Над 300 компютъра на БГ пощи са "в тотална неизправност" след атаката Снимка: © Getty Images

Опитите за пълно възстановяване на работата на "Български пощи" продължават да се сблъскват с трудности почти един месец след хакерската атака срещу IT-системата на държавното дружество.

Вицепремиерът Калина Константинова съобщи пред Комисията по електронно управление в НС, че над 300 компютъра на пощите няма как да бъдат преинсталирани и са "в тотална неизправност".

В момента се търси "откъде да намерим дарения" за нови устройства, за да могат съответните работни места да функционират.

"Ако 300 компютъра са "дали фира", в триста станции не могат да тръгнат услугите", каза тя.

Все още не е завършен процесът по оценка на щетите. На въпроса на Любомир Каримански кога пощите ще заработят пълноценно, Калина Константинова отговори, че все още никой не може да поеме ангажимент за срокове.

"Няма ден, в който да не съм попитала за срок, няма ден, в който да не съм предоставила помощ, която да трябва, но предвид мащаба на атаката и всички останали обстоятелства, в момента не мисля, че е разумно да се ангажирам със срок, който не е базиран на никакви данни от институция, която обследва мащаба на атаката", каза тя.

Общият брой на компютрите, с които работят служителите на "Български пощи", е над 6000. Всеки от тях трябваше да бъде преинсталиран, за да не се допусне нов пробив след заразяването с криптовирус през април.

В пощата са засегнати базите данни на 26 системи и услуги и само част от информацията може да бъде възстановена, а другата ще трябва да се преписва от хартиени носители, съобщава "24 часа", като цитира данни, изнесени пред комисията.

Изплащането на пенсиите обаче няма да бъде застрашено, казва Калина Константинова. Всички хора са получили пенсиите и добавките си през април въпреки забавянето заради изключването на базите данни.

"Не подценяваме ситуацията, благодарни сме на служителите в пощите за това, че са мотивирани и работят на най-висок капацитет, за да помогнат да се случи най-безболезнено процесът (с изплащането на пенсиите)", каза тя.

Съветникът на Константинова Васил Величков коментира, че "хартиеният процес в момента спасява положението".

"Ако разчитахме само на информационни системи с много ниско ниво на сигурност и защита, драмата щеше да е много по-голяма", каза той.

ГДБОП и ДАНС са информирани за хакерската атака "в първите два часа" след установяването ѝ от служителите в "Български пощи", каза освободеният директор на дружеството Деян Дънешки. Той твърди, че "всичко, което е могло да бъде направено, е направено" за спирането на атаката.

Константинова обаче посочи, че заради "ненавременната реакция" за изключване на сървърите и резервните копия на системата са изгубени в рамките на няколко часа.

"Две неща са нужни, за да се спре разпространението на вируса - първо да се спре достъпът до интернет на цялата сървърна инфраструктура и второ да се спрат сървърите, ако трябва, и да се издърпат щепселите. Защото криптирането на огромни файлове (каквито са архивите на БГ пощи) отнема часове. Обаждането, което аз получих от директора на IT-дирекцията в "Български пощи", е в 10:59 ч. Аз му изпратих телефона на съотвената директорка на дирекция в ДАНС, за да ескалира въпроса на максимално високо ниво. Инструкциите, които му дадох по телефона, бяха много буквални - организирайте светкавично някой да спре тока на сървърите в дейта центъра, ако не знаете как да спрете интернета. И тъй като много добре знам кой е дейта центърът и че той предоставя 24-часова услуга, инженерът може да отиде и да натисне копчето на бушона, който захранва шкафовете на клиента. Да, щетата от такова спиране на инфраструктурата от тока може да е съществена, но във всички случаи щеше да е по-малка", каза Васил Величков.

Той твърди, че до 16:30 ч. в същия ден в кризисния щаб на пощите "все още обсъждаха дали да спрат всички сървъри или да не ги спрат, а през това време вирусът си е работил".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ са поискали среща с Румен Радев, за да "обсъдят актуалната политическа обстановка"

Това става ясно от публикация в профилите им в социалните мрежи.

18:58 - 14.07.2024
Важно днес

Илхан Кючук: Дълбочината на кризата в ДПС предполага много по-силно оперативно участие на Доган

Кючук отхвърли спекулациите, че е сред "подготвяните" за нов лидер начело на Движението с думите, че "това не седи на дневен ред".

18:01 - 14.07.2024
Живот

Принцесата на Уелс се появи на Уимбълдън за финала на мъжкия тенис турнир

Това е втората ѝ публична поява след операцията на корема и поставената диагноза рак по-рано тази година. 

16:27 - 14.07.2024
Важно днес

Затвориха автомагистрала "Хемус" в посока Варна – Шумен заради пожар

Видимостта в района е силно затруднена.

15:52 - 14.07.2024
Важно днес

Арестуваха американския рапър Уиз Калифа след концерт в Румъния

Срещу него вече има повдигнато обвинение за незаконно притежание на "високорискови наркотични вещества".

15:17 - 14.07.2024
Живот

Холивудският актьор Еди Мърфи се венча за дългогодишната си годеница Пейдж Бътчър

Това е вторият брак за Мърфи и първият за Бътчър.

14:42 - 14.07.2024
Важно днес

Може ли Хасан Азис да е следващият лидер на ДПС? Спекулациите се засилват

Хасан Азис е член на централното ръководство на ДПС - именно Централното бюро трябва да реши какво ще се случи с поисканите от Ахмед Доган оставки.

13:36 - 14.07.2024
Важно днес

Български партии реагираха след стрелбата срещу Доналд Тръмп

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп беше прострелян в ухото по време на предизборен митинг в събота.

12:46 - 14.07.2024
Важно днес

Буря отмени най-големия музикален фестивал в Словакия, има ранени. Вижте хронологията

На фестивала, който се провежда близо до летище Тренчин в северната част на страната, са присъствали близо 30 000 души.

11:18 - 14.07.2024