Снимка: © МВР

Над 600 са катастрофите от началото на 2020 г., при които е установено управление на автомобила след употреба на алкохол. Това показват данните на МВР от 1 януари до 10 септември тази година. 

В 109 от случаите водачите са млади хора на възраст 18-25 г., като всеки от тях е седнал зад волана в нетрезво състояние. В 36 от случаите констатираната  концентрация на алкохол в кръвта е в границите от 0.5 до 1.2 на 1000, а в 73 - над 1.2 на хиляда.

Статистиката е показателна за проблема и за нуждата от промяна в мисленето и отношението към отговорното шофиране. Това кара група от институции, неправителствени организации и компании да се обединят в борбата срещу шофирането след употреба на алкохол. Инициативата е подкрепена от ГД "Национална полиция" (МВР), Българския червен кръст и "Каменица", която от години работи по кампанията "Алкохолът е лош шофьор" за повишаване на вниманието към опасностите при управление в нетрезво състояние. 

„За всички е важно да се гарантира сигурността на участниците в движението по пътищата, в т.ч. и чрез отговорно поведение и управление на пътни превозни средства от водачи в трезво състояние. Гарантите сме самите ние както като водачи, пътници, пешеходци или работници на пътя, така и като граждани и представители на държавни и неправителствени органи и организации. Алкохолът е лош шофьор, затова когато сядаме зад волана, не трябва да правим компромиси с него.“, казва инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“.

Мотото на кампанията "Ключът в теб" е насочено към младите шофьори - всяко лично решение може да спаси живот. Отговорният човек зад волана е онзи, който осигурява безопасното и спокойно пътуване на всички. 

Кампанията е подкрепена от популярни личности, победителите от състезанието „Най-добър млад шофьор на България“, организирано от Съюза на българските автомобилисти, както и доброволци на Българския Червен кръст.  

"Винаги напомняме, че алкохолът е лош шофьор, а простите умения спасяват животи. След като преминат курс по първа помощ към шофьорските курсове, нашите доброволци са знаещи и можещи и най-вече - добрият пример за техни връстници, от които се изисква същата отговорност зад волана. Да си шофьор, на първо място означава отговорност", казва Мартина Жулиянова от Младежки авариен екип-София. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти