Снимка: © Getty Images

Само до преди три месеца България беше проблемната точка на ЕС във кампания срещу Covid-19 заради сериозния дефицит на ваксинационни дози. И тогава, и сега държавата остава на последно място в съюза по дял на имунизираното население.

Този път проблемът не е липсата на препарати. Напротив, налични са големи количества от четирите одобрени в ЕС производители. Липсата на интерес към тях обаче поставя нов проблем пред властите - какво да се прави със складираните количества от ваксини, чийто срок на годност скоро може да изтече, без да се оползотворят. Казусът засяга не само България, но и Румъния, която също стои на опашката по имунизации срещу Covid-19 в Европа.

"Алтернативата би била да се унищожат - което би било потискащо развитие на ситуацията, като се има предвид дефицита на ваксини в други държави по света, например при бедните африкански нации", пишат Андра Тиму и Слав Оков в статия за "Блумбърг".

Обяснението им за колебанието на местните граждани към имунизирането е "дълготрайното недоверие спрямо властите, както и скептицизма относно някои ваксини след въпросите за безопасността на AstraZeneca".

Заради натрупването на големи количества от ваксини, правителствата правят опити да отложат новите доставки, като търсят варианти за препродажба или даряване на дози за други държави.

Ситуацията в Румъния е доста по-спешна, тъй като срокът на годност на 35 000 дози от препарата на AstraZeneca изтече преди ден. Производителите проверяват дали има начин за удължаване на периода, в който ваксината може да се използва.

Преди ден стана ясно, че Дания е закупила 1,1 милиона дози от Pfizer/BioNTech от румънското правителство, което прави опити да ги пласира, преди да е станало твърде късно. За властите в Копенхаген сделката е отлична новина, тъй като тя би позволила по-бързото имунизиране на младото население преди лятната ваканция.

За Румъния обаче сигналът е притеснителен. Само 24% от местното население е напълно ваксинирано срещу Covid-19, а търсенето на ваксини е спаднало до такава степен, че "играчи от националния отбор по ръгби на Аржентина успяха да се имунизират в Букурещ преди един от мачовете си", пише "Блумбърг".

Делът на напълно имунизираните българи е почти двойно по-малък от този в Румъния.

В края на юли ще изтече срокът на годност на близо 20 000 ваксини от AstraZeneca, налични в България. Дотогава здравните власти се надяват, че ще успеят да приложат колкото се може повече от тях на желаещите граждани.

Междувременно служебното правителство започна да прави постъпки за даряване на ваксини на съседни държави като Северна Македония. Туристическото лоби в страната се опитва да задели част от препаратите за привличането на чужденци в България с оферта за безплатно имунизиране по време на лятната им почивка - "да ги използваме за стимулиране на ваксинационния туризъм, вместо да ги изхвърляме на боклука", както коментира Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм.

Както тук, така и в Румъния се правят постъпки за разсрочване на новите доставки. В румънския случай 4,4 милиона дози би трябвало да пристигнат в следващите два месеца.

В България само преди ден беше разпуснат Националния ваксинационен щаб, на чието място се очаква да се появи консултативен съвет по ваксини "от експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност".

От този съвет се очаква да подпомогне ускоряването на имунизационната кампания, изготвянето на обществена информация и повишаването на доверието на хората.


България и ваксините: Искахме ги, но нямахме желание

Новият Covid-вариант в България: "Ще се ударим директно в стената" без масово ваксиниране


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас