Снимка: © МВР

Над 600 са катастрофите от началото на 2020 г., при които е установено управление на автомобила след употреба на алкохол. Това показват данните на МВР от 1 януари до 10 септември тази година.

В 109 от случаите водачите са млади хора на възраст 18-25 г., като всеки от тях е седнал зад волана в нетрезво състояние. В 36 от случаите констатираната концентрация на алкохол в кръвта е в границите от 0.5 до 1.2 на 1000, а в 73 - над 1.2 на хиляда.

Статистиката е показателна за проблема и за нуждата от промяна в мисленето и отношението към отговорното шофиране. Това кара група от институции, неправителствени организации и компании да се обединят в борбата срещу шофирането след употреба на алкохол. Инициативата е подкрепена от ГД "Национална полиция" (МВР), Българския червен кръст и "Каменица", която от години работи по кампанията "Алкохолът е лош шофьор" за повишаване на вниманието към опасностите при управление в нетрезво състояние.

„За всички е важно да се гарантира сигурността на участниците в движението по пътищата, в т.ч. и чрез отговорно поведение и управление на пътни превозни средства от водачи в трезво състояние. Гарантите сме самите ние както като водачи, пътници, пешеходци или работници на пътя, така и като граждани и представители на държавни и неправителствени органи и организации. Алкохолът е лош шофьор, затова когато сядаме зад волана, не трябва да правим компромиси с него.“, казва инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“.

Мотото на кампанията "Ключът в теб" е насочено към младите шофьори - всяко лично решение може да спаси живот. Отговорният човек зад волана е онзи, който осигурява безопасното и спокойно пътуване на всички.

Кампанията е подкрепена от популярни личности, победителите от състезанието „Най-добър млад шофьор на България“, организирано от Съюза на българските автомобилисти, както и доброволци на Българския Червен кръст.

"Винаги напомняме, че алкохолът е лош шофьор, а простите умения спасяват животи. След като преминат курс по първа помощ към шофьорските курсове, нашите доброволци са знаещи и можещи и най-вече - добрият пример за техни връстници, от които се изисква същата отговорност зад волана. Да си шофьор, на първо място означава отговорност", казва Мартина Жулиянова от Младежки авариен екип-София.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори