Нана, Графа и Марта Вачкова влизат в обществения съвет за промотиране на ваксините

Телевизионната водеща Нана Гладуиш, актьорите Марта Вачкова и Краси Радков, както и музикантът Владимир Ампов - Графа се присъединиха към новия консултативен съвет, който ще подпомага Министерството на здравеопазването с промотирането на ефикасността и безопасността на ваксините срещу Covid-19.

Нана, която вече се е ваксинирала срещу Covid-19, става част от обществения съвет в качеството си на председател на фондацията „Една от 8“ за жени с рак на гърдата и пациенти с онкологични заболявания.

„Благодаря за усилията на настоящия здравен министър. Трябва да действаме, а не само да говорим“, каза тя по време на среща със служебния министър Стойчо Кацаров, който разпусна Националния ваксинационен щаб и заяви, че на негово място ще се състави нов съвет от „експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност“, който да го подпомага по комуникацията за ваксините.

„Не ми се иска да си мислите, че аз, Марта Вачкова или Графа могжем да агитираме за една ваксинация. Аз ще направя всичко възможно, защото съм човек, спасен от медицината, защото вярвам в науката, не в псевдо-науката. Искам да стоя настрана от митовете и легендите, които се разстилат в нашето общество. Говоренето по време на пандемията не беше правилно, хората имат свои лични малки страхове да не се ваксинират. Те се страхуват от нещо лично, нещо тяхно. Искам ясно, точно развенчаване на митовете, направено от здравните експерти“, каза Нана.

„Съсловните организации трябва да потърсят експертите. На хората трябва да им се обясни, че тази ваксина няма да им навреди“, добави тя.

В консултативния съвет към министъра на здравеопазването влизат още генералният директор на БТА Кирил Вълчев, психологът Ани Владимирова, оперната певица Александрина Пендачанска, бившият началник на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов, здравният експерт Мира Кожухарова, Националната мрежа на здравните медиатори, представители на различните религиозни общности в страната. Сред тях са д-р Александър Оскар (председател на Организацията на евреите в България "Шалом"), Петко Вълов (главен секретар на Католическата църква), секретарят на Главното мюфтийство Джелал Фаик и др. Липсваха представители на българската православна църква.

Всички в новия съвет стигнаха до консенсус, че комуникацията на здравните власти не е била успешна, за да може по-голяма част от населението на страната да се имунизира срещу Covid-19. Изразиха и съмнения относно "съпротивата" на някои от личните лекари срещу имунизацията, но Стойчо Кацаров отбеляза, че 70% от ваксинациите са извършени от общопрактикуващите лекари. "Със сигурност има и хора сред тях, които са скептични, но тези страхове не се уповават на науката, а на нещо друго", каза той.

У нас ваксинацията върви с бавни темпове въпреки наличието на достатъчно дози от препаратите. България е на последно място в ЕС по дял на имунизираното население. Общо 812 175 български граждани са напълно ваксинирани (около 11,6% от населението).

Липсата на интерес към ваксините в страната поставя нов проблем пред властите, а именно какво да правят със складираните количества препарати, чийто срок на годност скоро може да изтече, без да се оползотворят. В края на юли ще изтече срокът на годност на близо 20 000 ваксини от AstraZeneca.

Стойчо Кацаров обяви, че иска да се проведе нова среща след около месец, на която да се обсъди напредъкът на ваксинационната кампания. "Най-вероятно аз няма да съм тук, но няма причина следващият министър да не продължи тази инициатива. Да си поставим за цел до началото на есента да удвоим ваксинираните", каза той.

България и Румъния търсят решения за ваксините с изтичащ срок на годностАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024