Протестиращи и полицейски служители влязоха в съприкосновение пред входа на бившия Партиен дом в късните часове на 14 юли. Поводът: суматоха около опита на демонстрантите да защитят свои съмишленици, които успяха да се качат на първия етаж на сградата и да разгърнат транспарант с надпис "Продава се".

При слизането на мъжете по релефните плочи на сградата множеството на стълбищата е препречило пътя на униформените служители.

В съприкосновението група млади мъже с качулки започнаха да изблъскват хората около себе си и да чупят стъклата от входните врати на Партийния дом. Хвърляни са бутилки и бомбички. Групата направи и втори опит опит да нахлуе в сградата. Напрежението ескалира за няколко минути, преди да се намесят полицаи и отговорници за организирането на протестите.

Двама полицаи са пострадали, като един е отведен с линейка до болница. Шестима души са задържани.

Организаторите на протеста призоваха всички присъстващи да не допускат провокации и да не влизат в сблъсъци с полицията. "Протестът не е срещу тези хора, отдръпнете се назад, не създавайте удоволствие на Бойко Борисов", скандираха те.

Кадрите от момнета на сблъсъците показват, че не само полицаите, а и част от протестиращите, сред които и Велислав Минеков, правят опити да отблъснат провокаторите, които разбиват входната врата.

До проникване в Партийния дом не се стигна. Сградата беше заобиколена от плътен кордон полицаи с шлемове и щитове.

"Едно момче от протестиращите падна, двама полицаи клекнаха, за да му окажат помощ. В този момент падна транспарантът. След което без никаква намеса на полицейски служители започна масово замеряне с кутии и пликове с червена боя. Има множество ударени колеги. Всички сме в червена боя. Хвърляни са стъклени бутилки. Счупи се вратата и се направи опит за влизане вътре. Двама служители в униформа без защитни средства бяха бити. Вследствие на нашите действия опазихме сградата и възстановихме реда", каза Антон Златанов, заместник-директор на СДВР.

"Аз питам кой ходи на протест с кутии червена боя, с бомбички. Защо се хвърлят бутилки? Полицаите тук бяха без защитно облекло в израз на това, че сме толерантни и искаме да осигурим правото на протест на хората, но няма да допуснем агресия срещу служители, което не е провокирано с нищо".

При счупването на бутилките е имало миризма като от ацетон.

Златанов призова протестите да приключват до 22 ч., защото в късните часове на денонощието агресивните групи "получават свободно поле за действие".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори