Министрите от "Има такъв народ" напуснаха заседанието на кабинета, на което трябваше да се гласува проектът за актуализация на Бюджет 2022.

Причината е несъгласие с предложенията на Асен Василев, които засягат средствата на министерствата в квотата на ИТН.

Вицепремиерът Гроздан Караджов, министърът на спорта Радостин Василев и министърът на външните работи Теодора Генчовска, са излезли от заседателната зала в Министерски съвет заради недоволство от промените в бюджета.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обяви, че позицията на ИТН по актуализацията на бюджета ще покаже дали те са "надежден партньор". Той отхвърли претенциите за повишаване на заплатите на администрацията в министерствата, като посочи, че в коалиционното споразумение е прието това д а става след промени на структурата и оптимизиране на състава и дейността им.

"Министерствата трябва да си свършат работата, за да бъдат освободени средствата (близо 300 млн. лв.) и да отидат за увеличение на заплатите, където е оптимизирана дейността", казва той, цитиран от 24 часа.

Очаква се в 16 ч. ПП да свика пресконференция заради недоразуменията с ИТН.

Актуализираният бюджет предвижда да се увеличи минималният размер на пенсиите с 60 лв. и още 10 процента. По-голямата част от тези средства се плащаше и до момента, но под формата на извънредни добавки заради пандемията. Сега най-малките пенсии ще бъдат утвърдени на 467 лв. (при официално ниво от 300 лв. към момента).

Вдига се и таванът за най-големите изплащани пенсии на 2000 лв. (от 1500 лв. към момента).

Ще бъде включена и мярката за отстъпка от 25 стотинки за всеки литър бензин или дизел без добавки, от която ще може да се възползват водачите на автомобили с български регистрационни номера.

Освобождават се от акциз електрическата енергия и втечненият газ. Ставката на ДДС за парното пада на 9 процента, а ДДС на хляба - до 0%.

Предвидени са и допълнителни данъчни облекчения за младите работещи семейства, които "имат най-големи трудности да организират семейните си бюджети в инфлацията", по думите на Кирил Петков.

"Не харчим повече пари, а ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда. С това този бюджет отива към парламента", каза премиерът Кирил Петков преди заседанието.

"Заедно тези мерки са безпрецедентни, но не са проинфлационни, защото крайният дефицит остава на 4,1 млрд. лв.", каза още той.

Проектът, който Министерството на финансите публикува, би трябвало да влезе в сила на 1 юли, ако получи одобрението на Народното събрание. В него е заложено ниво на средногодишна инфлация от 11,9 на сто, увеличава се и лимитът на държавния дълг с още 3 млрд. лв.

Антикризисните мерки ще струват 2 млрд. лв. на бюджета, като общите разходи вече стигат над 43% от БВП.

На фона на снижените данъчни ставки за някои стоки, кабинетът иска да вдигне акциза на цигарите и тютюневите изделия, както и да върне отново на 20% ДДС за бирата и виното, продавани от ресторанти и кетъринг услуги.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени