НАП публикува обяснения за търговската дейност на новия си директор Румен Спецов след медийни публикации, според които той е прехвърлил своя фирма на фиктивен собственик заради дългове към данъчната администрация.

"Румен Спецов придобива фирмата “Гранекс Трейдър” ЕООД след напускане на системата на НАП през 2015 г. Дотогава не е имал дялови участия във фирми. От придобиването на компанията “Гранекс Трейдър” ЕООД до момента на продажбата й през април 2016 г., фирмата не е имала задължения към фиска. Г-н Спецов няма информация, нито би могъл да коментира дейността на фирмата след продажбата й преди пет години", се казва в официалното съобщение на НАП.

Ден по-рано сайтът BIRD публикува информация, че дружеството е продадено от Спецов на мъж от село Яблотина край Драгоман, на чието име са записани общо 25 фирми. През юли 2017 г., или малко повече от година след сделката, "Гранекс Трейдър" е попаднала в списъка на големите длъжници към НАП заради публични задължения в размер на 1 105 482,76 лв.

Самото дружество е създадено с предмет на дейност - търговия на едро със зърно, семена, фуражи и др. - през 2012 г. от Мартин Илиев. Румен Спецов и съпругата му са откупили дяловете му през 2014 и 2015 г., а година след това са го продали.

Според информацията на НАП - през 2018 г. Румен Спецов е подал декларация за прекъсване на дейността на всички свои фирми в България поради получаването на статут на постоянно пребиваващ в Дубай, ОАЕ, където живее със съпругата си, която работи за голяма международна компания в Дубай.

От данъчната администрация твърдят още, че към момента на назначаването на Спецов на 14 май той е подал документи за напускане на управлението на дружествата, в които е имал участие (това са "Елит фитнес консулт" и "Агро Сълюшън").

"Въпрос на дни е това да стане видимо в Търговския регистър", се казва в съобщението на НАП.


Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъмАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%