Надежда Нейнски критикува КСНС, че не е излязъл със "солидна национална позиция" за Украйна Снимка: © bTV

Бившият външен министър Надежда Нейнски критикува българския политически елит, че не е излязъл със „солидна българска национална позиция“ по темата с Украйна след проведения Консултативен съвет за национална сигурност на 15 февруари.

„Аз проследих събитията около КСНС и от него разбрах, че нашата армия е в лошо състояние, нейното модернизиране не отговаря на предизвикателствата, пред които се изправяме. Но КСНС не излиза с позиция по тази криза и, най-важното, за рисковете от тази криза за българската национална сигурност. Очаквах да се изработи много солидна българска национална позиция по темата“, каза тя пред bTV.

След КСНС при президента Румен Радев беше констатирано, че темповете на модернизация на българската армия са се забавили. Съветът се обедини около няколко предложения:

Да се извършат нормативни промени, които да позволят ускоряване на модернизацията на въоръжените сили; изпълнителната власт да разработи инвестиционна план-програма до 2032 г., съобразена с целите и плановете за развитие на въоръжените сили; Министерският съвет да анализира възможностите разходите за отбрана да се повишат до 2 процента от БВП още до 2023 г.; правителството да осигури средства за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника; Министерският съвет да оцени възможностите за създаване на целеви инвестиционен фонд за модернизация на въоръжените сили; правителството да предприеме стъпки за включването на България като пълноправен член на фонда за иновации на НАТО.

Позиция за опасността от руско нападение в Украйна и потенциалните ефекти върху България след евентуална ескалация обаче нямаше. В интервю за БНТ в сряда Христо Иванов (ДБ) заяви, че темата е била дискутирана. Той обаче добави само, че „българското МВнР има своите планове“.

Надежда Нейнски, която беше външен министър от 1997 до 2001 г., коментира, че „България е член на НАТО и трябва да имаме единна позиция“ по най-важната международна тема.

Тя цитира изказванията на американския президент Джо Байдън от 15 февруари, според които „няма потвърждение, че руските войски се изтеглят от границата с Украйна“ и САЩ не бърза да прави заключения от заявената „деескалация“ от руска страна.

Руският посланик в ЕС: Москва няма да атакува на 16 февруари, нито в следващия месец

Байдън каза, че НАТО и САЩ се готвят за всички варианти, дипломацията все още е възможност, но ако Русия нахлуе – независимо дали само в Донецк и Луганск или по-навътре – ще последва „решителен отговор“. Той включва тежки финансови санкции. Коментира се възможността да бъде предложена от САЩ и резолюция в Съвета за сигурност на ООН и да се иска държавите да се произнесат, защото нахлуване в Украйна ще е нарушение на Устава на ООН.

„Това ще бъде репутационен удар върху Русия, тя ще изпадне в изолация. Деескалация в Донецк и Луганск е удар по Минските споразумения, обезсмисля ги и напомня на нахлуването в Крим“, смята Нейнски. „Това е възможност Русия да нахлуе в тези две републики, като каже, че руските сили отиват „да защитят гражданите“ на Донецк и Луганск, които са с руско самосъзнание. Това е един от възможните варианти“.

„Много анализатори твърдят, че Русия няма да може да проведе пълномащабна война - и поради финансови причини, и защото това ще създаде голямо напрежение в самата Русия. Руснаците считат украинците за много близки, ще се наруши авторитетът на Путин в самата Русия. Да не говорим за финансовите санкции в дългосрочен план“, отбеляза бившият председател на СДС.

Тя припомни, че възможната военна интервенция крие риск за енергийните доставки и за Европа, и за България. „Имаме голяма енергийна зависимост от Русия, конекторът с Гърция още не е готов и това е проблем. Затова се връщам на КСНС – очаквах да се изработи много солидна българска национална позиция по темата“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023