Нана, Графа и Марта Вачкова влизат в обществения съвет за промотиране на ваксините

Телевизионната водеща Нана Гладуиш, актьорите Марта Вачкова и Краси Радков, както и музикантът Владимир Ампов - Графа се присъединиха към новия консултативен съвет, който ще подпомага Министерството на здравеопазването с промотирането на ефикасността и безопасността на ваксините срещу Covid-19.

Нана, която вече се е ваксинирала срещу Covid-19, става част от обществения съвет в качеството си на председател на фондацията „Една от 8“ за жени с рак на гърдата и пациенти с онкологични заболявания.

„Благодаря за усилията на настоящия здравен министър. Трябва да действаме, а не само да говорим“, каза тя по време на среща със служебния министър Стойчо Кацаров, който разпусна Националния ваксинационен щаб и заяви, че на негово място ще се състави нов съвет от „експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност“, който да го подпомага по комуникацията за ваксините.

„Не ми се иска да си мислите, че аз, Марта Вачкова или Графа могжем да агитираме за една ваксинация. Аз ще направя всичко възможно, защото съм човек, спасен от медицината, защото вярвам в науката, не в псевдо-науката. Искам да стоя настрана от митовете и легендите, които се разстилат в нашето общество. Говоренето по време на пандемията не беше правилно, хората имат свои лични малки страхове да не се ваксинират. Те се страхуват от нещо лично, нещо тяхно. Искам ясно, точно развенчаване на митовете, направено от здравните експерти“, каза Нана.

„Съсловните организации трябва да потърсят експертите. На хората трябва да им се обясни, че тази ваксина няма да им навреди“, добави тя.

В консултативния съвет към министъра на здравеопазването влизат още генералният директор на БТА Кирил Вълчев, психологът Ани Владимирова, оперната певица Александрина Пендачанска, бившият началник на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов, здравният експерт Мира Кожухарова, Националната мрежа на здравните медиатори, представители на различните религиозни общности в страната. Сред тях са д-р Александър Оскар (председател на Организацията на евреите в България "Шалом"), Петко Вълов (главен секретар на Католическата църква), секретарят на Главното мюфтийство Джелал Фаик и др. Липсваха представители на българската православна църква.

Всички в новия съвет стигнаха до консенсус, че комуникацията на здравните власти не е била успешна, за да може по-голяма част от населението на страната да се имунизира срещу Covid-19. Изразиха и съмнения относно "съпротивата" на някои от личните лекари срещу имунизацията, но Стойчо Кацаров отбеляза, че 70% от ваксинациите са извършени от общопрактикуващите лекари. "Със сигурност има и хора сред тях, които са скептични, но тези страхове не се уповават на науката, а на нещо друго", каза той.

У нас ваксинацията върви с бавни темпове въпреки наличието на достатъчно дози от препаратите. България е на последно място в ЕС по дял на имунизираното население. Общо 812 175 български граждани са напълно ваксинирани (около 11,6% от населението).

Липсата на интерес към ваксините в страната поставя нов проблем пред властите, а именно какво да правят със складираните количества препарати, чийто срок на годност скоро може да изтече, без да се оползотворят. В края на юли ще изтече срокът на годност на близо 20 000 ваксини от AstraZeneca.

Стойчо Кацаров обяви, че иска да се проведе нова среща след около месец, на която да се обсъди напредъкът на ваксинационната кампания. "Най-вероятно аз няма да съм тук, но няма причина следващият министър да не продължи тази инициатива. Да си поставим за цел до началото на есента да удвоим ваксинираните", каза той.

България и Румъния търсят решения за ваксините с изтичащ срок на годностАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023