Снимка: © Getty Images

Руската армия е осъществила операция по обследване на останките от крайцера "Москва", който потъна в Черно море на 14 април.

По време на акцията руските военни са прибрали телата на потъналите моряци, както и секретна документация и оборудване, твърди Вадим Скибицкий, представител на украинското военно разузнаване.

Кремъл обаче продължава да пази в тайна информацията за броя на жертвите и ранените при потъването на флагмана на Черноморския им флот.

Официалните данни от април признават само един загинал моряк от кораба с около 500-членен екипаж. Още 27 души се смятат за "безследно изчезнали".

"Новая газета. Европа" обаче твърди, че жертвите може да се окажат около 40 войници - включително момчета от наборната служба - а родителите им планират да заведат колективен съдебен иск срещу Министерството на отбраната.

Две от майките на изчезнали моряци от "Москва" казват, че командирите са ги принуждавали да подпишат декларации, с които "доброволно" да признаят синовете си за "умрели по време на катастрофа" - официална формулировка, която предполага, че те не са убити във военни действия и крайцерът не е потопен, а е потънал заради инцидент.

В лични разговори те са били уверявани, че корабът все пак щял да бъде признат за "участник в специалната военна операция", че "момчетата са герои, ще им присвоят медали за мъжество".

Изясняването на причините за смъртта е важно, за да се установи какво обезщетение ще получат близките на войниците. През април Путин обяви, че държавата ще изплаща допълнително по 5 млн. рубли (около 160 хиляди лв.) за близките на военнослужещите, загинали в Украйна.

Киев твърди, че "Москва" е потопен с удар от две ракети "Нептун" на 16 април. Руската армия обаче лансира версията за инцидентен пожар на борда, който е довел до взрив на боеприпас.

Родителите на изчезнали моряци са очаквали, че руската страна ще проведе спасителна операция, непосредствено след потъването на кораба - в продължение на месец обаче те са държани в неведение за това дали синовете им се издирват или не, а Министерството на отбраната и военните болници са отказвали информация за това къде са те.

Украинското военно разузнаване твърди, че такава операция действително е проведена в продължение на поне две седмици. Участвали са между 5 и 7 кораба - спасителни кораби, катери, буксири, които са прибирали телата на загиналите от борда на крайцера, свалили са цялата секретна апаратура и са провели "прочистване", така че в него да не остане нищо, което "не бива да попадне в ръцете на трета страна", казва Скибицкий пред украинското издание на "Свободна Европа".

Както "Новая газета", така и "Агентство" цитират свидетелства на майки и бащи на матроси от "Москва", които разказват, че военните искат от тях да подписват декларации за "инцидент" на борда на кораба, а не за поражение в хода на бойни действия.

Родителите са убеждавани от командирите на Черноморския флот, че тази декларация ще даде възможност за по-бързо получаване на обезщетение. Ако те не признаят доброволно, че синовете им са загинали, трябва да чакат до 3 години, за да може държавата да обяви безследно изчезналите за мъртви.

Министерството на отбраната на Русия продължава да не съобщава официална информация за операцията с останките от "Москва".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор

Радев: "Изгонването на 70 руски дипломати увеличава риска за България"

Той поиска отчет от "анализатори и говорители" дали получават финансиране "отвън"