Снимка: © Getty Images

Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу организирана престъпна група от ръководни служители на ГД "Национална полиция" в периода 2018-2020 г. Тогава е бил разследван и висш полицейски служител, който сега е народен представител, съобщиха от МВР.

Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, която разследва случая, е обжалвала прокурорското постановление за отказ от дело.

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани извън системата на МВР. Използвани са специални разузнавателни средства с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени веществени доказателсва. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомени са ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство.

„През 2020 един от висшите служители на "Национална полиция" е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в народното събрание”, пишат от МВР.

По време на разследването начело на ГДН беше Христо Терзийски, който после стана вътрешен министър, а сега е депутат от ГЕРБ. Това означава, че човекът, който е одобрил разследването, е колегата му Младен Маринов - също бивш министър на вътрешните работи от кабинета "Борисов 3".

"Категорично заявявам, че не ми е известно срещу мен да е правена проверка, не знам за какво може да бъде водена такава проверка. Не съм викан в дирекция "Вътрешна сигурност". Това съобщение на МВР е в продължаване и разпалване на започналата война между вътрешното министерство и прокуратурата. Такава война, такива битки, могат да бъдат в полза само на бандитите", каза Терзийски в кулоарите на Народното събрание.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море