Над 70 000 нови безработни за един месец в България Снимка: © Getty Images

Принудителното спиране на търговската дейност е довело до закриване на работните места на повече от 70 000 български граждани. Това показват данни на Агенцията по заетостта, представени от Института за пазарна икономика.

Те показват, че между 13 март (обявяването на извънредното положение) и 14 април 2020 г. безработните лица в България са се увеличили от 201 018 до 272 361 души.

Видимото повишение на съкратените служители започва да се отчита десет дни след влизането в режим на извънредно положение. Най-високият дневен ръст на новите безработни се случва на 6 април - около 9000 души, освободени от работа, минават през Бюрата на труда, за да се регистрират за помощи.

В следващите дни нивото на нови безработни псотепенно намалява, но остава на ниво от повече от 4000 души на ден. В същото време изходящият поток от Бюрата по труда е значително по-нисък на фона на данните за началото на март.

Според данни на Министерството на труда и социалната политика - около 45 000 работници, които можеше да бъдат съкратени в разгара на кризата, са запазили позициите си благодарение на схемата 60:40. При нея държавата поема по-голямата част от разходите по заплатата и осигуровките, за да помогне на работодателите, чиято дейност е прекъсната заради епидемията от Covid-19.

"Мярката „60 на 40” предизвика много спорове, но на практическо ниво нейната оценка ще дойде категорично от данните за броя на новорегистрираните безработни в рамките на извънредното положение, съпоставен с броя на работниците, които са се ползвали от мярката. В общия случай, ако по мярката „60 на 40” минат сходен или по-голям брой работници от общия брой на новорегистрираните безработни – освободени от български работодатели поради коронавируса, то може да се твърди, че мярката е постигнала целта си – да запази заетост в някакъв смислен обхват. По последни данни знаем за 45 хил. работници, които ще минат по мярката „60 на 40”, което показва, че тя набира скорост", пише икономистът Петър Ганев.

"През последните седмици слушаме много за кривата на заболеваемостта от коронавируса и опитите да се избегне голям пик на заразените чрез мерките за социално дистанциране. Много сходен е аргументът с безработните и мярката „60 на 40”. Целта е да се запазят работни места и да се избегне голям пик в безработицата, а механизмът „60 на 40” следва да натиска кривата на безработицата надолу – точно както социалното дистанциране натиска кривата на заболеваемостта надолу. След няколко седмици ще можем да съпоставим дневните данни за безработицата с повече данни за прилагането на „60 на 40” и ефектът на механизма ще може да се оцени на практика", посочва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023