Надя и Мартин от adidas Runners Club: Най-трудното в бягането е да започнеш

Надя Младенова е национален състезател по карате Шотокан и световен шампион в категория 55 кг. Мартин Гаджев е трикратен републикански шампион по кикбокс и основател на първата българска академия по фитнес и спорт BFS Academy. Двамата са лицата на новата зимна колекция на adidas - COLD.RDY, предназначена специално за задаващите се ниски температури. За първи път марката ще сложи български атлети на витрините си.

Надя е един от капитаните на adidas Runners Sofia - клубът на бегачите, където жените са на особена почит. Мартин също е част от клуба и е винаги готов за някой полезен кондиционен съвет.

Новата колекция COLD.RDY е вдъхновена от дизайна на военното облекло. С Надя и Мартин говорим за удоволствието от спортуването, дисциплината, ниските температури и най-добрите маршрути за бягане в София.

Къде можем да ви срещнем да бягате?

Надя: През седмицата можете да ме засечете из софийските паркове - Борисова градина и Южен парк. Понякога сама, но основно с групата adidas Runners бегачи, които водя. Уикенда и из планината - Витоша.

Мартин: На тренировка с adidas runners Sofia, разбира се, в Борисовата градина, която ми е като офис. И в моя втори дом - залата.

Как се мотивирате, когато не ви се бяга?


Мартин: Много добър въпрос! 
Моята мотивация е именно трудният момент. Точно този, в който нищо не ти се прави, още по-малко да тренираш. Тези моменти са истинско изпитание за всеки. Тогава намирам мотивация в целите си. 
Казвам си: "Ако искаш да бъдеш първи, трябва да тренираш".

Надя: Като цяло не съм фен на мотивацията. Когато човек прави нещо за здравето си, идеята е това да е просто част от ежедневието - ставаш и го правиш. Точно както миенето на зъбите сутрин... не ни се налага да гледаме мотивиращи клипчета как холивудски звезди си мият зъбите сутрин, просто ставаме и ги мием.

Признавам, много по-лесно става, като се разбера с някой приятел или бягам с adidas Runners групата. Иначе, ако говорим за мотивираща личност, мога да кажа, че всяка снимка на Ивет Лалова ме кара да обуя маратонките и да изляза да направя едни бързи отсечки.

Екипировката е важна, защото...

Надя: Много е важна, защото тя ми помага да съм навън, независимо от метеорологичните условия. Обожавам тренировките на открито и без съответната екипировка трудно бих могла да ги практикувам без притеснения.

Мартин: Изборът на правилните маратонки ще намали риска от нараняване, ще подобри времето ви, а и ще взимате завоите по-лесно. 
Дрехите, които използвате, са от изключително значение как се чувствате по време на вашата тренировка.
 Ако дрехите не са ми удобни, няма да ги сложа.

Какво е модерно тази зима?

Надя: Когато се отнася за дрехи за спорт, гледам всичко да ми е удобно и да съответства на настроението ми. Обожавам разнообразието! Много ми харесва това, че и при двата пола все повече се обръща внимание и се подбира облеклото за бягане - хем според времето, хем според модните тенденции. В бегаческите среди дори има класация за модна икона на годината. И при двата пола битката е доста оспорвана.

Мартин: Комфортът винаги е на мода – за мен е важно да се чувствам удобно в дрехите си.



Вашите наблюдения за жените и мъжете в adidas Runnes Club - кои са повече, кои са по-мотивирани?

Надя: Моите наблюдения върху жените бегачки е, че са доста по-мотивирани и издръжливи от мъжете. Съответно са по-склонни да се претоварват и да борят проблеми с имунната система. Мъжете, от своя страна, са доста по-постоянни и фокусирани. Също така и по-бързо прогресират като цяло, но това е в почти всички спортове. Мъжете в adidas Runners групата все още са повече като брой, но правя всичко възможно да привлека повече дами към този страхотен спорт.

Мартин: Мисля, че женската аудитория бяга повече за здраве и са заплащително мотивирани, а като бройка и резултати не отстъпват на мъжете. 
Силният пол не обича да губи от телесната си маса, но тези, които могат да бягат, трудно можем да ги стигнем.

А отслабва ли се от бягане според вас?

Мартин: Вие познавате ли пълен човек, който бяга? 100% се отслабва.

Надя: Отслабва се от всяка физическа активност, стига калориите, които изразходваме през деня, да надвишават приетите с храната и напитките такива. Един голям мит, който боря в треньорската си практика, е идеята, че точно определен спорт гори най-много калории. Колкото и калории да изгори съответният спорт, ако ги наваксаме с кроасани и банички, пак няма да отслабнем. Всичко е въпрос на баланс и самонаблюдение.

Кое е по-трудно – да започнеш или да продължиш?

Надя: Винаги най-трудно е да започнеш. Успееш ли да създадеш здравословен навик за физическа активност, тя просто става част от живота ти. Затова е много важно - да не започваме само и единствено с идеята да отслабнем, а и от здравословни подбуди.

Физически активните хора са много по-здрави и щастливи!

Мартин: Присъединявам се към отговора на Надя - да започнеш е по-трудно и последните няколко месеца са показателни.

Препоръчайте някой много живописен маршрут за уикенд бягане.

Надя: Обожавам пътеките за бягане из Витоша. Човек може да си избере между леки и тежки, със и без денивелация, дълги и живописни или кратки и скоростни. Една от любимите ми равни пътеки е от Симеоновските езера към с. Железница.

Мартин: От Витоша по-високо няма!

И само една подробност остана да уточним: ставаме, мием си зъбите и бягаме или ставаме, закусваме, пием кафе... и бягаме?

Надя: Както казах вече – това със зъбите е най-важното. След това, специално аз, предпочитам да бягам на гладно, освен ако не е дълго бягане над 10 км. Тогава хапвам задължително, преди да изляза.

Мартин: Без закуска не тръгвам никъде!

adidas не се страхува от зимата. Вие също нямате причина!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024