Снимка: © Unsplash

Доказаните случаи на Covid-19 сред българи, завърнали се от Занзибар, се увеличиха до 6. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ, след като сутринта каза пред bTV, че са отчетени 4 подобни инфекции.

Към момента няма данни връщащите се от превърналата се в топ дестинация в Африка да са заразени с някой от новите варианти на коронавируса.

Министерството на здравеопазването въведе 10-дневна задължителна карантина за пристигащи от Африка дори при представяне на отрицателен PCR-тест - именно заради подобни случаи. Според Кунчев – мярката ще продължи неопределено време, а туроператорите, които организират екскурзии до Занзибар, отново се обявиха против ограниченията на здравните власти.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) написаха протестно писмо, в което продължават да твърдят, че дестинацията на територията на Танзания е безопасна, а организацията за туристите е достатъчно надеждна.

Държавата проспа авантюрата Занзибар

„Налагаме забрани за българи, пътуващи до дестинации като Занзибар, Египет, Тунис, за които не е доказано, че имат нещо общо с нигерийската мутация. Поставяме българите под задължителна карантина, но между тези клиенти има и хора ваксинирани, хора с антитела. Няма логика между двете мерки", твърди председателят на АБТТА Димитър Попов.

„Континенталният принцип за налагане на противоепидемични мерки е неуместен, защото подходът изключва от списъка на възможностите за пътуване над 25% от страните в света, групирани единствено на база териториално разположение“, казват още от асоциацията.

Туроператорите предупреждават за предстоящи големи финансови загуби за потребителите, принудени по свое желание да анулират резервациите си. „Освен това ограниченията ще създадат условия за възникване на необосновано напрежение и конфликти в отношенията туроператор - клиент в ситуация, в която никоя от страните няма да има вина, но клиентите ще търсят отговорност за променените обстоятелства от туроператора и ще търсят своите права за възстановяване на платените почивки“, пишат ще от АБТТА.

Здравният министър Костадин Ангелов, който посети болницата в Кърджали, отговори на туроператорите на брифинг пред журналисти. Той заяви, че на настоящия етап наложената 10-дневна карантина на пристигащи от Африка остава.

„По-важен е животът на българите, отколкото да вземем мярка, полезна за туроператорите, и тя да е опасна за хората в страната. Решенията ни са дълбоко обмислени, стъпват на научни факти, на експертни становища“, каза Ангелов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"