Снимка: © Народно събрание

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет от ДАНС допуск до класифицирана информация. Това съобщи премиерът Кирил Петков пред bTV ден след като бившият главен прокурор обяви, че ще се оттегли от поста си на 1 март.

Петков предположи, че оставката на Цацаров от вчера и това, че му се отнема правото да получава класифицирана информация днес, е или съвпадение, или „той е знаел предварително".

Решението е с днешна дата (14 януари) на база проверка за така наречения "контрол на надеждност". Сотир Цацаров е проверяван от Държавна агенция "Национална сигурност".

Цацаров отвърна, че допускът му до класифицирана информация е бил отнет след "натиск" от страна на премиера Кирил Петков и заради желанието на вътрешния министър Бойко Рашков за "лична разправа" с него и отмъщение. Каза, че ще обжалва акта и че продължава да уважава служителите на ДАНС, както и заместник-председателя на агенцията, който е подписал документа.

Бившият главен прокурор заяви, че конкретният повод е скандалът ЦУМ-гейт. Той се разрази през 2017 г., когато се разбра, че бизнесменът Георги Гергов, който бе член и на БСП, е бил домакин в офиса си в ЦУМ на среща на Цацаров (по това време главен прокурор) с издателя на "Сега" и собственик на "Овергаз" Сашо Дончев. Дончев разкри, че по време на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск, за да промени редакционната политика на медията и тя да стане по-благосклонна към прокуратурата.

"Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това - ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност - всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета", пише Цацаров.

"Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин", допълва още той.

Кирил Петков приветства ДАНС за решението и подчерта, че „вече няма хора над закона“. Оценката му за работата на бившия главен прокурор е „силно отрицателна“.

Според Петков отнетият достъп до класифицирана информация не значи, че Сотир Цацаров вече не е шеф на КПКОНПИ, а просто „няма как да си върши работата“.

"За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция по високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български граждани се надявахме да бъде свършена", каза още премиерът.

Цацаров, който оглави КПКОНПИ, вече съобщи, че ще се оттегли на 1 март, а дотогава ще представи пред парламента годишен доклад за работата на комисията, който щял да "говори повече от празните политически декларации и обвинения".

От думите на Кирил Петков става ясно, че Цацаров няма да има достъп до класифицирана информация с гриф "Строго секретно". Той означава, че "нерегламентиран достъп би застрашил в изключително висока степен суверенитета, независимостта или териториалната цялост на страната или нейната външна политика и международни отношения, свързани с националната сигурност, или би могъл да създаде опасност от възникване на непоправими или изключително големи вреди, или да причини такива вреди в областта на националната сигурност, отбраната, външната политика или защитата на конституционно установения ред". Той има достъп до по-долното ниво "Секретно".

Настоящиият шеф на КПКОНПИ заявяваше, че не е нарушил закона, тъй като не се е срещал с разследвани или подсъдими. Висшият съдебен съвет не обърна внимание на скандала, а Инспекторатът към него също не намери нарушения.

Сотир Цацаров пое управлението на Комисията за борба с корупцията през декември 2019 г., малко след като 7-годишният му мандат на главен прокурор приключи. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде