„Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение на държавата, включително ще прекрати пандемията от Covid-19 в България и в целия свят, аз с удоволствие ще си подам оставката“. Така обвинител номер едно коментира призива да се оттегли, направен от новия министър на правосъдието Надежда Йорданова (ДБ).

Гешев говори пред медиите, след като присъства на представянето на изследване "Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията", организирано от Центъра за изследване на демокрацията.

Главният прокурор, чиято оставка залегна в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, заяви, че досега не били обявени конкретни причини, заради които да напусне поста си. Думите му идват, след като още преди месеци бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов ясно ги изложи в молбата си до Висшия съдебен съвет за прекъсване на правомощията на главния прокурор. Иск, който не бе допуснат дори за разглеждане по същество.

Гешев каза, че с премиера Кирил Петков имали съвпадение по темата за „нулева толерантност към корупцията и престъпността“.

Иван Гешев, под чието управление прокуратурата нахлу в президентството през 2020 г., каза, че Румен Радев е „обединител, символ на обединението на нацията, който има определени правомощия в конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани“. „Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока", заяви изненадващо той.

Добави, че държавното обвинение няма различия с МВР въпреки откритата война между институциите. Заяви, че поканил на среща вътрешния министър Бойко Рашков, но не получил ответен отговор.

Войната между МВР и прокуратурата продължава с данни за разследван висш полицай, който сега е депутат

По време на събитието на Центъра за изследване на демокрацията зам.-главният секретар на МВР Стоян Темелакиев заяви, че координацията и взаимодействието с окръжните и районните прокуратури е на добро ниво.

На това твърдение Иван Гешев отговори, че има данни как директор на ОДМВР се вижда "нелегално" с окръжен прокурор, за да не го уволнят, и че неофициално полицаи от Икономическа полиция са обяснили, че не могат да отидат на събитие с представители на прокуратурата, защото им е забранено. Според него тези и други примери противоречат на правовата държава, европейските ценности, законите и конституцията.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори