След като управляващата коалиция поиска с декларация от парламентарната трибуна оставката на главния прокурор Иван Гешев, изникна въпросът защо властта не се активизира със закони, които да дадат начало на процесите по отстраняване на обвинител №1. Правосъдният министър Надежда Йорданова отговори, че има конкретни сигнали за нарушения на Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му, а управляващите събират още данни срещу него.

„Сигналите са различни и са във връзка с неосъществяване на контрол в определени случаи, за начина на организиране и провеждане на наказателното производство и въпроси относно конкретни негови решения и действия“, заяви Йорданова пред bTV. "Събираме още данни, за да поискаме отстраняването му".

Министърът обаче отказа подробности заради факта, че са свързани с класифицирана информация. Йорданова уточни, че обществото ще бъде информирано, когато се изяснят всички факти и обстоятелства.

В петък 4-те партии от управляващото мнозинство – ПП, БСП, ИТН и ДБ – представиха обща декларация в парламента, с която призоваха Гешев сам да си тръгне, като изброиха редица предпоставки зад искането си. Сред тях бяха скандалите с разпространението на СРС с президента Румен Радев, влизането на прокуратурата на „Дондуков“ 2, скандала „Апартаментгейт“, случая „Росенец“, подслушването на протестиращи граждани, „Осемте джуджета“ и „Магнитски“.

В отговор на декларацията ръководството на прокуратурата я оцени като „грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт“. Гешев заяви, че става въпрос за "кризисен пиар" и заяви, че ще сезира европейските институции.

Преди време главният прокурор заяви, че няма да си тръгне доброволно: "Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение на държавата, включително ще прекрати пандемията от Covid-19 в България и в целия свят, аз с удоволствие ще си подам оставката".

За разлика от него, Сотир Цацаров заяви, че ще се оттегли от антикорупционната комисия КПКОНПИ на 1 март. Ден след обявеното оттегляне стана ясно, че ДАНС са спрели достъпа му до класифицирана информация заради скандала „Цумгейт“.

Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация, обвини Петков и Рашков в "натиск" и "отмъщение"

Според Надежда Йорданова това е показало, че в България вече има „ефективен контрол върху това кой има достъп до секретна информация и как се борави с нея“. Тя е убедена, че процедурата е била задействана справедливо.

Йорданова уточни, че нито отнемането на допуска, нито оставката на Цацаров ще спрат работата по реформирането на КПКОНПИ.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"