Над 1/5 от населението е на 65+ години, Covid-19 удря всички демографски показатели Снимка: © Getty Images

Около 5 775 000 души са се преброили по време на националната кампания на НСИ през септември и октомври, като по предварителни данни това са близо 83% от гражданите на страната.

Първи резултати от Преброяване 2021 ще бъдат обявени в края на годината, а окончателната картина на населението ще е ясна едва през 2022 г. Това каза Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демография и социална статистика" в НСИ, пред БНР.

Целта на кампанията е не само да се види колко души живеят в страната, но и какъв е профилът им - образование, работен статут, условия на живот, мобилност.

Предварителната прогноза за прираста на населението обаче не е позитивна.

"Ние използваме за база данните за нашето население, които всяка година публикуваме от текущата демографска статистика. В края на 2020 г. то беше около 6 916 000 души. Ясно е, че населението в страната най-вероятно ще бъде по-малко, предвид демографските промени в последните години", казва Костова в интервюто за "Хоризонт".

Средно с между 50 и 60 000 души на година намалява населението на страната, като това се дължи по-малко на външната миграция и в голяма степен на отрицателния естествен прираст - повече хора умират, отколкото се раждат.

Ниската раждаемост е по-скоро типична за всички развити страни. Смъртността в България обаче е "изключително висока", посочва Костова.

"В комбинация с емигрирането на млади хора в активна и фертилна възраст това влошава възрастовата структура на населението. 22% от населението на страната в момента е на възраст 65 и повече години. Възрастните жени са повече, отколкото мъжете, те живеят със средно 7 г. повече от мъжете. Намалява населението в трудоспособна възраст, особено са засегнати северозападните райони, областите Смолян, Велико Търново, Габрово", казва тя.

Най-бързо обезлюдяват северозападните райони на страната - при тях се отчита много ниска раждаемост и висока смъртност.

"В област Видин 30% от населението е на 65+ години, т.е. почти всеки трети е възрастен човек. Това поражда цикличност - няма млади хора, няма работна ръка, не се правят инвестиции в региона и води до все повече застаряване на населението. Преброяването вероятно ще покаже, че то е намаляло още повече в тези региони", казва Магдалена Костова.

Covid-пандемията дава много сериозно отражение върху всички показатели на демографската картина в България.

"Смъртността през 2020 г. се покачи изключително много - 126 000 лица са починали, което е с 16 000 повече от предходната година. Коронавирусът има както пряко, така и косвено отношение към това. Официално - около 8000 души са починали от Covid-19 през миналата година. Останалите са починали или от други болести, или поради това, че не са ходили на лекар, профилактични прегледи и др.", казва Костова.

Раждаемостта през 2020 г. също пада - от НСИ го отдават на несигурността и страховете на бъдещите родители от здравната криза, заради която те предпочитат да отложат създаването на семейство.

Браковете в България също намаляват през миналата година.

"За първи път от много години през 2020 г. се увеличи миграцията от градовете към селата. 50% от всички хора, които са променили своя адрес в рамките на страната, са мигрирали от градовете към селата. Това се е случило предимно в периода март-април, като засяга всички големи градове", казва тя.

София е една от областите, в които населението все пак се увеличава.

"В София живее 18% от населението на страната. Това е най-желаният притегателен център за хората. Основните причини, които движат миграцията към София, са възможностите за работа, образование, по-добри условия на живот и по-добри условия за отглеждане на деца", казва Костова.

Тя призова политическото ръководство на страната да вземе предвид предупрежденията на НСИ за състоянието на населението, като стимулира българските граждани да останат да живеят и работят в страната. Магдалена Костова посочи, че макар да са влошени, демографските тенденции не са необратими:

"Има как да се обърне тенденцията, просто трябва да се вземат подходящи мерки".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Oще един ученик е задържан във връзка с фалшивите бомбени заплахи

Спецполицаи на ГДБОП са арестували 16-годишно момче от Пловдив,

16:32 - 01.04.2023

Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара

Изборите във Финландия са толкова оспорвани, че всяка от трите големи партии има шанс за победа

16:02 - 01.04.2023

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023