Министерството на правосъдието готви нов иск към Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, в който ще се съдържат "множество сигнали". Това обяви ръководителят на ведомството Надежда Йорданова ("Демократична България").

Сред сигналите има такива за отказ за разследване на определени обстоятелства, за "изчезнали" търговски дела, за забавяне и дори прекратяване на производства, каза Йорданова пред БНТ. Според нея те ще са "достатъчен аргумент" за отстраняването му.

Още в неделя пред Нова ТВ тя заговори за най-сериозния сигнал срещу Гешев. Йорданова заяви, че има данни за казус, при който имало опит за присвояване на част от капитала на търговско дружество без ясна причина, който е „изключително странен“ и е от 2014 г. „Тогава Гешев беше на позиция в прокуратурата. Когато сме готови, ще го подадем, ще видим всички факти. Има документи с подписи, в които присъства човек с името Гешев“, загатна тя.

Надежда Йорданова: Цацаров ще си тръгне до 2 месеца, "целият арсенал" е в ход срещу Гешев

МВР вече осъществи проверка и стана ясно, че преди 7 години, в качеството си на редови прокурор, Иван Гешев помогнал за присвояването на част от фирмата за млечни продукти "Жоси".

Йорданова коментира пред БНТ и избирането на Ясен Тодоров за заместник-директор на Националната следствена служба. Той е бивш член на Висшия съдебен съвет. Прокурорската колегия одобри предложението на Гешев Тодоров да бъде избран на поста.

"Очаквам главният прокурор да представи солидна информация за предложението си. За този пост са важни и професионалните и нравствените качества на избрания и годен ли е той да изпълни поставените му задачи", каза Йорданова.

Според нея във ВСС трябва да има повече участие на академичната общност в парламентарната квота. "Действащи магистрати - съдии и прокурори, да не могат да бъдат предлагани от депутати. Да се гарантира че няма неправомерно политическо влияние. Системата да се отвори за външен нов, свеж въздух", каза тя.

Според нея в България има много висок процент на осъдени - 98%, но хората все още нямали усещане за справедливост. Тя уточни, че само 48% от престъпленията през тази година са разкрити и това поставяло въпрос къде следствието работи с приоритет и влага максимално много усилия.


Обвиняемият за АМ "Хемус" е съобщил имена на хора, свързани с престъплениетоАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.