Снимка: © Народно събрание

Председателят на КПКПОНПИ Сотир Цацаров ще подаде оставка от 1 март, съобщава "24 часа". 

"Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си", казва той пред вестника.

Отстраняването на Цацаров от Комисията за борба с корупцията беше една от първите заявени задачи на новото управляващо мнозинство. 

Преди месец министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че той ще бъде освободен от длъжност "съвсем скоро" заради готвените нови промени в закона за борба с корупцията. 

„Цацаров ще бъде освободен съвсем скоро, когато влезе в сила законовото изменение и бъде направен подборът, не повече от 2 месеца и нещо“, даде си срок Йорданова.

„Антикорупционната комисия трябва да е по-ефективно действаща, с по-големи правомощия. Така да си върши работата, че да попречи на прокуратурата да си затваря очите при явна търговия с влияние, конфликт на интереси и т.н. Тя ще бъде в един двигател, в една преса, която да пречи на прокуратурата да си затваря очите. КПКОНПИ е беззъба, праща една папка към прокуратурата и тя, от своя страна, лесно може да я сложи встрани", каза през декември Йорданова. 

Бившият главен прокурор Цацаров е решил да изпревари намеренията на управляващото мнозинство.  

Четирите парламентарни групи вече неколкократно дадоха сигнал, че ще настояват за смяна и на Иван Гешев като ръководител на прокуратурата. 

Той обаче даде да се разбере, че няма да си тръгне доброволно: "Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение на държавата, включително ще прекрати пандемията от Covid-19 в България и в целия свят, аз с удоволствие ще си подам оставката". 

Сотир Цацаров пое управлението на Комисията за борба с корупцията през декември 2019 г., малко след като 7-годишният му мандат на главен прокурор приключи. 


Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

На живо: ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на Радев

Президентът се обръща към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft