Снимка: © Getty Images

Опитите за пълно възстановяване на работата на "Български пощи" продължават да се сблъскват с трудности почти един месец след хакерската атака срещу IT-системата на държавното дружество. 

Вицепремиерът Калина Константинова съобщи пред Комисията по електронно управление в НС, че над 300 компютъра на пощите няма как да бъдат преинсталирани и са "в тотална неизправност".

В момента се търси "откъде да намерим дарения" за нови устройства, за да могат съответните работни места да функционират.

"Ако 300 компютъра са "дали фира", в триста станции не могат да тръгнат услугите", каза тя. 

Все още не е завършен процесът по оценка на щетите. На въпроса на Любомир Каримански кога пощите ще заработят пълноценно, Калина Константинова отговори, че все още никой не може да поеме ангажимент за срокове.

"Няма ден, в който да не съм попитала за срок, няма ден, в който да не съм предоставила помощ, която да трябва, но предвид мащаба на атаката и всички останали обстоятелства, в момента не мисля, че е разумно да се ангажирам със срок, който не е базиран на никакви данни от институция, която обследва мащаба на атаката", каза тя. 

Общият брой на компютрите, с които работят служителите на "Български пощи", е над 6000. Всеки от тях трябваше да бъде преинсталиран, за да не се допусне нов пробив след заразяването с криптовирус през април. 

В пощата са засегнати базите данни на 26 системи и услуги и само част от информацията може да бъде възстановена, а другата ще трябва да се преписва от хартиени носители, съобщава "24 часа", като цитира данни, изнесени пред комисията. 

Изплащането на пенсиите обаче няма да бъде застрашено, казва Калина Константинова. Всички хора са получили пенсиите и добавките си през април въпреки забавянето заради изключването на базите данни. 

"Не подценяваме ситуацията, благодарни сме на служителите в пощите за това, че са мотивирани и работят на най-висок капацитет, за да помогнат да се случи най-безболезнено процесът (с изплащането на пенсиите)", каза тя. 

Съветникът на Константинова Васил Величков коментира, че "хартиеният процес в момента спасява положението". 

"Ако разчитахме само на информационни системи с много ниско ниво на сигурност и защита, драмата щеше да е много по-голяма", каза той. 

ГДБОП и ДАНС са информирани за хакерската атака "в първите два часа" след установяването ѝ от служителите в "Български пощи", каза освободеният директор на дружеството Деян Дънешки. Той твърди, че "всичко, което е могло да бъде направено, е направено" за спирането на атаката. 

Константинова обаче посочи, че заради "ненавременната реакция" за изключване на сървърите и резервните копия на системата са изгубени в рамките на няколко часа. 

"Две неща са нужни, за да се спре разпространението на вируса - първо да се спре достъпът до интернет на цялата сървърна инфраструктура и второ да се спрат сървърите, ако трябва, и да се издърпат щепселите. Защото криптирането на огромни файлове (каквито са архивите на БГ пощи) отнема часове. Обаждането, което аз получих от директора на IT-дирекцията в "Български пощи", е в 10:59 ч. Аз му изпратих телефона на съотвената директорка на дирекция в ДАНС, за да ескалира въпроса на максимално високо ниво. Инструкциите, които му дадох по телефона, бяха много буквални - организирайте светкавично някой да спре тока на сървърите в дейта центъра, ако не знаете как да спрете интернета. И тъй като много добре знам кой е дейта центърът и че той предоставя 24-часова услуга, инженерът може да отиде и да натисне копчето на бушона, който захранва шкафовете на клиента. Да, щетата от такова спиране на инфраструктурата от тока може да е съществена, но във всички случаи щеше да е по-малка", каза Васил Величков.

Той твърди, че до 16:30 ч. в същия ден в кризисния щаб на пощите "все още обсъждаха дали да спрат всички сървъри или да не ги спрат, а през това време вирусът си е работил".   


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"