Над 300 компютъра на БГ пощи са "в тотална неизправност" след атаката Снимка: © Getty Images

Опитите за пълно възстановяване на работата на "Български пощи" продължават да се сблъскват с трудности почти един месец след хакерската атака срещу IT-системата на държавното дружество.

Вицепремиерът Калина Константинова съобщи пред Комисията по електронно управление в НС, че над 300 компютъра на пощите няма как да бъдат преинсталирани и са "в тотална неизправност".

В момента се търси "откъде да намерим дарения" за нови устройства, за да могат съответните работни места да функционират.

"Ако 300 компютъра са "дали фира", в триста станции не могат да тръгнат услугите", каза тя.

Все още не е завършен процесът по оценка на щетите. На въпроса на Любомир Каримански кога пощите ще заработят пълноценно, Калина Константинова отговори, че все още никой не може да поеме ангажимент за срокове.

"Няма ден, в който да не съм попитала за срок, няма ден, в който да не съм предоставила помощ, която да трябва, но предвид мащаба на атаката и всички останали обстоятелства, в момента не мисля, че е разумно да се ангажирам със срок, който не е базиран на никакви данни от институция, която обследва мащаба на атаката", каза тя.

Общият брой на компютрите, с които работят служителите на "Български пощи", е над 6000. Всеки от тях трябваше да бъде преинсталиран, за да не се допусне нов пробив след заразяването с криптовирус през април.

В пощата са засегнати базите данни на 26 системи и услуги и само част от информацията може да бъде възстановена, а другата ще трябва да се преписва от хартиени носители, съобщава "24 часа", като цитира данни, изнесени пред комисията.

Изплащането на пенсиите обаче няма да бъде застрашено, казва Калина Константинова. Всички хора са получили пенсиите и добавките си през април въпреки забавянето заради изключването на базите данни.

"Не подценяваме ситуацията, благодарни сме на служителите в пощите за това, че са мотивирани и работят на най-висок капацитет, за да помогнат да се случи най-безболезнено процесът (с изплащането на пенсиите)", каза тя.

Съветникът на Константинова Васил Величков коментира, че "хартиеният процес в момента спасява положението".

"Ако разчитахме само на информационни системи с много ниско ниво на сигурност и защита, драмата щеше да е много по-голяма", каза той.

ГДБОП и ДАНС са информирани за хакерската атака "в първите два часа" след установяването ѝ от служителите в "Български пощи", каза освободеният директор на дружеството Деян Дънешки. Той твърди, че "всичко, което е могло да бъде направено, е направено" за спирането на атаката.

Константинова обаче посочи, че заради "ненавременната реакция" за изключване на сървърите и резервните копия на системата са изгубени в рамките на няколко часа.

"Две неща са нужни, за да се спре разпространението на вируса - първо да се спре достъпът до интернет на цялата сървърна инфраструктура и второ да се спрат сървърите, ако трябва, и да се издърпат щепселите. Защото криптирането на огромни файлове (каквито са архивите на БГ пощи) отнема часове. Обаждането, което аз получих от директора на IT-дирекцията в "Български пощи", е в 10:59 ч. Аз му изпратих телефона на съотвената директорка на дирекция в ДАНС, за да ескалира въпроса на максимално високо ниво. Инструкциите, които му дадох по телефона, бяха много буквални - организирайте светкавично някой да спре тока на сървърите в дейта центъра, ако не знаете как да спрете интернета. И тъй като много добре знам кой е дейта центърът и че той предоставя 24-часова услуга, инженерът може да отиде и да натисне копчето на бушона, който захранва шкафовете на клиента. Да, щетата от такова спиране на инфраструктурата от тока може да е съществена, но във всички случаи щеше да е по-малка", каза Васил Величков.

Той твърди, че до 16:30 ч. в същия ден в кризисния щаб на пощите "все още обсъждаха дали да спрат всички сървъри или да не ги спрат, а през това време вирусът си е работил".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023

Сериалите, които ще гледаме през юни 2023

Юни ще предложи завръщането на хитове като "Black Mirror" и "The Witcher"

17:24 - 02.06.2023