Телевизионната водеща Нана Гладуиш, актьорите Марта Вачкова и Краси Радков, както и музикантът Владимир Ампов - Графа се присъединиха към новия консултативен съвет, който ще подпомага Министерството на здравеопазването с промотирането на ефикасността и безопасността на ваксините срещу Covid-19.

Нана, която вече се е ваксинирала срещу Covid-19, става част от обществения съвет в качеството си на председател на фондацията „Една от 8“ за жени с рак на гърдата и пациенти с онкологични заболявания.

„Благодаря за усилията на настоящия здравен министър. Трябва да действаме, а не само да говорим“, каза тя по време на среща със служебния министър Стойчо Кацаров, който разпусна Националния ваксинационен щаб и заяви, че на негово място ще се състави нов съвет от „експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност“, който да го подпомага по комуникацията за ваксините.

„Не ми се иска да си мислите, че аз, Марта Вачкова или Графа могжем да агитираме за една ваксинация. Аз ще направя всичко възможно, защото съм човек, спасен от медицината, защото вярвам в науката, не в псевдо-науката. Искам да стоя настрана от митовете и легендите, които се разстилат в нашето общество. Говоренето по време на пандемията не беше правилно, хората имат свои лични малки страхове да не се ваксинират. Те се страхуват от нещо лично, нещо тяхно. Искам ясно, точно развенчаване на митовете, направено от здравните експерти“, каза Нана.

„Съсловните организации трябва да потърсят експертите. На хората трябва да им се обясни, че тази ваксина няма да им навреди“, добави тя.

В консултативния съвет към министъра на здравеопазването влизат още генералният директор на БТА Кирил Вълчев, психологът Ани Владимирова, оперната певица Александрина Пендачанска, бившият началник на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов, здравният експерт Мира Кожухарова, Националната мрежа на здравните медиатори, представители на различните религиозни общности в страната. Сред тях са д-р Александър Оскар (председател на Организацията на евреите в България "Шалом"), Петко Вълов (главен секретар на Католическата църква), секретарят на Главното мюфтийство Джелал Фаик и др. Липсваха представители на българската православна църква.

Всички в новия съвет стигнаха до консенсус, че комуникацията на здравните власти не е била успешна, за да може по-голяма част от населението на страната да се имунизира срещу Covid-19. Изразиха и съмнения относно "съпротивата" на някои от личните лекари срещу имунизацията, но Стойчо Кацаров отбеляза, че 70% от ваксинациите са извършени от общопрактикуващите лекари. "Със сигурност има и хора сред тях, които са скептични, но тези страхове не се уповават на науката, а на нещо друго", каза той.

У нас ваксинацията върви с бавни темпове въпреки наличието на достатъчно дози от препаратите. България е на последно място в ЕС по дял на имунизираното население. Общо 812 175 български граждани са напълно ваксинирани (около 11,6% от населението).

Липсата на интерес към ваксините в страната поставя нов проблем пред властите, а именно какво да правят със складираните количества препарати, чийто срок на годност скоро може да изтече, без да се оползотворят. В края на юли ще изтече срокът на годност на близо 20 000 ваксини от AstraZeneca.

Стойчо Кацаров обяви, че иска да се проведе нова среща след около месец, на която да се обсъди напредъкът на ваксинационната кампания. "Най-вероятно аз няма да съм тук, но няма причина следващият министър да не продължи тази инициатива. Да си поставим за цел до началото на есента да удвоим ваксинираните", каза той.

България и Румъния търсят решения за ваксините с изтичащ срок на годностАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът