Над 33 000 украински бежанци са в България, 1/3 от тях са деца Снимка: © Getty Images

69 735 души от Украйна са пристигнали в България от началото на войната на 24 февруари.

33 516 от тях са решили да останат в страната, а другите са я напуснали. Една трета от бежанците от Украйна, настанени в България, са деца.

Това показват данните на правителството, които бяха представени на брифинг на вицепремиера Калина Константинова и ръководителя на оперативната координационна група за бежанците полк. Валери Рачев.

Помощите от 40 лв. на ден, които държавата задейства по Директивата за временна закрила, ще се предоставят от 1 април на всички хотелиери, настанили украинци със статут на временна закрила в България.

По данните на Рачев - в момента има около 2500 души, приети в частните хотели, и около 1100 души в държавни или общински бази. Отделно от тях има украински граждани, които сами плащат за престоя си в български хотели.

За момента капацитетът за настаняване е до около 40 000 души. Правителството все още не предвижда предоставяне на помощи за хората, които са отворили частните си домове за приемането на бежанци поради това, че не са включени в регистър.

От понеделник би трябвало да заработят и предварителните приемни пунктове при границата, на които украинските граждани ще могат да получават статут на временна закрила и да бъдат пренасочвани към свободни места за настаняване.

В Украйна, Молдова и Румъния са разпределени 6-ма български консули, които да съдействат с информация за движението на хората.

Почти 80% от пристигналите украински бежанци са заявили желание веднага да започнат работа - за тази цел трябва да се осигури грижа за децата им в детски градини или училища.

Над 3 млн. лв. са събрани от дарения на български граждани до момента, работят и множество доброволчески групи, които събират и разпределят помощи за бежанците още преди държавата да задейства своите механизми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023