Министерството на правосъдието готви нов иск към Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, в който ще се съдържат "множество сигнали". Това обяви ръководителят на ведомството Надежда Йорданова ("Демократична България").

Сред сигналите има такива за отказ за разследване на определени обстоятелства, за "изчезнали" търговски дела, за забавяне и дори прекратяване на производства, каза Йорданова пред БНТ. Според нея те ще са "достатъчен аргумент" за отстраняването му.

Още в неделя пред Нова ТВ тя заговори за най-сериозния сигнал срещу Гешев. Йорданова заяви, че има данни за казус, при който имало опит за присвояване на част от капитала на търговско дружество без ясна причина, който е „изключително странен“ и е от 2014 г. „Тогава Гешев беше на позиция в прокуратурата. Когато сме готови, ще го подадем, ще видим всички факти. Има документи с подписи, в които присъства човек с името Гешев“, загатна тя.

Надежда Йорданова: Цацаров ще си тръгне до 2 месеца, "целият арсенал" е в ход срещу Гешев

МВР вече осъществи проверка и стана ясно, че преди 7 години, в качеството си на редови прокурор, Иван Гешев помогнал за присвояването на част от фирмата за млечни продукти "Жоси".

Йорданова коментира пред БНТ и избирането на Ясен Тодоров за заместник-директор на Националната следствена служба. Той е бивш член на Висшия съдебен съвет. Прокурорската колегия одобри предложението на Гешев Тодоров да бъде избран на поста.

"Очаквам главният прокурор да представи солидна информация за предложението си. За този пост са важни и професионалните и нравствените качества на избрания и годен ли е той да изпълни поставените му задачи", каза Йорданова.

Според нея във ВСС трябва да има повече участие на академичната общност в парламентарната квота. "Действащи магистрати - съдии и прокурори, да не могат да бъдат предлагани от депутати. Да се гарантира че няма неправомерно политическо влияние. Системата да се отвори за външен нов, свеж въздух", каза тя.

Според нея в България има много висок процент на осъдени - 98%, но хората все още нямали усещане за справедливост. Тя уточни, че само 48% от престъпленията през тази година са разкрити и това поставяло въпрос къде следствието работи с приоритет и влага максимално много усилия.


Обвиняемият за АМ "Хемус" е съобщил имена на хора, свързани с престъплениетоАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия