Извънредни правомощия на здравния министър, признаване на стажа от неплатен отпуск през 2020 г. и промени в графика на учебната 2019/2020 г. - това са част от промените в Закона за здравето, които бяха одобрени от Народното събрание на първо четене. 

Министърът на здрвеопазването ще може да обявява "извънредна епидемична обстановка" по предложение на главния държавен здравен инспектор според степента на опасност от разпространение на заразната болест. Тази мярка е предвидена за действие след края на националното извънредно положение на 13 май. 

Министърът ще получи право да въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион. Потенциалното удължаване на карантинния режим без санкция на парламента накара опозицията от БСП да възрази срещу мярката. 

Депутати от левицата посочиха, че е проява на безотговорност от страна на правителството да прехвърли върху здравния министър решения, които влияят върху целия обществен живот в страната. 

Промените в Закона за здравето въвеждат възможността здравния министър да променя с наредба условията по задължителна изолация или болнично лечение на пациентите със заразни болести. 

Предвижда се ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

С цел избягване на събирането на едно място на големи групи ученици се предлага през учебната 2019/2020 г. да не се провежда национално външно оценяване в края на IV и Х клас, а степента на постигане на компетентностите за съответния етап да се установи след началото на учебната 2020/2021 г.

Предложения за промени в текста могат да се правят до 18 ч. в неделя, 10 май. ДПС вече анонсираха, че ще поискат да се въведат изменения между първо и второ четене, за да станат ясни критериите за обявяването на извънредна епидемиологична обстановка.

Очаква се окончателното гласуване на промените да стане на 12 май (вторник). 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети