Над 130 кръводарители се отзоваха на призива за помощ на 17-годишната Александра Снимка: © БНТ

Над 130 човека са откликнали на призива на "Пирогов" за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. В неделя сутрин пред Националния център по трансфузионна хематология се образува опашка от желаещи да помогнат на 17-годишната Александра, която пострада тежко в катастрофа в столицата. Има дарители и извън София.

На момичето му предстоят няколко операции и затова са нужни количества от кръвна група А положителна.

„Всеки ден болница „Пирогов“ се нуждае от кръв, за да може да оказва своевременна помощ на настанените за лечение пострадали лица. Към днешна дата, повече от всеки друг път, лечебното заведение има необходимост от безвъзмездни кръводарители с кръвна група „А“ (с резус фактор положителен)“, съобщиха от лечебното заведение.

Всички желаещи, които искат да помогнат на болницата, могат да дарят кръв в Националния център по трансфузионна хематология в гр. София, условие е да се упомене, че дарената кръв е за нуждите на болница „Пирогов“.

Призивът на лечебното заведение е свързан и с тежкия инцидент от петък вечерта, при който автобус на градския транспорт блъсна 17-годишно момиче на пешеходна пътека в „Люлин 2“. Сигналът до Спешна помощ е бил подаден малко след 20 ч., а Александра е била в тежко състояние, както и сега. За нея вече има дарено достатъчно количество кръв, съобщи bTV.

Шефът на Столичния автотранспорт Слав Монов обясни пред телевизията, че тепърва ще се изяснява как се е случил инцидентът, тъй като и шофьорът не знаел. „Водачът чул удар в задната част на автобуса при завой надясно на кръстовище. Бил е с ниска скорост. Веднага слязъл и е извикал 112“, каза Монов.

"Тези думи са благодарността на една майка, чието дете се бори за живота си. Благодаря на всички лекари и специалисти от Детска реанимация в Пирогов, които денонощно поддържат искрата живот в дъщеря ми!", написа майката на Александра. Думите ѝ бяха публикувани от Аделина Банакиева - известна със социалните си акции в подкрепа на майки в нужда.

"Благодаря на всички приятели и познати, които веднага ни потърсиха, за да помогнат в бедата! Благодаря на хората, които организираха даряването на кръв за Али! От сърце благодаря на всички, които посветиха изключително мразовития неделен ден на живота на нашето дето и чакаха, за да дарят кръв за нея! Благодаря на всички, които се молят за Али и я споменават с обич и топлота!"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024