Снимка: © Булевард България

Най-високопоставените длъжностни лица, съдени от Специализирания съд за корупция и осъдени окончателно за корупционни престъпления, са на ниво полицейски началник в Трън, районен прокурор от Кнежа и районен съдия от Видин. 

Това показва справката, която председателят на Апелативния специализиран съд Георги Ушев даде в интервю за bTV малко след като магистратите от спецправораздаването представиха годишните си отчети. 

"Корупцията по високите етажи на властта беше прехвърлена като подсъдност на Специализирания наказателен съд в края на 2017 г. Разследванията реално започнаха през 2018 г. Това е сложна и трудно доказуема дейност, минаването на досъдебно производство отнема време", каза Ушев в "Лице в лице". 

Той даде други примери с процеси от висок обществен интерес, които обаче все още не са приключили с произнасяне на ВКС.

Румен Овчаров например е единственият човек с ранг "министър", който е получил осъдителна, но само на първа инстанция, за безстопанственост през 2020 г. Бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева беше призната за виновна от Апелативния спецсъд (той намали наказанието й от 20 на 8 години затвор), но присъдата не е влязла в сила, защото се обжалва на трета инстанция. 

Самият Георги Ушев беше подложен на дисциплинарна проверка във ВСС по искане на Лозан Панов заради нарушена процедура при едно от исканията на Иванчева за облекчаване на временната й мярка за неотклонение от "задържане под стража" на "домашен арест". 

На въпрос защо дела като това за източването на КТБ се водят в продължение на близо 6 години, без да помръднат от първа инстанция, Ушев отдаде забавянето на "формализма в наказателния процес" и напомни, че само изчитането на обвинителния акт е отнело година и половина на съда. 

За 2020 г. специализираният съд е произнесъл 45 присъди, 42 дела са били прекратени, а 77 от процесите са завършили със споразумения между прокуратурата и обвиняемите. 176 дела са останали несвършени в края на годината. 

Георги Ушев се обяви против закриването на специализираните съдилища, както беше предложено в 45 Народно събрание, като предупреди, че част от делата може да се забавят драстично, а впоследствие - да бъдат прекратени по давност. 

"Твърдя, че реалните последици от вземане на такова недалновидно решение ще се върнат като бумеранг към хората, които го вземат. Разчитам на разум от политиците в следващия парламент", каза той. 

Ушев не отрече, че е нужна реформа на спецсъдилищата, но "по същностните проблеми", които според него са свързани не само с формализма на процеса, но и с въпроса "удачно ли е в един съд да се концентрира толкова широка компетентност - от дела за корупция до тероризъм". 

Първоначалната идея на създаването на Специализирания съд беше да гледа делата срещу организираната престъпност, така че те да не се бавят с години заради натоварването на другите съдилища. Сред процесите, които Ушев даде за пример, са процесите срещу "Килърите", "Шейховете", групата на Златко Баретата, Таки и др.  

Той аргументира запазването на подсъдността срещу организирани престъпни групи в Спецсъда в София, като каза, че "обвързаностите на местно ниво са обективна даденост" и не може разкриването, разследването и разглеждането на тези дела да се прави от хора, които се познават с обвиняемите. 

Ушев отказа да коментира обвиненията срещу спецправосъдието като инструмент за саморазправа с неудобни хора на властта заради автоматичното задействане на КПКОНПИ и продължаването на запорите и делата за конфискация за предполагаемо незаконно имущество дори след пълното оправдаване на обвиняемия по наказателното дело. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство