Над 200 КПП-та в страната: Ограниченията остават за предстоящите почивни дни Снимка: © МВР

Ограниченията за влизане и излизане в областните градове остават в сила за няколкото поредни почивни дни в началото на май, съобщиха от МВР на извънреден брифинг.

Остава заповедта на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в която са определени причините за влизане или излизане в градовете - труд, здравословни причини, грижи за близък, пътуване към временен или постоянен адрес, необходимост от снабдяване със стоки. Изградени са над 200 КПП-та в цялата страна.

55 000 са декларациите, които до момента са били подадени на входове и изходи на областните градове. При над 3400 от тях се установява несъответствие – хората казват, че отиват на работа, но нямат трудов договор, а 466 от тях са безработни, съобщиха от МВР.

Над 1300 са досъдебните производства – най-вече за неспазване на мерките, а около 200 от тях са за неверни данни.

Издадени са 19 262 акта, като 14 628 от тях са нарушения, свързани с носенето на маски. Сред тях малко над 20 са издадени за неносене на маски в парковете.

„В първите дни в парковете нямаше нарушения, но вече се установява, че част от гражданите не носят маски“, съобщиха от МВР и допълниха, че контролът ще се затегне.

Началникът на отдел „Пътна полиция“ главен комисар Звезделин Колев съобщи, че се засилва контрола за следене на скоростта. „От днес до 13 май ще бъде засилен контролът над водачите на двуколесни превозни средства – ще се следи за регистрация, състояние на табелата на регистрационен номер, използване на каски. Пътна полиция призовава гражданите да намалят пътуванията си“.

Комисар Люмомир Костадинов, който е зам.-началник на отдел „Пътна полиция“ към СДВР обяви: „Ще се следи употребата на алкохол и наркотични вещества сред водачите. Натъкваме се на такива водачи по КПП-тата“.

А комисар Радослав Стойнев – началник на отдел „Охранителна полиция“ към СДВР, каза, че ще се усили контролът по КПП-та, паркове и градинки, „въобще на цялата територия“.

Изключенията за напускане на столицата са за товарни автомобили, извършващи транспортни услуги, превозни средства със специален режим на движение, автомобили, превозващи медицински лица, отиващи на работа. Също така - за автомобили, извършващи аварийни дейности, такива, които зареждат магазини с хранителни стоки или автомобили и други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024