Снимка: © Getty Images

69 735 души от Украйна са пристигнали в България от началото на войната на 24 февруари.

33 516 от тях са решили да останат в страната, а другите са я напуснали. Една трета от бежанците от Украйна, настанени в България, са деца.

Това показват данните на правителството, които бяха представени на брифинг на вицепремиера Калина Константинова и ръководителя на оперативната координационна група за бежанците полк. Валери Рачев.

Помощите от 40 лв. на ден, които държавата задейства по Директивата за временна закрила, ще се предоставят от 1 април на всички хотелиери, настанили украинци със статут на временна закрила в България.

По данните на Рачев - в момента има около 2500 души, приети в частните хотели, и около 1100 души в държавни или общински бази. Отделно от тях има украински граждани, които сами плащат за престоя си в български хотели.

За момента капацитетът за настаняване е до около 40 000 души. Правителството все още не предвижда предоставяне на помощи за хората, които са отворили частните си домове за приемането на бежанци поради това, че не са включени в регистър.

От понеделник би трябвало да заработят и предварителните приемни пунктове при границата, на които украинските граждани ще могат да получават статут на временна закрила и да бъдат пренасочвани към свободни места за настаняване.

В Украйна, Молдова и Румъния са разпределени 6-ма български консули, които да съдействат с информация за движението на хората.

Почти 80% от пристигналите украински бежанци са заявили желание веднага да започнат работа - за тази цел трябва да се осигури грижа за децата им в детски градини или училища.

Над 3 млн. лв. са събрани от дарения на български граждани до момента, работят и множество доброволчески групи, които събират и разпределят помощи за бежанците още преди държавата да задейства своите механизми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият проект за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"