На първо четене: Новите законови промени заради Covid-19

Извънредни правомощия на здравния министър, признаване на стажа от неплатен отпуск през 2020 г. и промени в графика на учебната 2019/2020 г. - това са част от промените в Закона за здравето, които бяха одобрени от Народното събрание на първо четене.

Министърът на здрвеопазването ще може да обявява "извънредна епидемична обстановка" по предложение на главния държавен здравен инспектор според степента на опасност от разпространение на заразната болест. Тази мярка е предвидена за действие след края на националното извънредно положение на 13 май.

Министърът ще получи право да въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион. Потенциалното удължаване на карантинния режим без санкция на парламента накара опозицията от БСП да възрази срещу мярката.

Депутати от левицата посочиха, че е проява на безотговорност от страна на правителството да прехвърли върху здравния министър решения, които влияят върху целия обществен живот в страната.

Промените в Закона за здравето въвеждат възможността здравния министър да променя с наредба условията по задължителна изолация или болнично лечение на пациентите със заразни болести.

Предвижда се ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

С цел избягване на събирането на едно място на големи групи ученици се предлага през учебната 2019/2020 г. да не се провежда национално външно оценяване в края на IV и Х клас, а степента на постигане на компетентностите за съответния етап да се установи след началото на учебната 2020/2021 г.

Предложения за промени в текста могат да се правят до 18 ч. в неделя, 10 май. ДПС вече анонсираха, че ще поискат да се въведат изменения между първо и второ четене, за да станат ясни критериите за обявяването на извънредна епидемиологична обстановка.

Очаква се окончателното гласуване на промените да стане на 12 май (вторник).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024