Снимка: © Facebook

Бойко Борисов е осъден на първа инстанция да плати 10 хиляди лева на Мая Манолова заради клевета.

Това е решението на Софийския районен съд по делото, заведено от лидера на „Изправи се! Мутри вън“ през ноември, когато тя беше кандидат за кмет на София.

Тогава Манолова внесе искова молба срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ за неимуществени вреди от неистински и опозоряващи негови твърдения. Искът бе за 15 хиляди лева. 

Твърденията бяха направени от Борисов по време на интервю от 1 ноември 2019 г. в предаването „Тази сутрин“ по bTV. „Възмутен човек, който е при тях (б.а. – в щаба на Манолова) и ги слуша, ми каза, че може да попитате: „Снощи към 19:30-19:40 ч. във Волуяк дали госпожа Манолова е правила там среща с ромите да прави такива уйдурми“, каза тогавашният министър-председател.

„Снощи, по негови думи, около 19:30-19:40 ч., конспиративно,  чакали са я на Волуяк и отишла да се спазарява с кои роми да излязат и да кажат: „ГЕРБ ми платиха, Фандъкова ми плати, за да гласуваме за нея“, каза още Борисов в интервюто през 2019 г.

Съдът приема за установено, че между двата тура на кметските избори Манолова получила много въпроси при срещите си граждани по твърденията на Борисов. След интервюто била притеснена за себе си, за политическата си кариера, била изтощена, вдигала кръвно, изпитвала затруднения и притеснения при комуникацията със семейството си, с колегите и с избирателите, което състояние продължавало и до месец януари 2020 г., пише съдия Мария Димитрова.

От решението на съда става ясно още, че по делото не са представени каквито и да било доказателства за истинността на твърденията на Борисов - Манолова не е обвинена или осъдена за търговия с гласове. Тези твърдения на Борисов не могат да се окачествят като оценъчно съждение, нито като изразяване на мнение или на критика по политически или други обществено значими въпроси, смята съдът. Затова и изявлението му е клеветническо - накърнява честта и достойнството на Манолова.

Решението на Софийския районен съд може да бъде обжалвано.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти