Напрежението във Франция расте. Властите ще експулсират "радикални" чужденци Снимка: © Getty Images

Френските власти започват проверки, с които да установят кои чужденци в страната, замесени в радикални прояви, могат да бъдат експулсирани. Действията се предприемат по искане на президента Еманюел Макрон.

Елисейският дворец е поискал от местните власти да проверят досиетата на "радикализирани" чужденци, изготвени от службите за сигурност, за да се уверят, че няма "пропуски" в процедурата по експулсирането. Те разполагат с 48 часа, за да разгледат подробно всички случаи на хора, за които има съмнения, че са се радикализирали.

Макрон иска държавата да бъде "непримирима към всички, които подкрепят омразата и терористичните идеологии", заяви негов съветник пред френски медии.

Наредбата на Макрон идва в момент на високо напрежение във Франция, където са най-големите еврейски и мюсюлмански общности в Европа.

По-рано френското правителство издаде забрана за всички про-палестински протести заради опасения от провокации и нарушаване на обществения ред. Цяла Франция е в състояние на повишена степен на тревога, като близо 7 хил. войници бяха мобилизирани по този повод.

През уикенда две популярни културни институции - Лувърът и Елисейският дворец - затвориха врати от съображения за сигурност след сигнали за бомбени заплахи.

Напрежението достигна връхна точка, след като учител загина, а други двама души бяха тежко ранени, при ислямистко нападение с нож край френския град Арас. Актът беше осъден от президента Макрон като "варварски ислямски тероризъм".

Въпреки че в понеделник в гимназията "Lycee Gambetta" нямаше учебни занятия, вратите ѝ бяха отворени за учениците и персонала, за да отдадат почит на убития учител. Всички те обаче бяха евакуирани от сграда заради сигнал за бомба.

Полицията е идентифицирала убиецът като 20-годишния Мохамед Могучков. През 2014 г. срещу него е започнала процедура по депортиране, която така и не е била осъществена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024