктуриран в Консултативен съвет по ваксинация към Министерството на здравеопазването. Според него – техническите и организационните въпроси, с които органът се е занимавал, вече са решени.

Кацаров иска в щаба да бъдат привлечени хора, които не са служители на здравното ведомство – общественици, представители на религиозни общности, пациентски организации, журналисти, които да говорят на обществото за безопасността и ефикасността на ваксините.


България и ваксините: Искахме ги, но нямахме желание



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024