Снимка: © Getty Images

Само до преди три месеца България беше проблемната точка на ЕС във кампания срещу Covid-19 заради сериозния дефицит на ваксинационни дози. И тогава, и сега държавата остава на последно място в съюза по дял на имунизираното население. 

Този път проблемът не е липсата на препарати. Напротив, налични са големи количества от четирите одобрени в ЕС производители. Липсата на интерес към тях обаче поставя нов проблем пред властите - какво да се прави със складираните количества от ваксини, чийто срок на годност скоро може да изтече, без да се оползотворят. Казусът засяга не само България, но и Румъния, която също стои на опашката по имунизации срещу Covid-19 в Европа.

"Алтернативата би била да се унищожат - което би било потискащо развитие на ситуацията, като се има предвид дефицита на ваксини в други държави по света, например при бедните африкански нации", пишат Андра Тиму и Слав Оков в статия за "Блумбърг".

Обяснението им за колебанието на местните граждани към имунизирането е "дълготрайното недоверие спрямо властите, както и скептицизма относно някои ваксини след въпросите за безопасността на AstraZeneca". 

Заради натрупването на големи количества от ваксини, правителствата правят опити да отложат новите доставки, като търсят варианти за препродажба или даряване на дози за други държави. 

Ситуацията в Румъния е доста по-спешна, тъй като срокът на годност на 35 000 дози от препарата на AstraZeneca изтече преди ден. Производителите проверяват дали има начин за удължаване на периода, в който ваксината може да се използва. 

Преди ден стана ясно, че Дания е закупила 1,1 милиона дози от Pfizer/BioNTech от румънското правителство, което прави опити да ги пласира, преди да е станало твърде късно. За властите в Копенхаген сделката е отлична новина, тъй като тя би позволила по-бързото имунизиране на младото население преди лятната ваканция.

За Румъния обаче сигналът е притеснителен. Само 24% от местното население е напълно ваксинирано срещу Covid-19, а търсенето на ваксини е спаднало до такава степен, че "играчи от националния отбор по ръгби на Аржентина успяха да се имунизират в Букурещ преди един от мачовете си", пише "Блумбърг". 

Делът на напълно имунизираните българи е почти двойно по-малък от този в Румъния.

В края на юли ще изтече срокът на годност на близо 20 000 ваксини от AstraZeneca, налични в България. Дотогава здравните власти се надяват, че ще успеят да приложат колкото се може повече от тях на желаещите граждани. 

Междувременно служебното правителство започна да прави постъпки за даряване на ваксини на съседни държави като Северна Македония. Туристическото лоби в страната се опитва да задели част от препаратите за привличането на чужденци в България с оферта за безплатно имунизиране по време на лятната им почивка - "да ги използваме за стимулиране на ваксинационния туризъм, вместо да ги изхвърляме на боклука", както коментира Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм.

Както тук, така и в Румъния се правят постъпки за разсрочване на новите доставки. В румънския случай 4,4 милиона дози би трябвало да пристигнат в следващите два месеца. 

В България само преди ден беше разпуснат Националния ваксинационен щаб, на чието място се очаква да се появи консултативен съвет по ваксини "от експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност". 

От този съвет се очаква да подпомогне ускоряването на имунизационната кампания, изготвянето на обществена информация и повишаването на доверието на хората. 


България и ваксините: Искахме ги, но нямахме желание

Новият Covid-вариант в България: "Ще се ударим директно в стената" без масово ваксиниране


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада