НС най-накрая гласува първия си законопроект: Механизмът за контрол на главния прокурор мина на първо четене Снимка: © Getty Images

"Бързата писта" за промените в НПК и Закона за съдебната власт, които превдвиждат механизъм за контрол на главния прокурор, вече е в ход. Само часове след като бяха приети от правната комисия, законодателните промени бяха одобрени на първо четене и в пленарна зала.

Общо 191 депутати гласуваха "за" механизма за разследване на главния прокурор, 33-ма от групата на "Възраждане" се въздържаха. Нямаше народни представители, които гласуваха против.

Това е първият законопроект, който се разглежда от 49-ото Народно събрание, въпреки че работата на законодателния орган започна преди повече от месец. Очаква се промените да се движат по бърза писта и да бъдат одобрени окончателно във възможно най-къси срокове.

Те предвиждат да се регламентира ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници. Дава се възможност наказателен съдия от Върховния касационен съд да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това.

Той ще изпълнява ролята на разследващ прокурор и ще бъде избиран от списък от съдии, които предварително са се съгласили за изпълняват длъжността. Условията, на които те ще трябва да отговарят, са да имат минимум 12 години стаж и 7 години опит с наказателни дела.

По време на дебатите най-силна подкрепа за законопроекта изразиха представителите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

"Вярвам че наличието на механизъм за търсенето на отговорност от главния прокурор ще е глътка свеж въздух в съдебната система и ще може да върне на България усещането за справедливост. Това е един важен елемент по пътя ни към Шенген. Нито един магистрат няма да може да каже, че "над мен е Господ", коментира Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

От ГЕРБ-СДС също подкрепиха промените с аргумента, че "казусът трябва да бъде решен". От групата на БСП поставиха под въпрос дали законопроектът не е противоконституционен, като лидерката Корнелия Нинова поиска да бъдат направени редакциия между първо и второ четене, за да не се стигне до Конституционния съд.

Версията, че въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му противоречи на основния закон се поддържа от Иван Гешев и екипа му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024