Атмосферните условия развалиха плановете на SpaceX: Launch America се отлага

Лошите атмосферни условия попречиха на SpaceX да изпрати първия си полет с екипаж в Космоса. Изстрелването на Crew Dragon и ракетата Falcon 9 се отлага за 30 май в 22:22 ч..

Днес SpaceX трябваше да изпрати първите си астронавти в Космоса. Боб Бенкин и Дъг Хърли се качиха на Crew Dragon, към който беше прикрепена ракетата Falcon 9. По план излитането трябваше да се случи в 23:33 ч. българско време, но лошото време не позволи това да се случи.

Мисията Demo-2 бележи първото изпращане на астронавти в Космоса от NASA от 2011 година насам. Те заеха позициите си и бяха заключени в космическата совалка, техническата проверка премина успешно, но минути, преди да излетят, бе взето решение, че условията не са благоприятни.

Конкретният критерий, който не бе изпълнен, за да се случи изстрелването, се отнасяше до прекалено високото наличие на електричество в атмосферата.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна на борда на Air Force One, за да гледа изстрелването на ракетата. Последният президент, гледал на живо излитане на американска ракета в Космоса е Бил Клинтън.

Повече за DEMO-2

Компанията на Елън Мъск продължава да мечтае за пручването на на Марс от живи хора, и за изграждането на космически туризъм към Луната, но за да се приближи към изпълнението на грандиозните си цели, първо трябва да докаже, че може безопасно да придвижва хора през ниската околоземна орбита.

Администрацията на Доналад Тръмп смята, че пилоторан полет до Марс ще се осъществи през 30-те години на 21-ви век.

Освен за SpaceX, това ще е победа и за САЩ. След Atlantis NASA "пенсионира" всички свои совалки, и така единственият път към Космоса остана руския Soyuz. Притежавайки монопол, руснаците започнаха да покачват все повече цените за изпращане в космоса на всеки американски астронавт - от 21 милиона долара през 2008 до 90 милиона през настоящата година.

С Crew Dragon САЩ връща конкуренцията, отново ще може да изстрелва ракети от своя територия и междувременно ще принуди Русия да свали цените, тъй като в програмата на SpaceX всяко място ще струва 55 милиона - общо разполага със седем.

Планът е в бъдеще четири от местата в Crew Dragon да се заемат от астронавти на NASA, докато останалите да останат за продажба на частни астронавти или дори външни хора - космическият туризъм е на път да направи пробив със SpaceX, като Том Круз вече изрази желание един ден да заснеме филм от Crew Dragon.

В последните години NASA инвестира чувстителни суми в космически програми, като даде възможност на външни фирми да разработват, изгражда, изстрелват и менажират космически полети. Програмата SpaceX струва 3.14 милиарда долара, а инвестицията в алтернативната програма на Boeing - CST 100 Starliner досега е 4.8 милиарда. Впечатлпващи снимки от тестовия полет на Boeing Starliner

Ако всичко мине според очакванията, постепенно Международната космическа станция ще може да бъде обслужвана от пълен екипаж. Досега това не беше възможно, тъй като руските ракети не можеха да качат повеше от трима души.

Demo-2 е важна крачка и към завръщането на астронавтите на Луната в средата на това десетилетие, като плановете на NASA включват и космически полети с екипаж до Марс в средата на следващото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024