Напрежение пред Партийния дом: Счупени стъкла и бомбички в нощта на протеста

Протестиращи и полицейски служители влязоха в съприкосновение пред входа на бившия Партиен дом в късните часове на 14 юли. Поводът: суматоха около опита на демонстрантите да защитят свои съмишленици, които успяха да се качат на първия етаж на сградата и да разгърнат транспарант с надпис "Продава се".

При слизането на мъжете по релефните плочи на сградата множеството на стълбищата е препречило пътя на униформените служители.

В съприкосновението група млади мъже с качулки започнаха да изблъскват хората около себе си и да чупят стъклата от входните врати на Партийния дом. Хвърляни са бутилки и бомбички. Групата направи и втори опит опит да нахлуе в сградата. Напрежението ескалира за няколко минути, преди да се намесят полицаи и отговорници за организирането на протестите.

Двама полицаи са пострадали, като един е отведен с линейка до болница. Шестима души са задържани.

Организаторите на протеста призоваха всички присъстващи да не допускат провокации и да не влизат в сблъсъци с полицията. "Протестът не е срещу тези хора, отдръпнете се назад, не създавайте удоволствие на Бойко Борисов", скандираха те.

Кадрите от момнета на сблъсъците показват, че не само полицаите, а и част от протестиращите, сред които и Велислав Минеков, правят опити да отблъснат провокаторите, които разбиват входната врата.

До проникване в Партийния дом не се стигна. Сградата беше заобиколена от плътен кордон полицаи с шлемове и щитове.

"Едно момче от протестиращите падна, двама полицаи клекнаха, за да му окажат помощ. В този момент падна транспарантът. След което без никаква намеса на полицейски служители започна масово замеряне с кутии и пликове с червена боя. Има множество ударени колеги. Всички сме в червена боя. Хвърляни са стъклени бутилки. Счупи се вратата и се направи опит за влизане вътре. Двама служители в униформа без защитни средства бяха бити. Вследствие на нашите действия опазихме сградата и възстановихме реда", каза Антон Златанов, заместник-директор на СДВР.

"Аз питам кой ходи на протест с кутии червена боя, с бомбички. Защо се хвърлят бутилки? Полицаите тук бяха без защитно облекло в израз на това, че сме толерантни и искаме да осигурим правото на протест на хората, но няма да допуснем агресия срещу служители, което не е провокирано с нищо".

При счупването на бутилките е имало миризма като от ацетон.

Златанов призова протестите да приключват до 22 ч., защото в късните часове на денонощието агресивните групи "получават свободно поле за действие".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024