Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите Снимка: © Getty Images

Руската армия е осъществила операция по обследване на останките от крайцера "Москва", който потъна в Черно море на 14 април.

По време на акцията руските военни са прибрали телата на потъналите моряци, както и секретна документация и оборудване, твърди Вадим Скибицкий, представител на украинското военно разузнаване.

Кремъл обаче продължава да пази в тайна информацията за броя на жертвите и ранените при потъването на флагмана на Черноморския им флот.

Официалните данни от април признават само един загинал моряк от кораба с около 500-членен екипаж. Още 27 души се смятат за "безследно изчезнали".

"Новая газета. Европа" обаче твърди, че жертвите може да се окажат около 40 войници - включително момчета от наборната служба - а родителите им планират да заведат колективен съдебен иск срещу Министерството на отбраната.

Две от майките на изчезнали моряци от "Москва" казват, че командирите са ги принуждавали да подпишат декларации, с които "доброволно" да признаят синовете си за "умрели по време на катастрофа" - официална формулировка, която предполага, че те не са убити във военни действия и крайцерът не е потопен, а е потънал заради инцидент.

В лични разговори те са били уверявани, че корабът все пак щял да бъде признат за "участник в специалната военна операция", че "момчетата са герои, ще им присвоят медали за мъжество".

Изясняването на причините за смъртта е важно, за да се установи какво обезщетение ще получат близките на войниците. През април Путин обяви, че държавата ще изплаща допълнително по 5 млн. рубли (около 160 хиляди лв.) за близките на военнослужещите, загинали в Украйна.

Киев твърди, че "Москва" е потопен с удар от две ракети "Нептун" на 16 април. Руската армия обаче лансира версията за инцидентен пожар на борда, който е довел до взрив на боеприпас.

Родителите на изчезнали моряци са очаквали, че руската страна ще проведе спасителна операция, непосредствено след потъването на кораба - в продължение на месец обаче те са държани в неведение за това дали синовете им се издирват или не, а Министерството на отбраната и военните болници са отказвали информация за това къде са те.

Украинското военно разузнаване твърди, че такава операция действително е проведена в продължение на поне две седмици. Участвали са между 5 и 7 кораба - спасителни кораби, катери, буксири, които са прибирали телата на загиналите от борда на крайцера, свалили са цялата секретна апаратура и са провели "прочистване", така че в него да не остане нищо, което "не бива да попадне в ръцете на трета страна", казва Скибицкий пред украинското издание на "Свободна Европа".

Както "Новая газета", така и "Агентство" цитират свидетелства на майки и бащи на матроси от "Москва", които разказват, че военните искат от тях да подписват декларации за "инцидент" на борда на кораба, а не за поражение в хода на бойни действия.

Родителите са убеждавани от командирите на Черноморския флот, че тази декларация ще даде възможност за по-бързо получаване на обезщетение. Ако те не признаят доброволно, че синовете им са загинали, трябва да чакат до 3 години, за да може държавата да обяви безследно изчезналите за мъртви.

Министерството на отбраната на Русия продължава да не съобщава официална информация за операцията с останките от "Москва".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024