Гешев ще подаде оставка, ако тя "прекрати Covid-пандемията в света"

„Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение на държавата, включително ще прекрати пандемията от Covid-19 в България и в целия свят, аз с удоволствие ще си подам оставката“. Така обвинител номер едно коментира призива да се оттегли, направен от новия министър на правосъдието Надежда Йорданова (ДБ).

Гешев говори пред медиите, след като присъства на представянето на изследване "Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията", организирано от Центъра за изследване на демокрацията.

Главният прокурор, чиято оставка залегна в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, заяви, че досега не били обявени конкретни причини, заради които да напусне поста си. Думите му идват, след като още преди месеци бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов ясно ги изложи в молбата си до Висшия съдебен съвет за прекъсване на правомощията на главния прокурор. Иск, който не бе допуснат дори за разглеждане по същество.

Гешев каза, че с премиера Кирил Петков имали съвпадение по темата за „нулева толерантност към корупцията и престъпността“.

Иван Гешев, под чието управление прокуратурата нахлу в президентството през 2020 г., каза, че Румен Радев е „обединител, символ на обединението на нацията, който има определени правомощия в конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани“. „Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока", заяви изненадващо той.

Добави, че държавното обвинение няма различия с МВР въпреки откритата война между институциите. Заяви, че поканил на среща вътрешния министър Бойко Рашков, но не получил ответен отговор.

Войната между МВР и прокуратурата продължава с данни за разследван висш полицай, който сега е депутат

По време на събитието на Центъра за изследване на демокрацията зам.-главният секретар на МВР Стоян Темелакиев заяви, че координацията и взаимодействието с окръжните и районните прокуратури е на добро ниво.

На това твърдение Иван Гешев отговори, че има данни как директор на ОДМВР се вижда "нелегално" с окръжен прокурор, за да не го уволнят, и че неофициално полицаи от Икономическа полиция са обяснили, че не могат да отидат на събитие с представители на прокуратурата, защото им е забранено. Според него тези и други примери противоречат на правовата държава, европейските ценности, законите и конституцията.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023