Снимка: © Getty Images

На Олимпийските игри в Токио все пак ще има фенове. Организаторите решиха да допускат по 10 хиляди души на трибуните по време на състезанията въпреки предупрежденията на здравните експерти за рисковете от разпространение на Covid-19.

Зрители от чужбина няма да има, но японските граждани ще могат да гледат игрите на живо, стига капацитетът на залите и стадионите да не надвишава 50%. На феновете ще им бъде забранено да крещят или говорят високо, като трябва да носят маски за лице през цялото време, докато се намират в съоръженията, стана ясно от последното решение на организаторите. 

Делегатите и спонсорите няма да влизат в цифрата на 10-те хиляди зрители, допускани във всяко съоръжение.

Олимпиадата в Токио започва на 23 юли и ще продължи до 8 август, а след това идва ред на Параолимпийските игри, които трябва да приключат на 24 август. За тяхното провеждане все още не е ясно дали ще има зрители по трибуните, като Международният олимпийски комитет трябва да вземе решение до 16 юли.

Решението да се допусне публика идва въпреки доклада на здравните експерти отпреди седмица, че „най-малко рисковият вариант“ и най-добра опция ще бъде игрите да се проведат без зрители.

„Има много случаи – и у нас, и по света, в които спортни събития се провеждат с публика“, каза президентът на организационния комитет Сейко Хашимото. „Ще прилагаме мерките по критериите на правителството и затова вярваме, че можем да направим игрите със зрители по трибуните. Целият свят се изправя пред едни и същи проблеми и само заедно можем да ги преодолеем“.

Властите обявиха, че при повишаване на коронавирусните инфекции, които да застрашат болничната система в Япония, ще се предприемат нови мерки. Те може да включат допълнително редуциране на броя фенове, които ще гледат игрите на живо.

През последните седмици случаите на Covid-19 в страната намаляват. Средно на ден са регистрирани около 1400 инфекции, докато в средата на май тази цифра беше над 6000.

Експертите казват, че за провеждане на безопасна Олимпиада случаите в Токио трябва да бъдат под 100 на дневна база. Въпреки това властите отчитат 376 инфекции на 20 юни. През последната седмица средният им брой на ден е 388. В неделя столицата прекъсна извънредното положение, в което бе поставена в края на април.

Премиерът Йошихиде Суга преди седмица призова японските граждани да гледат Олимпийските игри по телевизията, вместо да рискуват здравето си и да присъстват на живо.

Масовата ваксинационна кампания в страната не върви с бързи темпове. Само около 17,7% от 126-милионното население на Япония е получило поне по една доза от препаратите срещу Covid, считано към 20 юни.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?