Захранван от слънцето електрически SUV може да реши проблема с цените на горивата Снимка: © Getty Images

След десетилетия на опити за захранване на автомобили с енергия от слънцето, слънчевата автомобилна ера може най-накрая да настъпи.

Откакто скоростта, с която климатичните изменения влияят върху планетата се увеличи, а цените на газа скочиха и притиснаха бюджетите на потребителите, идеята за зареждане с безплатна, чиста слънчева енергия стана още по-привлекателна.

Въпросът, на който до момента никой не беше отговорил обаче, е "Как точно?".

Първият автомобил със слънчева енергия всъщност е представен на автомобилното изложение на General Motors още в средата на миналия век. Той се задвижва от електрически мотор, който пък се задвижва от слънчева батерия със селен. На покрива на колата са били разположени повече от 10 батерии. Колата обаче така и не е влязла в реална употреба.

Количеството слънчева енергия, което действително може да бъде уловено от слънчевите панели на покрива на автомобила е прекалено ограничено и до момента никой не успяваше да измисли адекватно решение на този проблем.

Сега обаче германската компания Sono Motors може и да е намерила ключа към загадката: и го представя с електрически SUV на стойност $25 000.

Той носи името Sion и е покрит със слънчеви клетки почти от броня до броня. Вместо соларен стъклен покрив, 456-те клетки на Sion са интегрирани в пластмасовия му капак, в калниците, вратите, покрива и задните панели.

Заедно те осигуряват достатъчно енергия, за да удължат обхвата на батерията на автомобила от 305 километра със средно 112 км на седмица — или до 240 км на седмица при перфектни условия.

Автомобил със слънчеви батерии Sion на Sono Motors

Ако пътувате на кратки разстояния и живеете в слънчеви райони, това означава, че може да шофирате колата без никога да я включвате в контакта.

Разбира се, автомобилът има своите практически ограничения, които към момента са неизбежни. От Sono Motors казват, че могат да осигурят 8 690 км пробег годишно - около 1/3 от средния брой километри, които навъртат повечето шофьори - но всичко зависи от сезона, от времето и от това колко слънчево или сенчесто е мястото, на което паркирате Sion.

Онова, което виждаме от снимките, е че Sion е боядисан в модерния черен мат, а отблизо може да се видят редиците от соларни клетки, вградени в панелите на купето на автомобила. Дизайнът не е нещо, по което човек може да въздъхне с копнеж и да се размечтае за красиви фотосесии, но все пак инженерите тук са били фокусирани около друго.

Компанията прекара 5 години в опити да усъвършенства своя патентован процес на "леене под налягане", който интегрира монокристални силициеви клетки в устойчивите на надраскване и вдлъбнатини полимерни панели на Sion.

Кола със слънчеви панели

Първият опит на компанията да лансира автомобил със слънчеви панели беше през 2017 година.

В зависимост от времето на деня и ъгъла на слънцето, различни части на автомобила улавят слънчевата енергия и я подават към 54-kWh литиево-йонна фосфатна батерия на колата.

Ако оставим настрана слънчевата енергия, батерията на Sion може да се зареди за около 30 минути, когато е включена в бързо зарядно устройство, или за няколко часа с обикновено зарядно устройство от ниво 2.

Дори и без слънчева енергия, Sion, чиято цена е 25 000 долара, е достъпен електрически автомобил. Производителят запази ниски разходи като възложи производството на Valmet Automotive, известен финландски производител, и като предлага Sion само в един модел, без никакви допълнителни функции.

„Можете да имате какъвто цвят искате, стига да е черен“, шегува се главният оперативен директор на компанията Томас Хауш, перифразирайки прочутия коментар на Хенри Форд за Model T.

Освен това, от Sono Motors планират да продават колите си директно на потребителите, без да ползват представителства.

В момента има няколко други компании, които се опитват да открият ключа към електромобилите, захранвани със слънчева енергия, които могат да излязат от футуристичните фотографии и да влязат в реална употреба. Най-обещаващите от тях са базираната в Калифорния Aptera и холандския стартъп Lightyear.

И докато надпреварата за работеща и смислена кола, задвижвана от слънцето, тече, по данни на Sono Motors повече от 20 000 европейци са оставили възстановим депозит от $2 000 за Sion.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024