На лов за heavy metal t-shirt в Ню Йорк. И малко улична фотография със Samsung Galaxy S23 Ultra

Бяхме вървели почти два часа, за да намерим магазин от 5 кв. м за фланелки с принтове на рок и метъл групи. Намираше се в края на East Village, New York. Цялото усилие беше заради 14-годишната ни дъщеря - тийнейджърка, която държеше да подари на приятеля си Т-шърт на конкретна екзотична банда, в същото толкова конкретен размер и точно от този магазин. За целта предишната вечер беше разгледала 42 страници с предложения на 6.8-инчовия Samsung S23 Ultra, който носехме с нас за тест.

Да вървиш през Манхатън е като да минаваш през археологически разкопки – на всеки две-три улици се откриват нови и различни културни пластове – и като архитектура, и като култура, и като социална стратификация.

„Голямото добрутро“ на Голямата ябълка в момента обаче е в обратна посока - на Запад в West Village – там са големите (и по-млади) звезди от киното и шоубизнеса. Районът води класациите по продажби на недвижими имоти - и като брой, и като цена. Средната стойност на сделките тази година е 3,8 милиона долара.

Но да се върна на нашето heavy metal t-shirt пътешествие: магазинчето се оказа страхотно, вътре младият продавач слушаше на грамофон британски глам рок от 60-те, а на витрината посрещаше окуражителна табела, че всички принтове на фланелките са с платени права. Половин час по-късно излязохме с три броя тениски, по които човек лесно можеше да се ориентира за годината на раждане на всеки от нас.

Районът, в който бяхме попаднали, се оказа доста близо до Wall Street. Освен че е интересно да се слеете с бизнес сърцето на света и да видите малкото хора с костюми и официални обувки в Америка, там беше и спирката на ферибота, с който лесно можехме да се приберем до Хоубокън, Ню Джърси, където се намираше постоянното ни леговище.

Беше прекрасен топъл и слънчев следобед на Kей 11, около 17 часа. По-богатите от финансовия сектор се прибираха по къщите си с хеликоптери, които на рояци кацаха и излитаха от съседната платформа. Гледката беше такава, че човек почва да мечтае, а когато след няколко секунди разбере, че това са само химери, се хваща за камерата. В нашия случай със Samsung Galaxy S23 Ultra - за zoom-a на телефона.

Ако някъде ви трябва камера с мощен и чист zoom, това е Ню Йорк.

Samsung S23 Ultra се появи на пазара през февруари тази година с няколко основни акцента – първият апарат с мобилната платформа Snapdragon® 8 Gen 2 за Galaxy и оптимизираният графичен процесор, който е с 41% по-бърз в сравнение със серията Galaxy S22.

Фериботът тръгва от Ийст Ривър, обикаля около Файненшъл Дистрикт, продължава по Хъдзън Ривър, от лявата страна остава Статуята на Свободата, минава покрай Световния търговски център, Трайбека, новите сгради и висящите градини около 39-та улица и спира на историческата Lackawanna в Хоубокън. Имате около 20 минути, в които наблюдавате Америка като от филмите.

С просто око не можете да хванете всичко. Но телефонът ви позволява да забележите неподозирани неща. Като например украинското знаме на последния етаж на една от бизнес сградите в Манхатън. Или да се приближите достатъчно до Статуята на свободата.

В Хоубокън фериботът спира на Lackawanna, което не е точно гара – според съвременната терминология и разбирания е интермодален пътнически терминал, където можеш да пристигнеш с влак, а да си тръгнеш с кораб или автобус.

Строен е през 1907 г. и оттогава не е поддържан - това последното е в кръга на шегата, но за нивата на Америка е доста неглиже, което я прави приятно автентична.

Терминалът Хоубокън се счита за крайъгълен камък в развитието на американския транспорт, като първоначално съчетава железопътен транспорт, ферибот, метро, трамвай и пешеходни услуги. По-късно във времето към терминалите се добавят автобуси и лека железница. Има забележителна часовникова кула с височина 65 метра.

Всъщност Хоубокън е страхотно градче на източния бряг на Хъдзън Ривър, напоследък убежище от лудницата на Манхатън за млади семейства с деца от високата средна класа. Населението му е 60 000 души, като имате предвид, че през 2000-та година е било само 38 000. Трендове и успешно управление.

Няма тази навалица като в Манхатън и до късно вечер можете да усетите градския живот, подобен на този, който познаваме ние хората от Европа.

Най-уникалното качество на Хоубокън обаче е гледката към Ню Йорк. И тук вече Samsung Galaxy S23 Ultra си идва точно на мястото.

Според техническото описание на производителя, това е и първото устройство Galaxy със значително оптимизиран Adaptive Pixel 200MP сензор. Той използва технология за групиране на пиксели, за да поддържа няколко нива на обработка с висока разделителна способност наведнъж.

Ние четем и пробваме – денем и нощем.

Снимаме в различни режими, с различно приближение.

В Ню Йорк единственият начин да ползвате мобилен телефон е да си купите е-sim. Цените на нашите оператори са отказващи. Затова и сме по-пестеливи в данните. И в снимките не търсим изкуство, а по-скоро да уловиш момента, нещо автентично, което се случва сега, минава покрай теб или пък си е там и без него градът няма да е същият. Количка за хотдог, улични музиканти, минаващ камион в размер, който те кара да изпитваш възхищение.

Ако животът в София в час пик ви се струва изнервящ, отидете на Таймс Скуеър и се опитай да се огледате. Хора, светлини, реклами. Разказаха ни, че по време на локдауна през пандемията това място е било неузнаваемо. Абсолютно празно, разбира се, но изненадата е била в шума, който произвеждат стотиците екрани на площада, на фона на призрачната гледка и обезлюдените пространства.

S23 Ultra е отличен, когато гониш дедлайн. Изключително бърз и реактивен.

Телефонът сам по себе си е с отлично качество на изработка, а корпусът с всички тези камери, наредени по гърба, „хваща окото“.

Екранът е впечатляващ като цветове и качество на изображението, което обаче за Samsung не е новина. Притежава Dynamic AMOLED 2X дисплей с Vision Booster с яркост до 1750 нита, което го прави ясен дори и при силна дневна светлина.

Специално ходихме в градския парк на Хоубокън през нощта, тъй като от Samsung твърдят, че новите възможности за Nightography (нощна фотография) трансформират начина, по който серията Galaxy S оптимизира снимки и видеоклипове, в най-разнообразните условия на заобикалящото пространство.

Визуалният шум, който обикновено вреди на изображенията при слаба осветеност, се коригира от нов алгоритъм за обработка на сигнала на изображението (ISP), задвижван от изкуствен интелект, който подобрява детайлите на обекта и цветовия тон.

В резултат и при най-екстремни условия на увеличение светлините на нощен Манхатън изглеждат добре.

Разстоянието по въздух от Максуел Плейс Парк (откъдето е правена снимката) до Емпайър Стейт Билдинг, който е сниман, е 3,11 км. Втората снимка е с приближение от около 5 пъти.

Интересно е колко нова преспектива могат да ни дадат телефоните в днешно време. Истината е, че голяма част от това нямаше да го видим, ако не беше чудесният Galaxy S23 Ultra, който ни позволи да стигнем до неподозирани кътчета на Ню Йорк.

Ако сте фен на серията, то до 31-ви май можете да вземете Samsung Galaxy S23+ 512 GB на цената на 256GB и да получите 4 месеца безплатен достъп до YouTube Premium.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024