Надя Младенова е национален състезател по карате Шотокан и световен шампион в категория 55 кг. Мартин Гаджев е трикратен републикански шампион по кикбокс и основател на първата българска академия по фитнес и спорт BFS Academy. Двамата са лицата на новата зимна колекция на adidas - COLD.RDY, предназначена специално за задаващите се ниски температури. За първи път марката ще сложи български атлети на витрините си.

Надя е един от капитаните на adidas Runners Sofia - клубът на бегачите, където жените са на особена почит. Мартин също е част от клуба и е винаги готов за някой полезен кондиционен съвет. 

Новата колекция COLD.RDY е вдъхновена от дизайна на военното облекло. С Надя и Мартин говорим за удоволствието от спортуването, дисциплината, ниските температури и най-добрите маршрути за бягане в София. 

Къде можем да ви срещнем да бягате? 

Надя: През седмицата можете да ме засечете из софийските паркове - Борисова градина и Южен парк. Понякога сама, но основно с групата adidas Runners бегачи, които водя. Уикенда и из планината - Витоша.

Мартин: На тренировка с adidas runners Sofia, разбира се, в Борисовата градина, която ми е като офис. И в моя втори дом - залата. 

Как се мотивирате, когато не ви се бяга? 


Мартин: Много добър въпрос! 
Моята мотивация е именно трудният момент. Точно този, в който нищо не ти се прави, още по-малко да тренираш. Тези моменти са истинско изпитание за всеки. Тогава намирам мотивация в целите си. 
Казвам си: "Ако искаш да бъдеш първи, трябва да тренираш".

Надя: Като цяло не съм фен на мотивацията. Когато човек прави нещо за здравето си, идеята е това да е просто част от ежедневието - ставаш и го правиш. Точно както миенето на зъбите сутрин... не ни се налага да гледаме мотивиращи клипчета как холивудски звезди си мият зъбите сутрин, просто ставаме и ги мием.

Признавам, много по-лесно става, като се разбера с някой приятел или бягам с adidas Runners групата. Иначе, ако говорим за мотивираща личност, мога да кажа, че всяка снимка на Ивет Лалова ме кара да обуя маратонките и да изляза да направя едни бързи отсечки.  

Екипировката е важна, защото... 

Надя: Много е важна, защото тя ми помага да съм навън, независимо от метеорологичните условия. Обожавам тренировките на открито и без съответната екипировка трудно бих могла да ги практикувам без притеснения.

Мартин: Изборът на правилните маратонки ще намали риска от нараняване, ще подобри времето ви, а и ще взимате завоите по-лесно. 
Дрехите, които използвате, са от изключително значение как се чувствате по време на вашата тренировка.
 Ако дрехите не са ми удобни, няма да ги сложа. 

Какво е модерно тази зима? 

Надя: Когато се отнася за дрехи за спорт, гледам всичко да ми е удобно и да съответства на настроението ми. Обожавам разнообразието! Много ми харесва това, че и при двата пола все повече се обръща внимание и се подбира облеклото за бягане - хем според времето, хем според модните тенденции. В бегаческите среди дори има класация за модна икона на годината. И при двата пола битката е доста оспорвана. 

Мартин: Комфортът винаги е на мода – за мен е важно да се чувствам удобно в дрехите си.


 
Вашите наблюдения за жените и мъжете в adidas Runnes Club - кои са повече, кои са по-мотивирани? 

Надя: Моите наблюдения върху жените бегачки е, че са доста по-мотивирани и издръжливи от мъжете. Съответно са по-склонни да се претоварват и да борят проблеми с имунната система. Мъжете, от своя страна, са доста по-постоянни и фокусирани. Също така и по-бързо прогресират като цяло, но това е в почти всички спортове. Мъжете в adidas Runners групата все още са повече като брой, но правя всичко възможно да привлека повече дами към този страхотен спорт.

Мартин: Мисля, че женската аудитория бяга повече за здраве и са заплащително мотивирани, а като бройка и резултати не отстъпват на мъжете. 
Силният пол не обича да губи от телесната си маса, но тези, които могат да бягат, трудно можем да ги стигнем.  
 

А отслабва ли се от бягане според вас? 

Мартин: Вие познавате ли пълен човек, който бяга? 100% се отслабва.

Надя: Отслабва се от всяка физическа активност, стига калориите, които изразходваме през деня, да надвишават приетите с храната и напитките такива. Един голям мит, който боря в треньорската си практика, е идеята, че точно определен спорт гори най-много калории. Колкото и калории да изгори съответният спорт, ако ги наваксаме с кроасани и банички, пак няма да отслабнем. Всичко е въпрос на баланс и самонаблюдение.

Кое е по-трудно – да започнеш или да продължиш? 

Надя: Винаги най-трудно е да започнеш. Успееш ли да създадеш здравословен навик за физическа активност, тя просто става част от живота ти. Затова е много важно - да не започваме само и единствено с идеята да отслабнем, а и от здравословни подбуди.

Физически активните хора са много по-здрави и щастливи!

Мартин: Присъединявам се към отговора на Надя - да започнеш е по-трудно и последните няколко месеца са показателни.
 
Препоръчайте някой много живописен маршрут за уикенд бягане.

Надя: Обожавам пътеките за бягане из Витоша. Човек може да си избере между леки и тежки, със и без денивелация, дълги и живописни или кратки и скоростни. Една от любимите ми равни пътеки е от Симеоновските езера към с. Железница. 

Мартин: От Витоша по-високо няма! 
 
И само една подробност остана да уточним: ставаме, мием си зъбите и бягаме или ставаме, закусваме, пием кафе... и бягаме?

Надя: Както казах вече  – това със зъбите е най-важното. След това, специално аз, предпочитам да бягам на гладно, освен ако не е дълго бягане над 10 км. Тогава хапвам задължително, преди да изляза.

Мартин: Без закуска не тръгвам никъде!

adidas не се страхува от зимата. Вие също нямате причина!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед