Снимка: © Unsplash

Доказаните случаи на Covid-19 сред българи, завърнали се от Занзибар, се увеличиха до 6. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ, след като сутринта каза пред bTV, че са отчетени 4 подобни инфекции.

Към момента няма данни връщащите се от превърналата се в топ дестинация в Африка да са заразени с някой от новите варианти на коронавируса.

Министерството на здравеопазването въведе 10-дневна задължителна карантина за пристигащи от Африка дори при представяне на отрицателен PCR-тест - именно заради подобни случаи. Според Кунчев – мярката ще продължи неопределено време, а туроператорите, които организират екскурзии до Занзибар, отново се обявиха против ограниченията на здравните власти.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) написаха протестно писмо, в което продължават да твърдят, че дестинацията на територията на Танзания е безопасна, а организацията за туристите е достатъчно надеждна.

Държавата проспа авантюрата Занзибар

„Налагаме забрани за българи, пътуващи до дестинации като Занзибар, Египет, Тунис, за които не е доказано, че имат нещо общо с нигерийската мутация. Поставяме българите под задължителна карантина, но между тези клиенти има и хора ваксинирани, хора с антитела. Няма логика между двете мерки", твърди председателят на АБТТА Димитър Попов.

„Континенталният принцип за налагане на противоепидемични мерки е неуместен, защото подходът изключва от списъка на възможностите за пътуване над 25% от страните в света, групирани единствено на база териториално разположение“, казват още от асоциацията.

Туроператорите предупреждават за предстоящи големи финансови загуби за потребителите, принудени по свое желание да анулират резервациите си. „Освен това ограниченията ще създадат условия за възникване на необосновано напрежение и конфликти в отношенията туроператор - клиент в ситуация, в която никоя от страните няма да има вина, но клиентите ще търсят отговорност за променените обстоятелства от туроператора и ще търсят своите права за възстановяване на платените почивки“, пишат ще от АБТТА.

Здравният министър Костадин Ангелов, който посети болницата в Кърджали, отговори на туроператорите на брифинг пред журналисти. Той заяви, че на настоящия етап наложената 10-дневна карантина на пристигащи от Африка остава.

„По-важен е животът на българите, отколкото да вземем мярка, полезна за туроператорите, и тя да е опасна за хората в страната. Решенията ни са дълбоко обмислени, стъпват на научни факти, на експертни становища“, каза Ангелов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти