Над 16 000 души у нас могат да бъдат поети на лечение с медикаменти Снимка: © Getty Images

България разполага с потенциал, с който над 16 000 души могат да бъдат поети на пълно лечение с медикаменти срещу Covid-19, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. На сутрешния брифинг в понеделник той каза, че у нас през последните два дни са постъпили големи дози лекарства.

„Вчера и онзи ден постъпиха 15 000 дози лекарства хлорохин фосфат. Имаме и повече от 7500 еднократни дози с хидроксихлорохин фосфат. Дозите от лекарства са значителни за справяне с проблема. Вече имаме над 16 000 души, които могат да бъдат поети на лечение с медикаменти“, съобщи началникът на ВМА.

„Вчера две български фирми изнесоха 32 тона храни за ОАЕ и България е получила 15 тона медицински консумативи като размяна. Българската държава не е заплатила нито лев за това, транспортът също е заплатен от фирмите“, каза ген. Мутафчийски.

Той обяви, че броят на установените случаи на коронавирус у нас за изминалите 24 часа е 7 души. Това е с 1% увеличение спрямо предния ден, но според ген. Мутафчийски „в никакъв случай това не говори за намаляване на заболеваемостта. Днес има още 400 теста, които трябва да дадат резултат“.

Новите заболели са от София – 4, двама от Стара Загора и един от Пазарджик.

Общият брой на заразените е 676 души, а 71 вече са излекувани. Вчера са изписани още трима души – семейство, което е било настанено във ВМА (мъж и жена на 49 и 48 г.), както и един мъж от Сливен. Средната възраст на излекуваните е 48 години.

Вчера обаче са отчетени три нови жертви и общият им брой стана 31. Става въпрос за жена на 68 г. от Хисаря, която е била в тежко състояние и с множество придружаващи заболявания, мъж на 58 г. в Хасково и мъж на 38 г. в „Пирогов“, постъпил с тежка двустранна пневмония и загинал вчера, след като е бил поставен на апаратна вентилация. Средната възраст на жертвите на коронавируса у нас е 64 години.

В болници са настанени 230 души, като 36 от тях са в интензивни отделения. Най-много случаи има в София – 401, като 134 от пациентите са хоспитализирани. В Пловдив има 16 души в болница, от които четирима са интубирани.

Сред медицинския персонал има 36 заразени.

Ген. Мутафчийски съобщи, че в Банско вече са тествани 200 души, а също така са проведени тестове на завърнал се от мисия кораб с 200 души на борда. „Направихме проби за антитела и са открити двама с IgG. Предстоят тестове с PCR методика“.

Началникът на щаба отказа да даде категоричен отговор дали църквите окончателно ще бъдат затворени за Великденските празници. „Вчера наблюденията бяха, че в църквите има от 5 до 10 души, и то на голямо разстояние. Нямаше струпване на хора и повече от тях не ходят на църква. Продължаваме да отправяме същия апел към нашите сънародници“, каза той.

А кой контролира спазването на карантината? „Полицията контролира това. На случаен принцип се проверява дали хората се намират на мястото, където са отчетени адреси на хора под карантина. Това се случва наистина“, каза началникът на щаба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022