Гешев ще подаде оставка, ако тя "прекрати Covid-пандемията в света"

„Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение на държавата, включително ще прекрати пандемията от Covid-19 в България и в целия свят, аз с удоволствие ще си подам оставката“. Така обвинител номер едно коментира призива да се оттегли, направен от новия министър на правосъдието Надежда Йорданова (ДБ).

Гешев говори пред медиите, след като присъства на представянето на изследване "Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията", организирано от Центъра за изследване на демокрацията.

Главният прокурор, чиято оставка залегна в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, заяви, че досега не били обявени конкретни причини, заради които да напусне поста си. Думите му идват, след като още преди месеци бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов ясно ги изложи в молбата си до Висшия съдебен съвет за прекъсване на правомощията на главния прокурор. Иск, който не бе допуснат дори за разглеждане по същество.

Гешев каза, че с премиера Кирил Петков имали съвпадение по темата за „нулева толерантност към корупцията и престъпността“.

Иван Гешев, под чието управление прокуратурата нахлу в президентството през 2020 г., каза, че Румен Радев е „обединител, символ на обединението на нацията, който има определени правомощия в конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани“. „Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока", заяви изненадващо той.

Добави, че държавното обвинение няма различия с МВР въпреки откритата война между институциите. Заяви, че поканил на среща вътрешния министър Бойко Рашков, но не получил ответен отговор.

Войната между МВР и прокуратурата продължава с данни за разследван висш полицай, който сега е депутат

По време на събитието на Центъра за изследване на демокрацията зам.-главният секретар на МВР Стоян Темелакиев заяви, че координацията и взаимодействието с окръжните и районните прокуратури е на добро ниво.

На това твърдение Иван Гешев отговори, че има данни как директор на ОДМВР се вижда "нелегално" с окръжен прокурор, за да не го уволнят, и че неофициално полицаи от Икономическа полиция са обяснили, че не могат да отидат на събитие с представители на прокуратурата, защото им е забранено. Според него тези и други примери противоречат на правовата държава, европейските ценности, законите и конституцията.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Новите влакове за БДЖ са под въпрос заради отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024