Надежда Йорданова готви сигнали срещу Гешев за отказ от разследване и прекратяване на производства

Министерството на правосъдието готви нов иск към Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, в който ще се съдържат "множество сигнали". Това обяви ръководителят на ведомството Надежда Йорданова ("Демократична България").

Сред сигналите има такива за отказ за разследване на определени обстоятелства, за "изчезнали" търговски дела, за забавяне и дори прекратяване на производства, каза Йорданова пред БНТ. Според нея те ще са "достатъчен аргумент" за отстраняването му.

Още в неделя пред Нова ТВ тя заговори за най-сериозния сигнал срещу Гешев. Йорданова заяви, че има данни за казус, при който имало опит за присвояване на част от капитала на търговско дружество без ясна причина, който е „изключително странен“ и е от 2014 г. „Тогава Гешев беше на позиция в прокуратурата. Когато сме готови, ще го подадем, ще видим всички факти. Има документи с подписи, в които присъства човек с името Гешев“, загатна тя.

Надежда Йорданова: Цацаров ще си тръгне до 2 месеца, "целият арсенал" е в ход срещу Гешев

МВР вече осъществи проверка и стана ясно, че преди 7 години, в качеството си на редови прокурор, Иван Гешев помогнал за присвояването на част от фирмата за млечни продукти "Жоси".

Йорданова коментира пред БНТ и избирането на Ясен Тодоров за заместник-директор на Националната следствена служба. Той е бивш член на Висшия съдебен съвет. Прокурорската колегия одобри предложението на Гешев Тодоров да бъде избран на поста.

"Очаквам главният прокурор да представи солидна информация за предложението си. За този пост са важни и професионалните и нравствените качества на избрания и годен ли е той да изпълни поставените му задачи", каза Йорданова.

Според нея във ВСС трябва да има повече участие на академичната общност в парламентарната квота. "Действащи магистрати - съдии и прокурори, да не могат да бъдат предлагани от депутати. Да се гарантира че няма неправомерно политическо влияние. Системата да се отвори за външен нов, свеж въздух", каза тя.

Според нея в България има много висок процент на осъдени - 98%, но хората все още нямали усещане за справедливост. Тя уточни, че само 48% от престъпленията през тази година са разкрити и това поставяло въпрос къде следствието работи с приоритет и влага максимално много усилия.


Обвиняемият за АМ "Хемус" е съобщил имена на хора, свързани с престъплениетоАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024