На прощаване: Спецпрокуратурата отказа да разследва Делян Пеевски и Илко Желязков Снимка: © Getty Images

Специализираната прокуратура е прекратила проверките си срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-директор на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

Това съобщава председателят на институцията Валентина Маджарова пред БНР (навръх рождения ден на Пеевски, който е роден на 27 юли 1980 г.).

От думите ѝ става ясно, че мотивът за прекратяването на проверките, започнали заради американските санкции по закона "Магнитски" през юни 2021 г., е липса на данни за извършено престъпление.

"Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите, не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива каквито са по извършената проверка", казва Маджарова, цитирана от БНР.

Специализираната прокуратура ще бъде разформирована от утре, след като Конституционният съд окончателно сложи край на споровете дали закриването ѝ от 47 Народно събрание е съобразено с основния закон.

През януари 2022 г. сдружението "БОЕЦ" публикува данни от НАП, според които е направена ревизия на приходите му - но само за 2020 г. - и заключенията са били, че той няма данъчни задължения.

Разследването срещу третия санкциониран по "Магнитски" - Васил Божков - продължава. Срещу него бяха повдигнати почти 20 обвинения по различни състави. Въпреки че прокуратурата формално се съгласи да изпрати до ОАЕ искане за правна помощ и да разпита Божков, до момента това не се е случило. Обвиненията не са му предявени.

Делата срещу него вероятно ще се прехвърлят в Софийската градска прокуратура в следващите дни.

Маджарова отдаде причините за затлачването на процеса срещу Васил Божков с "тежкия регламент" в НПК.

Делото срещу братя Бобокови и бившия зам.-министър Красимир Живков за незаконни сметища ще се премести в Софийския градски съд (на първа инстанция). Разпореждането вече е факт, като се очаква на случаен принцип да се определи нов съдия по него.

Разследването срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов (съветник на президента Румен Радев), които бяха обвинени в търговия с влияние през лятото на 2020 г., не е приключило вече втора година. То ще се поеме от "нова прокуратура".

"Съставът "търговия с влияние", по който е налице такова активно обвинение, е изключително морално остарял и непригоден за настоящата реалност", обяви Валентина Маджарова.

На въпроса защо прокуратурата изобщо го използва, щом смята, че не е адекватен за данните по разследването и защо то все още е на фаза "досъдебно производство", тя коментира, че "за конкретни разследвания 2 години срок е недостатъчен не само за България" и препрати водещата Силвия Великова да направи запитване в прокуратурите "в европейското семейство", за да се увери, че и при тях имало забавяния.

"По този род дела се извършва изключително тежък анализ, който не се прави от прокурор. Той се възлага и се извършва по способа на експертизата. Не е рядкост и не е единичен случай по дела на Спецпрокуратурата експертизата обективно да не може да приключи за една година", каза тя.

По "Барселонагейт" все още няма ново развитие, защото прокуратурата още чака отговор на запитвания от Кипър. Това разследване също ще се разпредели на СГП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023