На почивка в Крим: Руски туристи плажуват на километри от бойното поле Снимка: © Getty Images

Туристи се препичат под яркото слънце на плажа. Тийнейджъри скачат от скали, а гологлави мъже пият бира и приготвят месо на скара. Руско лято в своя разгар. В центъра на града звучи руска патриотична музика, а посетителите могат да закупят сувенири с буквата Z - символизираща подкрепа към руските окупатори във войната в Украйна. Тази картина може да бъде видяна в Севастопол - черноморският град, намиращ се на незаконно анексирания от Москва полуостров Крим.

Сезонът на летните отпуски тази година изглежда много по-различно за руснаците от това, на което са свикнали. Заради войната в Украйна, затворените въздушни връзки и нарастващите икономически проблеми, руските туристи не могат да посещават популярните дестинации в Европа и в други части на света.

Почивката изглежда обаче трябва да се осъществи въпреки лимитираните възможности и въпреки войната. Затова някои руски граждани са решили да прекарат свободните си дни в Крим - украинският полуостров, който Москва незаконно анексира през 2014 г. Сред популярните дестинации е именно Севастопол, макар само на няколко километра от него да се намира една от фронтовите линии на руската инвазия.

Малко неща обаче издават, че в съседство се води пълномащабна война. Репортер на АФП, посетил града, разказва как руски военни кораби и случайни шумове от реактивни самолети могат да бъдат забелязани и чути в далечината - на фона на плажуващи, които намират прохлада в морето.

Александра Румянцева е турист от Русия и се препича под лятното слънце на плажа в покрайнините на Севастопол, а над нея профучава руски изтребител.

"Разбира се, не мога да кажа, че сме в пълен релакс", казва тя пред АФП по темата, защото фронтът на войната се намира на около 300 км от дестинацията, която е избрала.

Въпреки бойните действия, Румянцева, която идва от Санкт Петербург, е избрала да почива на окупирания полуостров със съпруга си и двамата си синове. Семейството е пропътувало 2500 км, за да осъществи ваканцията си. Използвали сухопътния мост, построен от Москва, който свързва Крим с континентална Русия.

Румянцева споделя за слухове, че мостът може да бъде взривен и че "мнозина са се притеснявали", но семейството й все пак е решило да рискува. Туристическото пътуване обаче това лято е още по-трудно заради затварянето на въздушното пространство в южната част на страната заради боевете в Украйна.

Това най-вероятно е и една от причините тази година в Крим да има значително по-малко туристи от обичайното.

"Изглежда, че идват предимно тукашни жители", посочва 28-годишната Анна Залужная - една от плажуващите.

Местните бизнесмени разчитат на туризма, тъй като полуостровът е до голяма степен откъснат от света заради западните санкции и усещат последиците от тях.

69-годишният Алберт Агагулян държи малко заведение на плажа край Севастопол. Пенсионираният пилот казва пред АФП, че не може да си позволи да изпрати детето си на летен лагер тази година.

"Хората не идват тук, защото се страхуват", добави той.

Крим граничи с южната украинска област Херсон, която понастоящем се контролира от Москва, а наблизо се намира и югоизточната област Запорожие, която е частично окупирана от руската армия. Киев обеща да си върне загубените южни територии, завзети от руските войски, и някои смятат, че не може да се изключи възможността за украински удари и по Крим.

Въпреки че мнозина предпочитат да не обсъждат политиката, местни жители като Виктор Бородулин казват, че следят внимателно военната кампания на Москва в Украйна.

"Много съм притеснен от тези събития", признава 77-годишният инженер.

Той казва, че е особено натъжен от потъването на руския крайцер "Москва" през април. Бородулин споделя носталгията по съветското минало и говори за възможността да купува плодове и зеленчуци от окупираната от Москва Южна Украйна.

"Днес дори купих някои продукти от Херсон. За мен това е голяма радост", споделя той.

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024