Пред НС: Боби Михайлов се обяви за "жертвено агне", не каза за оставка и хвърли вината върху всички

Несменяемият президент на БФС Борислав Михайлов се обяви за "жертвено агне", отказа да отговаря изобщо на въпрос дали ще си подаде оставката, прехвърли вината за случилото се на 16 ноември и окървавения протест, който искаше да напусне поста, на всички без себе си и обяви демонстрациите за "платени" - без доказателства.

Така накратко протече изслушването на Михайлов от комисията по спорт в Народното събрание. Президентът на футболния съюз се яви пред депутатите, които го извикаха за въпроси - "от уважение", по собствените му думи, въпреки че от отговорите му впечатлението остана различно. Все пак стана ясно, че в понеделник е свикано заседание на Изпълкома на БФС - каквото всъщност по думи на самия Михайлов се очакваше още тази седмица. На 17 ноември - деня след мача България - Унгария и протеста - той заяви, че пред този орган на БФС ще каже какво смята да прави в бъдеще.

"Господин Михайлов, познавам Ви от 2007 г., Вие никога не сте изпитвали вина за нищо", заяви към края на заседанието Радостин Василев - бивш министър на спорта за кратко, бивш депутат от ИТН и ПП и сега независим. Той отправи директно въпроса за оставка към Михайлов, след като изтъкна не само последните събития, но и предполагаемите връзки между президента на футболния съюз и черното тото. Борислав Михайлов отказа да отговори, като каза, че намира въпроса на Василев за "лично отношение, което познавам от години".

"Не съм дошъл тук да бъда жертвено агне, а защото уважавам тази институция. Те искат да бъде посочена жертва. Тя вече е посочена", каза Михайлов, без да конкретизира кои са "те".

По-рано той също говореше за "те", както и за това, че протестите срещу него са били "платени", и организирани от "едни хора", които са финансирани от "други хора". Депутатката от ПП-ДБ Кристина Петкова няколко пъти настоя да разбере на какво се базират тези твърдения и за кого говори Михайлов, но отговор по същество не получи. В края на заседанието и тя настоя за оставката му.

"Винаги се говори за платени протести", беше контрааргументът на Михайлов. После добави как недоволството си изразяват и обикновени граждани, но има "150 човека, с качулки, те правят вандалщина. Очаквам органите да ги открият".

Михайлов е категоричен, че БФС е "напълно независима институция, без държавна издръжка", но отново пропусна да отговори конкретно на депутатски въпрос с какво постът на председател е толкова желан. Това питане дойде след обвинения от страна на Михайлов, че "едни хора" искат да заемат неговото място.

Президентът на футболния съюз продължава да твърди, че решението как и къде да бъде изигран мача България.- Унгария, се взима от администратора, "в случая това е УЕФА". Тоест отново прехвърли отговорността за решението да няма публика на трибуните на европейската футболна централа.

"В писмо от 3 ноември те препоръчват мачът да се изиграе в Пловдив, на закрити врата, без продажба на билети. Ние сме длъжни да се съобразим".

Депутат от "Възраждане" контрира отговорите на ръководството на БФС, като каза, че в споменатото писмо пише само че е "силно препоръчително", но не и напълно задължително.

На въпрос каква е била кореспонденцията между МВР и община Пловдив, представител на БФС я определи като "никаква", тъй като до последния момент локацията не е била сигурна.

Михайлов беше разкритикуван от депутатите, че не е дал своевременна информация пред обществеността за действията на БФС преди протеста. Той е пуснал "хронология" до Народното събрание едва вчера, и то във връзка с извикването му на заседание на комисията.

Това, което Михайлов успя да формулира като проблем, е, че в БФС имали информация за подготвена поява на "3500 фенове от крайнодесни групи от Унгария" на мача в София - а не от българска страна - и това е основание за забрана на публиката на стадиона.

"БФС не е премествал мача или затварял стадиона. БФС носи отговорност за случилото се на стадиона, а не около него. Да се търси вина в БФС за ескалацията на напрежението по време на протеста, е недопустимо. Отговорност да се търси от организатора на протеста и институцията, която е допуснала неговото провеждане", обяви Михайлов, който чете позицията си от предварително написан текст.

Президентът на БФС се противопостави на призивите за оставка на представители от почти всички политически формации в края на заседанието. "Вие не сте направили нищо за футбола", беше краткият му аргумент преди да напусне залата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024